REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sodobno ameriško gusarstvo: ZDA po vsem svetu drugim državam kradejo že kupljene respiratorje in zaščitno opremo

Sodobno ameriško gusarstvo: ZDA po vsem svetu drugim državam kradejo že kupljene respiratorje in zaščitno opremoTrump je vsemu svetu pokazal, kaj pomeni slogan »Najprej Amerika!« Vir: Twitter

ZDA se nahajajo na začetku dveh najbolj nevarnih tednov, ko bo število okuženih in žrtev zaradi koronavirusa zagotovo raslo.

Žrtev je že danes bistveno več kot ob terorističnih napadih 11. septembra leta 2001, nekateri pa v ZDA že govorijo o novem »Pearl Harbourju« za Združene države Amerike.

Istočasno pa si Washington na vse mogoče načine poskuša po svetu pridobiti zaščitno opremo in respiratorje.

Letalo, ki naj bi odletelo v Francijo, je bilo s tovorom mask že na poti proti Franciji, stalo je že na vzletni pisti, ko so njen tovor za trikratno ceno kupili Američani in letalo preusmerili v ZDA.

Tudi z metodami »sodobnega piratstva«, ki izpričujejo skrajni egoizem.

ZDA so tako na primer pritisnile na ameriškega proizvajalca zaščitne opreme 3M (ki ima tovarne tudi na Kitajskem), da je s strani drugih držav že kupljeno zaščitno opremo iz kitajskih tovarn - preusmeril v ZDA.

Pri tem je to opremo v resnici že kupila – Nemčija.

Ne glede na to pa je ameriški predsednik Donald Trump dejal, da bo podjetje 3M moralo »plačati veliko ceno«, če ne bodo dostavili zaščitne opreme njim v ZDA.

Ukradene maske 3M

Tako so nenadoma 200.000 zaščitnih mask, ki so prišle v Bangkok in bi morale nadaljevati pot v Berlin - odposlali v ZDA.

Član zveznega sveta Nemčije Andreas Geisel je potrdil, da so bile maske »konfiscirane«.

»To razumemo kot dejanje modernega piratstva. Tako se ne ravna s transatlatskimi zavezniki,« je opozoril Geisel.

Ukradene maske stopnjo zaščite FFP2 in FFP3 so bile sicer namenjene nemški policiji.

'To razumemo kot dejanje modernega piratstva. Tako se ne ravna s transatlatskimi zavezniki,' je dejal Geisel.

Ob tem je podobno usodo doživela Kanada.

Kot je poročal Le Journal de Montreal so zaščitne maske, ki so bile namenjene za bolnišnice v Kanadi preusmerili v ameriško zvezno državo Ohio.

Podjetje DHL je pozneje zatrdilo, da je šlo za »računalniško napako«, toda podjetje Fan Zhou, ki je maske s Kitajske poslalo pa je potrdilo, da je v pošiljki manjkalo 10.000 mask.

Drugo letalo, ki naj bi iz Šanghaja odletelo v Francijo, je bilo s tovorom mask že na poti proti Franciji, stalo je že na vzletni pisti, ko so njen tovor za trikratno ceno kupili Američani in letalo preusmerili v ZDA.

To je za RT potrdil guverner pokrajine Provence-Alpes-Côte d’Azur.

Politika »Najprej Amerika!« je zelo v nasprotju tudi z obnašanjem nekaterih drugih držav.

Takšna politika »Najprej Amerika!« je zelo v nasprotju tudi z obnašanjem nekaterih drugih držav.

Nemčija, ki se sama sooča s koronavirusom je v svoje bolnišnice vendarle (pozno, pa vendar) sprejela italijanske paciente.

Rusija je v Italijo, Srbijo in še nekatere države poslala 11 letal polnih opreme, Kitajska pa je že samo doslej po svetu podarila za več kot tri milijarde kosov zaščitne opreme.

Air Serbia - pomoč Kitajske
Air Serbia - pripeljala je pomoč Kitajske za Srbijo. Vir: Twitter

Puljenje za zaščitno opremo se dogaja tudi na lokalni ravni.

