REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pomoč »jeklenemu prijatelju«: Prispeli kitajski respiratorji, zaščitne maske, oprema in zdravniki ...

Pomoč »jeklenemu prijatelju«: Prispeli kitajski respiratorji, zaščitne maske, oprema in zdravniki ...Air Serbia - pomoč Kitajske

Vsa Srbija je včeraj zvečer – v pogojih policijske ure, ki je bila v Srbiji zadnjič uvedena med leti 1941 in 1944, v času nacistične okupacije - spremljala usoden in po vsemu sodeč zgodovinski dogodek.

Iz Kitajske se je na sicer za potniški promet zaprto letališče Nikola Tesla pri Surčinu nedaleč od Beograda namreč vrnilo letalo A-330 Air Serbie.

»Čakamo vas, sestre in bratje«, je pred poletom letala iz Šanghaja svojim kitajskim prijateljem v dramatičnem tonu sporočil srbski predsednik.

Po 36–urnem poletu je s seboj pripeljalo ogromne količine medicinske pomoči Kitajske.

'Hvala Kitajski in mojemu bratu Xi Jinpingu!,' je po vrnitvi letala navdušeno dejal srbski predsednik.

»Hvala Kitajski in mojemu bratu Xi Jinpingu!,« je po vrnitvi letala navdušeno dejal srbski predsednik.

Gre predvsem za medicinski material, respiratorje in tudi kitajske zdravnike, ki so se iz prve fronte boja proti koronavirusu v Wuhanu sedaj znašli v Srbiji, kjer bodo pomagali in svetovali srbskim kolegom.

Drugo veliko letalo Air Serbie je medtem že znova na poti proti Kitajski, od koder bo pripeljalo drugi del zajetne pomoči.

Na tiskovni konferenci pred pristankom letala je predsednik Srbije Aleksandar Vučić večkrat spregovoril in obveščal sodržavljane o tej pomoči.

Air Serbia - pomoč Kitajske

Kaj vse vsebuje v tem trenutku še ni povsem jasno, toda znano je, da je Srbija v zadnjih dnevih uspela deloma z nakupi, pa tudi s pomočjo Pekinga nabaviti okoli 500 dodatnih respiratorjev in okoli 50 milijonov mask.

Ob tem bo maske začelo proizvajati več domačih tovarn.

Srbija je začela tudi s proizvodnjo 70-odstotnega alkohola in natrijevega hiperklorida, ki je po ocenah WHO najboljše sredstvo za dezinfekcijo površin.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čelični prijatelji, delimo i dobro i zlo!

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Tovarne po novem proizvajajo tudi kvas, ki ga je začelo primanjkovati ...

Predsednik Vučić je zatrdil, da ima Srbija več hrane in zalog blaga kot številne zahodnoevropske države, kjer so se kupci v zadnjih dnevih »pobili za dobrine« ter da v Srbiji kupci preprosto »ne morejo izprazniti polic«, ker bodo police vedno znova napolnili in ima država vsega dovolj.

Dragi srbski prijatelji, te dni sem rekla, da smo mi jekleni prijatelji. Dobili smo veliko podpore in pomoči s strani Srbije, ko smo se borili proti koroni. Sedaj se vi soočate z izzivi.

Srbija, ki je pred izbruhom pandemije Covid-19 imela okoli 1000 respiratorjev (od tega okoli 350 prostih) – kar je na glavo prebivalca precej več od, na primer, Velike Britanije – bo tako imela v kratkem času najmanj 1500 respiratorjev.

Vsak od njih po Vučićevi oceni lahko v času najhujše krize reši najmanj tri življenja najbolj ogroženih pacientov.

Predsednik Srbije se je v emotivnem govoru še posebej zahvalil kitajski veleposlanici v Srbiji in večkrat poudaril, da Srbija ostaja »jeklena prijateljica« Kitajske in to za leta, stoletja in celo »tisočletja vnaprej« ter da to govori javno in mu je »vseeno, kaj mu bo kdo rekel«, saj je Kitajska pomagala Srbiji v najtežjih trenutkih.

Dejal je tudi, da so v Srbiji za zdravstvo naredili veliko, da pa kljub temu ne bi uspeli brez »velike pomoči Kitajske, Xi Jinpinga in Komunistične partije Kitajske.«

Air Serbia - pomoč Kitajske

»Hvala Xi Jinpingu, ker rešuje na stotine tisoče življenj,« je sklenil srbski predsednik Aleksandar Vučić.

»Dragi srbski prijatelji, te dni sem rekla, da smo mi jekleni prijatelji. Dobili smo veliko podpore in pomoči s strani Srbije, ko smo se borili proti koroni. Sedaj se vi soočate z izzivi. Danes je prišel prvi del pomoči s strani kitajske vlade. Prišli so strokovnjaki iz Wuhana. Oni so se namučili, da iz prve linije fronte na kitajskem pridejo sem. Virus Covid prestavlja sovražnika celotnega človeštva. V tem bomo skupaj,« je rekla Čen Bo, veleposlanica Kitajske v Srbiji, ki je že pred tem poudarila, da je Srbija »tesen prijatelj« Kitajske.

Pri tem Kitajska pomaga ne samo Srbiji, pač pa tudi Španiji in Italiji. Tudi Severni Makedoniji je kot darilo poslala 200 respiratorjev. 

Vse skupaj se je začelo pravzaprav z več medijskimi nastopi Aleksandra Vučića.

Že pred meseci je spregovoril celo v kitajščini, ko je povabil Xi Jinpinga na obisk v Srbijo, kar je bilo zelo dobro sprejeto na Kitajskem.

Tokrat pa je Vučićeva prošnja za pomoč, ki jo je naslovil na kitajskega predsednika bila objavljena tudi na kitajskih družbenih omrežjih.

Tu je izzvala pravi plaz podpore in izlive globoke empatije do Srbije in srbskega naroda.

Ko se je veleposlaništvo Srbije pojavilo na kitajski priljubljeni družbeni mreži Weibo, da bi izrazilo zahvalo za vso podporo, je to za seboj kmalu potegnilo 300.000 sledilcev, nekatere objave pa imajo po pol milijona »lajkov.«

V sporočilih uporabniki navajajo, da je predsednik Srbije ob prošnji za pomoč »skoraj zajokal«, ter izražajo svojo podporo Srbiji, da se izbori z nevarnim Covid-19.

Na tisoče državljanov Kitajske je želelo donirati Srbiji, mnogi pa so zapisali, da na Kitajskem nikoli ne bodo pozabili, da so ZDA med bombardiranjem Srbije v času agresije zveze NATO leta 1999 bombardirale tudi kitajsko veleposlaništvo v Beogradu in pri tem ubile več delavcev veleposlaništva ter kitajske novinarje.

Kitajska veleposlanica v Srbiji
Čen Bo, veleposlanica Kitajske v Srbiji

V nasprotju s tem je EU prepovedala celo izvoz medicinske opreme nečlanicam Evropske unije, kar je v vseh kandidatkah za članstvo izzvalo hude kritike. Tudi v Srbiji.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dejal, da se EU »zahvaljuje za nič«, v srbskih medijih pa se objavljajo številni zapisi o tem, kako v EU manjka solidarnosti in kako so članice EU druga drugo, pa tudi kandidatke za članstvo sredi hude krize tokrat pustile povsem na cedilu.  

V Srbiji medtem hitro zaostrujejo omejevalne ukrepe, da bi rešili življenja sodržavljanov.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dejal, da se EU »zahvaljuje za nič«, v srbskih medijih pa se objavljajo številni zapisi o tem, kako v EU manjka solidarnosti.

Policijska ura bo po novem od petih popoldan do 5 ure zjutraj, če to ne bo pomagalo, v torek sledi popolna prepoved gibanja na prostem.

Nadzor izvajajo s helikopterji, ob pregledu podatkov mobilnih telefonov pa so oblasti ugotovile, da se okoli 40 odstotkov oseb, zdomcev (med katerimi so najbrž tudi okuženi, ki še ne kažejo simptomov), ki bi morali biti v karanteni z npr. italijanskimi in drugimi tujimi mobilnimi številkami - giblje naokoli.

Vsem tem je predsednik države napovedal nov nadzor, tudi s pomočjo drugačne tehnologije in kaznovanje.

Policija je medtem več ljudi, ki se niso držali navodil o karanteni, že privedla in kaznovala.

Karantena ob srbski meji s Hrvaško

Srbska vojska je medtem ob meji Srbije in Hrvaške zgradila veliko šotorišče, kamor bodo poslani vsi srbski državljani brez bivališča v Srbiji, ki se te dni vračajo ali so se že vrnili iz držav EU in jim je bila odrejena karantena, če le-to ne bodo upoštevali.

Pri tem Kitajska pomaga ne samo Srbiji, pač pa tudi Španiji in Italiji.

Tudi Severni Makedoniji je kot darilo poslala 200 respiratorjev.

Aleksander Vučić je dejal, da ga je te dni že pet voditeljev EU poklicalo in prosilo, če lahko posreduje pri Xi Jinpingu in ga prosi za pomoč.

Naslovnica Kurirja
Naslovnica časnika Kurir.

Vučić je dejal, da sedaj mora najprej poskrbeti za potrebe državljanov Srbije, da pa je pripravljen pomagati tudi drugim in da se bo o tem še pogovarjal z nekaterimi »iz regije.«

Če je bil med njimi tudi Janez Janša, v tem trenutku še ni jasno.

In, povsem mimogrede – ja, v teh trenutkih bi tudi Sloveniji krvavo prav prišla Adria Airways in njeni piloti, mar ne?

Toda po vseh zapletih z maskami v Sloveniji je očitno, da bi en sam klic na pravi naslov – kot to dokazuje tudi primer Srbije – tudi Sloveniji lahko priskrbel velik del nujno potrebne medicinske opreme, ki jo nova vlada – v smešno majhnih količinah v primerjavi s tem, kar je nabavila Srbija - ni uspela nabaviti niti z verižnim kupovanjem mask preko treh posrednikov iz Bosne.

Čas pa beži in s tem se žal povečuje nevarnost še več smrtnih žrtev v Sloveniji.

In, povsem mimogrede – ja, v teh trenutkih bi tudi Sloveniji krvavo prav prišla Adria Airways in njeni piloti, mar ne?

Ali kakšna podobna nacionalna letalska družba ...

Ne glede na ves »minus«, ki naj bi ga podjetje proizvajalo. Kajti s temi letali bi lahko – kot to počnejo številne države danes – po svetu pobirali slovenske državljane in v državo hitro pripeljali pomoč. Kot so to storile na primer Srbija, Velika Britanija, Poljska ...

In s tem bi reševali življenja.

Kar je neprecenljivo.

Ampak ne.

Slovenske vlade so raje »šparale«.

To napačno varčevanje - in napačno ter slepo zanašanje na »veliko in močno zaveznico«, ZDA, ki so jih vazalno slavile vse slovenske vlade, leve in desne, od ZDA pa sedaj nismo dobili čisto nič - pa bomo sedaj plačali morda tudi z življenji.

Boris A. Novak: Kot državljan pa menim, da bi Borut Pahor moral odstopiti s položaja predsednika RS, saj je spričo bolestne kombinacije narcisizma in strahopetnosti povsem izgubil stik s stvarnostjo zgodovinskega trenutka, tako da njegove prazne in porazne geste škodijo ustavno določenemu demokratičnemu družbenemu redu Republike Slovenije.

Ampak, na srečo imamo še našega vrlega predsednika Boruta Pahorja.

Medtem ko srbski predsednik teka naokoli in vrti telefone tujih državnikov ter jih prosi za pomoč in podporo, se slovenski predsednik zelo trudi, da ne bi pokvaril zabave novemu predsedniku slovenske vlade.

Ali pa, kot je pred dnevi Pahorju sporočil pisatelj Boris A. Novak: »Kot državljan pa menim, da bi Borut Pahor moral odstopiti s položaja predsednika RS, saj je spričo bolestne kombinacije narcisizma in strahopetnosti povsem izgubil stik s stvarnostjo zgodovinskega trenutka, tako da njegove prazne in porazne geste škodijo ustavno določenemu demokratičnemu družbenemu redu Republike Slovenije in ugledu naše države v svetu.«

Predsednik vlade pa, namesto da bi že končno poskrbel za to, da bi bili zdravstveni domovi zaščiteni, zaščitna oprema in respiratorji v Sloveniji, pa ima čas, da se ukvarja z vsem drugim.

Vlada je tako ukinila poročanje o plačilih ERAR-ju, novinarjem prisotnosti na konferencah (česar ni naredila niti srbska vlada, kljub izrednim razmeram), nato je najprej povišala, pa znižala plače funkcionarjem, zamenjala komaj postavljenega šefa UKOM-a (sedaj je Urbanija namesto Petka), predsednik slovenske vlade pa se večinoma ukvarja z grožnjami medijem.

Spodaj si lahko ogledate video posnetek, kako je srbski predsednik prosil Kitajsko za pomoč, to pa je izzvalo val navdušenja, empatij in velik odziv v kitajskih socialnih omrežjih, kar je privedlo do ogromne pomoči, ki jo je kitajska vlada napotila v Srbijo ... 

Delite članek