REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nove žrtve tiranskega princa: tudi prijateljica britanske vojvodinje Meghan Markle podvržena srhljivi torturi

Nove žrtve tiranskega princa: tudi prijateljica britanske vojvodinje Meghan Markle podvržena srhljivi torturiLoujain al-Hathloul in Meghan Markle, vir: Instagram, Wikipedia

29-letna Loujain al-Hathloul, aktivistka in prijateljica ameriške igralke, zdaj pa vojvodinje Susseške - po poroki z britanskim princem Harryjem -, Meghan Markle, je pridržana v zaporu v Savdski Arabiji, kjer je nenehno izpostavljena srhljivim in različnim oblikam mučenja, navajajo britanski mediji ob razkritju posebnega poročila skupine britanskih poslancev in odvetnikov, ki so raziskovali klavrno stanje v zaporih savdske kraljevine.

Gre za Odbor za preiskovanje pridržanj v zaporih, ki ga tvorijo poslanci in znani odvetniki Združenega kraljestva, pooblaščeni za pregled razlogov pridržanja in načina ravnanja s priprtimi osebami v državah, kjer obstajajo resni pomisleki, da kršijo človekove pravice.

Loujain al-Hathloul, ki se je borila za pravice žensk v Savdski Arabiji (med drugim tudi za pravico žensk, da lahko same upravljajo svoje avtomobile, brez nuje po navzočnosti ali nadzora s strani moških članov družine), je bila aretirana maja lani.

Žrtev (levo), britanska vojvodinja Meghan Markle in savdski prestolonaslednik bin Salman ter prinčev eksekutor al-Qathani (desno)

Takrat so skupaj z njo aretirali še sedem aktivistk.

Poročilo britanskih poslancev in njenih odvetnikov navaja, da je »obravnava« skupine aretiranih aktivistk izredno kruta in nečloveška.

Alia al-Hathloul, sestra priprte aktivistke, pravi, da je bila Loujain podvržena tudi t. i. »waterboardingu«, vodnemu deskanju, zloglasni metodi iz časa inkvizicije, ki simulira utopitev, s katero je ameriška Cia mučila zapornike v Iraku.

To zavržno obliko mučenja, ki daje zaslišanemu občutek, da se utaplja, je pred Cio in Savdsko Arabijo nad ujetniki prakticirala inkvizicija.

Prav tako so jo mučili z elektrošoki, izpostavljena pa je tudi nenehnim grožnjam, da jo bodo ubili ali posilili.

Zatirane savdske ženske in mučilna naprava za »vodno deskanje«

Alia prav tako opozarja, da mučenje zapornic nadzoruje Saud al-Qathani, donedavni visoki svetovalec razvpitega savdskega princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana (MbS) in šef savdske obveščevalne službe.

Aktivistke za pravice žensk v Savdski Arabiji so spolno zlorabljane, mučene z elektrošoki, bičane do onemoglosti, podvržene psihičnemu in fizičnemu mučenju, pa tudi posilstvom.

Aktivistke za pravice žensk v Savdski Arabiji so spolno zlorabljane, mučene z elektrošoki in bičane do onemoglosti, opozarja v svojem najnovejšem poročilu tudi organizacija Amnesty International (AI).

V poročilu, objavljenem konec januarja letos, navajajo, da je trenutno zaprto v tajnih savdskih zaporih najmanj 10 aktivistk, ki so podvržene psihičnemu in fizičnemu mučenju, pa tudi posilstvom.

Nobena od njih ni bila uradno obtožena ali poslana na sojenje, večina pa nima niti pravnega zastopnika.

Al-Qathani je bil sicer prepoznan kot eden izmed prinčevih eksekutorjev in je zato nato umaknjen z mesta njegovega svetovalca po brutalnem umoru Džamala Hašodžija, savdskega novinarja in uporniškega kritika diktatorskega režima, ki ima sedež v Rijadu in uživa naklonjenost aktualnega ameriškega predsednika Donalda Trumpa in njegovih svojcev.

Spomnimo, Hašodžija so umorili na izredno krut način 2. oktobra lani v savdskem konzulatu v Carigradu.

Džamal Hašodži, tragična žrtev razvpitega savdskega princa MbS (levo) in njegovega šefa obveščevalcev (desno)

15-članska skupina morilcev, sicer visokih obveščevalnih in drugih uradnikov, posebej poslanih iz Rijada z nalogo, da pokončajo odpadniškega novinarja, je nato njegovo telo razkosalo in raztopilo v kislini, ostaline pa domnevno odvrglo v kanalizacijski jašek …

Poslanci in odvetniki Loujain al Hathloul so pred britanskim parlamentarnim odborom poudarili, da bi lahko za odgovornega za mučenje zapornic označili prav princa Mohameda bin Salmana.

Zato je AI vlado Združenega kraljestva pozval, naj zahteva izpustitev zaprtih žensk, pri čemer je opozoril, da je kljub dejstvu, da je savdski kronski princ bin Salman v prvi polovici leta 2018 domnevno ukazal v državi izvajati reforme v smeri odprave srednjeveških običajev in zakonov, ki zatirajo v največji meri prav ženske, je bilo za priprte aktivistke storjeno zelo malo, praktično nič.

Skupina britanskih poslancev se je tako lotila težke naloge - pritisniti na Rijad. Poslali so uradno prošnjo savdskemu režimu, naj jim omogoči dostop do zapornic, da bi iz prve roke slišali njihova pričevanja...

Poslanci in odvetniki Loujain al Hathloul so pred britanskim parlamentarnim odborom poudarili, da bi lahko za odgovornega za mučenje zapornic označili prav princa bin Salmana, če bi se izkazalo, da je dovolil ali vedel, kakšnemu mučenju so bile zapornice izpostavljene.

V državi, kot je Savdska Arabija, bi bilo seveda dokaj nenavadno in praktično nemogoče, da ne bi bil princ bin Salman seznanjen s stanjem in metodami, ki jih njegovi podrejeni prakticirajo v zaporih.

V državi kot je Savdska Arabija bi bilo praktično nemogoče, da ne bi bil kronski princ bin Salman seznanjen s stanjem in srhljivimi metodami, ki jih njegovi podrejeni prakticirajo v zaporih.

Mohamed bin Salman, mogočni princ Savdske Arabije, ki so ga zahodni mediji poimenovali Princ teme, se od Hašodžijevega umora naprej sooča s plazom obtožb, ki ga izpostavljajo kot naročnika krutega ravnanja, zaprtja ali umora svojih nasprotnikov.

Brutalni umor Hašodžija, novinarja Washington Posta, je razkril tudi na desetine drugih primerov ugrabitve nasprotnikov tiranskega režima, pa tudi primere mučenja in slabega ravnanja v zaporu.

Glavni tožilec Savdske Arabije je sicer v primeru umora Hašodžija že izključil odgovornost bin Salmana in obtožil njemu podrejene posamezne obveščevalce, ki so se domnevno sami organizirali ter 2. oktobra lani izvedli grozljiv umor v poslopju konzulata v Carigradu.

Britanski poslanec Crispin Blunt in najnovejše poročilo o poraznem stanju v savdskih zaporih

Crispin Blunt, poslanec in član omenjene komisije, je dejal, da je bila skupina aktivistk »obravnavana tako, da to terja nujno mednarodno preiskavo«.

»Pomanjkanje ustrezne zdravstvene oskrbe, pravnega svetovanja in družinskih obiskov, bivanje v samici in nenehna ustrahovanja ter maltretiranja so dovolj resni, da ustrezajo mednarodni definiciji torture,« je sklenil.

Saudska Arabija je vse te obtožbe - zanikala.

Komentarji