Srbija je poslala svoje respiratorje v Republiko Srbsko v BiH in je pet respiratorjev želela podariti tudi Črni gori, ki pa je darilo zavrnila, predstavniki Podgorice pa so nato zatrdili, da je Srbija želela Črni gori podariti »njene respiratorje« in da naj jih imajo kar v Srbiji, kjer jih »bolj potrebujejo.«

Ob tem pa od svojih zaveznic v Natu Črna gora ni dobila praktično nobene pomoči.

Da so na trgu pogoji povsem nenormalni in da ne veljajo več niti podpisane pogodbe, je javnosti razkril tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Dejal je, da prodajalci več ne podpisujejo nobenih klavzul s penali in da celo tedaj, ko že plačate blago, v primeru, če najdejo boljšega ali bolj vplivnega kupca isto blago prodajo tistemu, prejšnjemu kupcu pa denar v najboljšem primeru - samo vrnejo.

Nemški poslanci zato že govorijo o »Divjem zahodu.« V tem kaosu pa najkrajšo potegnejo države brez zaveznikov in manjše države – to pa sedaj na svoji koži spoznava tudi Slovenija.

Nemški poslanci zato že govorijo o »Divjem zahodu.« V tem kaosu pa najkrajšo potegnejo države brez zaveznikov in manjše države – to pa sedaj na svoji koži spoznava tudi Slovenija.

Iz Kanade so takoj zatem, ko je Washington prepovedal izvoz vseh mask N95 iz ZDA, opozorili Američane, da so jim v Kanadi ob 11. septembru leta 2001 zelo pomagali.

Predsednik kanadske vlade Justin Trudeau je sicer dejal, da Kanada ne bo sprejemala povračilnih ukrepov proti ZDA, je pa posredno kritiziral nehumanost ameriškega predsednika.

Eden od kanadskih politikov je položaj opisal s položajem v družini, ko se eden član družine »prenažira, drugi pa strada.«

Nekateri so spomnili tudi na to, da je Kanada pomagala ZDA v drugi svetovni vojni in v številnih intervencijah po svetu, sedaj pa ZDA v najtežjem trenutku za vse - zapuščajo svoje zaveznike.

Leta 2001 so na primer zaradi terorističnih napadov v mesto Gander, mestece z 10.000 prebivalci, poslali okoli 200 ameriških letal z okoli 6600 potniki, ki so jih Kanadčani takoj sprejeli in jim ponudili prenočišča in pomoč.

Pri tem je celo sam ameriški predsednik Donald Trump odkrito dejal, da v ZDA »želimo maske, zato ne želimo, da jih dobijo drugi

Mnogi se zgražajo nad tem, kaj so postale ZDA - država, ki krade nafto Siriji in maske zdravnikom po vsem svetu.

Claude Elliot, nekdanji župan mesta Gander je dejal, da je zaradi ravnanja ZDA razočaran.

»Razumem, da gredo ZDA skozi dramatičen čas, še posebej New York in da potrebujejo veliko materiala, toda borimo se proti sovražniku, ki ni samo v eni državi, ampak je po vsem svetu. In v teh časih tragedije v naših življenju bi si vsi morali pomagati,« je dejal.

Ne samo to, posamezne države v ZDA tekmujejo ena proti drugi, ko na trgu nabavljajo opremo, saj ZDA ne pozna enotnega državnega zdravstvenega sistema.

Donald Trump: 'Želimo maske, zato ne želimo, da jih dobijo drugi.'

Ob tem so si ZDA naredile tudi veliko zalogo zdravila hydroxychloroquine.

Predsednik ZDA pa je prav tako prepovedal izvoz tega zdravila, za katerega sicer še ni povsem jasno, ali in do katere mere je uporaben v boju proti koronavirusu, ki povzroča Covid-19.

ZDA naj bi imele v svojih skladiščih 29 milijonov tablet tega zdravila, ki ga sedaj ljubosumno čuvajo.

Nad takšnim ravnanjem in nad tem, v kaj so se spremenile ZDA se zgražajo tudi v britanskem Independentu.

Delite članek