REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Srbski predsednik Nemčiji lagal o številu respiratorjev - da bi dobil nove

Srbski predsednik Nemčiji lagal o številu respiratorjev - da bi dobil noveAleksandar Vučić, predsednik Srbije

V Srbiji, kjer so doslej zabeležili 46 okuženih s koronavirusom, šole in vrtci sicer še vedno obratujejo, vendar se država pripravlja celo na uvedbo izrednih razmer v prihodnjih dnevih, če bo to potrebno.

Medtem se vsi sprašujejo, ali ima država sploh dovolj respiratorjev, ki pomagajo pri dihanju najbolj obolelih.

Srbski predsednik je najprej povedal, da jih je imela Srbija leta 2003 nekaj čez 300, da bi jih danes imela že preko 1000 in da so naročili še 500 novih. Pozneje je priznal, da jih bo od tega prišlo le 50, predsednica vlade Ana Brnabić pa je dejala, da je v vseh državah to postala nekakšna »državna skrivnost«, česar pa srbska javnost ni »kupila.«

»Nemška vlada je tako kot mnoge druge vlade sprejela odločitev, da več ne izvažajo respiratorjev. Jaz pa sem želel predstaviti, da jih imamo veliko manj, da bi lahko vzeli še respiratorjev,« je priznal predsednik Srbije. 

Novinarji pa so nato srbskega predsednika z vztrajnim spraševanjem in objavljanjem informacij o respiratorjih in kritiziranjem trditve, da je število kosov medicinske opreme lahko državna skrivnost tudi pošteno razjezili.

Na koncu je v svojem dramatičnem govoru predsednik Srbije Aleksandar Vučić celo pojasnil, zakaj so skrivali število respiratorjev, saj je priznal, da je poskušal malce pretentati Nemčijo, ki ji je sporočil napačne podatke številu respiratorjev v Srbiji, da bi lahko od Nemčije dobil - nove, dodatne respiratorje, ki rešujejo življenja najbolj ogroženih pacientov.

»Govorijo o tem, da ne smemo povedati, koliko respiratorjev imamo. Jaz sem kriv za to. Zakaj pa širite paniko? Povedal vam bom, zakaj sem za to kriv, na koncu pa vam bom povedal udi, koliko respiratorjev imamo. Zato, ker sem želel, da jih nabavimo še več. Zato, ker, ker je nemška vlada tako kot mnoge druge vlade sprejela odločitev, da več ne izvažajo respiratorjev. Zato ker to hranijo za svoj trg. Jaz pa sem želel predstaviti, da jih imamo veliko manj, da bi lahko vzeli še respiratorjev,« je dejal srbski predsednik ob svojem nedavnem nagovoru ljudstvu.

Za primerjavo – slovenski zdravstveni minister Tomaž Gantar je nedavno povedal, da jih ima Slovenija 168, od tega pa jih je za nove bolnike na voljo le 20-30, saj so ostali respiratorji vedno zasedeni za tiste nujne primere, ki potrebujejo to vrsto pomoči pri dihanju.

Slovenija pa bi jih prav tako potrebovala še najmanj 200, če se bo situacija zaostrila tako, kot v Italiji.

Srbski predsednik naj bi se sicer jutri mudil na obisku pri nemški kanclerki Angeli Merkel.

Pogovarjala naj bi se o pridruževanju EU, dialogu med Beogradom in Prištino ter seveda o koronavirusu in pandemiji Covid-19.

Vendar je bilo srečanje odpovedano, menda prav zaradi Covid-19, tako da se bosta voditelja pogovarjala kar s pomočjo video-konference.

Delite članek