REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Za Boltona bi bil napad ZDA na Iran kakor božič, dan hvaležnosti in rojstni dan – vse zavito v enem

Za Boltona bi bil napad ZDA na Iran kakor božič, dan hvaležnosti in rojstni dan – vse zavito v enemTucker Carlson Vir: YouTube

Da aktualni ameriški predsednik svoj pogled na svet oblikuje v glavnem po tem, kar vidi na konservativni televiziji Fox News, je imelo za svet že veliko slabih posledic.

Ampak ena bi lahko bila dobra: konservativna kritika »jastrebov« v ameriški administraciji bi lahko ZDA ustavila, še preden se zaplete v novo vojno, tokrat z Iranom.  

Eno od najbolj uničujočih kritik Johna Boltona, Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost, ki prisega na uporabo sile v mednarodnh odnosih, je namreč na kanalu Fox News izrekel njihov najbolj vpliven komentator Tucker Carlson, ki ga zelo ceni in osebno pozna tudi Donald Trump.

Tucker Carlson je tudi kritiziral ameriške "neskončne vojne", ki samo slabijo ZDA.

V enem od svojih zadnjih komentarjev je posvaril javnost rekoč, da si predsednikov svetovalec za nacionalno varnost tako zelo želi spopada ZDA z Iranom, kakor si otrok želi tri darila v enem samem zavoju.   

»Za Boltona bi bil napad na Iran kakor božič, dan zahvalnosti in rojstni dan – vse zavito v enem«, je dejal Tucker Carlson.

Kritiziral je tudi ameriške »neskončne vojne«, ki samo slabijo ZDA.

»To je noro, toda resnično: glede na predsednikovo nagnjenost, da gleda Fox News in pomanjkanje mirovniških glasov okoli njega ima Carlson verjetno več vpliva na to, da Ameriko s svojimi komentarji obdrži izven vojne z Iranom, kot kdorkoli drug v Združenih državah,« je zapisal komentator na spletni strani Hotair.

Vendar je pri tem potrebno vedeti, da bi se v primeru vojne javnost zelo hitro postavila na stran nove »državne politike« in bi ti Tuckerjevi komentarji lahko postali zelo osamljen glas.

Bolton beležka 5000 vojakov Vir:YouTube
Ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton.

Pri tem celo obveščevalne službe ZDA in evropskih držav znova opozarjajo, da je realna nevarnost, ki jim preti s strani Irana, zelo majhna.

Glavni britanski poveljnik na Bližnjem vzhodu je na primer povedal, da »ni povečanih groženj s strani Irana podprtih sil v Iraku in Siriji« in da te nevarnosti dejansko ni, potrjujejo tudi iraški diplomati.

In celo večina ameriških komentatorjev ocenjuje, da predvsem ZDA s svojimi agresivnimi potezami poskušajo znova sprožiti vojno – podobno kot se je zgodilo že v Vietnamu ali v številnih drugih primerih po svetu, kjer so ZDA z lažnimi povodi začele vojne.

V Vietnamu je bil povod za vmešavanje ZDA v vojno v Vietnamu lažni »incindent v Tonkinškem zalivu,« v kosovskem Račku, kjer je ameriški diplomat z dolgo zgodovino svojega dela za Cio potrdil insceniran, dejansko neobstoječ »napad srbske policije na albanske civiliste v Račku« (šlo je za v civiliste preoblečene, v boju s policijo padle borce oziroma teroriste OVK) pa je bil ta incident povod za bombardiranje ZRJ in predvsem Srbije leta 1999.

Napadi na tankerje v Perzijskem zalivu
Mesto skrivnostnih napadov na tankerje, ki prevažajo savdsko nafto in posledice.

Prav v tem se morda skriva tudi razlog za nedavne, skrivnostne napade na savdske tankerje v Hormuški ožini. Sprožil jih je lahko samo nekdo, ki ima interes, da se ZDA zapletejo v vojno z Iranom.    

Danes pa je že povsem jasno, da poskuša Bolton »spraviti Trumpa v kot« v izsiljeno vojno z Iranom.

Eden od ameriških diplomatov je potrdil, da je končni cilj ekonomskih sankcij ZDA proti Iranu in odstopa od jedrskega sporazuma proti Iranu prav v tem, da se Trumpova administracija »zaplete v oborožen spopad z Iranom.«

Danes je že povsem jasno, da poskuša Bolton »spraviti Trumpa v kot« z izsiljeno vojno z Iranom.

Pri tem pa je Donald Trump sam ocenil, da bi vojna z Iranom lahko predsedniku pomagala pri novi izvolitvi. Toda ne svoji.

Leta 2011 je namreč Donald Trump tvitnil: »Da bi bil izvoljen, bo @BarackObama sprožil vojno z Iranom.«

Obama je ni sprožil, toda Trump bi lahko kljub opozorilom Tuckerja Carlsona, še posebej, če mu bo več kot dvajset različnih preiskav, ki še vedno potekajo zoper njega zagrenilo vladanje – odločil, da ravna tako, kot je leta 2011 menil, da bo ravnal Barack Obama.

In to kljub temu, da je kmalu po Carlsonovem opozorilu dejal, da si vojne z Iranom ne želi.

Carlsonov komentar - v angleščini - si lahko ogledate spodaj.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek