REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

“Kolikor več žrtev požre, hoče še": Objavljena sporočila umorjenega savdskega novinarja o tiranskem princu

“Kolikor več žrtev požre, hoče šeSavdski tiran MbS in umorjeni novinar Džamal Hašodži

Ameriški CNN je danes objavil vsebino osebnih sporočil, ki si jih je v savdskem konzulatu v Carigradu umorjeni disident in novinar Džamal Hašodži preko aplikacije WhatsAppa izmenjal s svojim prijateljem, aktivistom iz Montreala Omarjem Abdulazizom.

CNN-ov novinar Oliver Darcy je nekatera objavil na Twitterju.

Zavzet kritik savdskega dvora, Hašodži je v več kot 400 sporočil opisal krutega savdskega kronskega princa Mohameda bin Salmana kot tirana in "zver, ki bo požrla vsakogar, ki ji prepreči poti", naposled pa tudi tiste, ki ga vdano podpirajo.

'Ne bom presenečen, če bodo kmalu žrtve njegovega zatiranja tudi tisti, ki ga podpirajo,' je poudaril Hašodži.

Sporočila umorjenega novinarja, vključno z avdio posnetki, fotografijami in video vsebino, opisujejo človeka, ki je precej zaskrbljen zaradi samovolje savdskega prestolonaslednika in prihodnosti Savdske Arabije pod bin Salmanom.

"Kolikor več žrtev požre, hoče še", je Hašodži v enem od sporočil plastično opisal naravo 33-letnega savdskega princa prestolonaslednika. Sporočilo je bilo poslano maja letos, po enem od srečanj savdskih aktivistov, ki so se upirali diktaturi zloglasnega bin Salmana.

"Ne bom presenečen, če bodo kmalu žrtve njegovega zatiranja tudi tisti, ki ga podpirajo," je poudaril Hašodži.

Omar Abdulaziz Vir: CNN screenshot
Omar Abdulaziz  Vir: CNN Screenshot

Izmenjava sporočil z Abdulazizom nakazuje tudi premik z besed k dejanjem - oba sta namreč načrtovala vzpostavitev spletnega gibanja, ki bi pozvalo savdske oblasti na odgovornost.

Podpornike sta imenovala "čebele", vsi skupaj pa bi bili 'elektronska armada.'

"Džamal je bil prepričan, da je Mohamed bin Salman problem, ki ga je nujno potrebno ustaviti", je razkril Abdulaziz v intervjuju za CNN. Nato sta načrtovala, kako bosta s pomočjo Twitterja, ker "nimamo parlamenta in je Twitter naš parlament" uspela vzpodbuditi disidentsko gibanje v Savdski Arabiji.

Podpornike sta imenovala "čebele", vsi skupaj pa bi bili "elektronska armada."

Hašodži je že obljubil Abdulazizu, da bo poslal 30.000 dolarjev, da bi s tem denarjem kupovali tuje SIM kartice in jih preko sodelavcev pošiljali v Savdsko Arabijo, da bi ljudje lahko brez težav dostopali do mobilnih komunikacij.

Hašodži je prvih 5000 dolarjev celo že uspešno poslal Abdulazizu. Toda nato je Abdulazizov brat, ki živi v Savdski Arabiji opozoril svojega brata-disidenta Omarja, ki živi v Kanadi, da naj "ničesar ne piše o čebelah", ker bo sicer on, njegov brat, moral v Savdski Arabiji v zapor.

Abdulaziz je po WhatsApp-u takoj vprašal Hašodžija: kako savdske oblasti sploh vedo za njun načrt?

"Naj se nas Bog usmili," je odvrnil Hašodži, ko je posumil, da savdske oblasti vohunijo in da spremljajo njegovo komunikacijo s somišljeniki, disidenti iz Montreala.

"Naj se nas Bog usmili," mu je Hašodži na to vprašanje odgovoril v sporočilu avgusta, ko je posumil, da savdske oblasti vohunijo in da spremljajo njegovo komunikacijo s somišljeniki iz Montreala.

Abdulazizu je nato dejal, da naj se s posebnima odposlancema Mohameda bin Salmana, ki sta se z njim kmalu zatem želela pogovoriti - in sta mo ubljubljala lepo službo, če se vrne domov -, iz previdnosti sreča samo na javnih krajih.

Salmanova odposlanca sta namreč Abdulazizu dejala, da naj gre v savdski konzulat, da si "uredi papirje". Toda tega ni storil.

Prav obratno, kot mu je sam svetoval, pa je Hašodži nato to napako storil sam, očitno zaradi načtovane poroke s svojo zaročenko iz Turčije. Odšel je v savdski konzulat v Carigradu, da si uredi papirje za poroko. In to ga je stalo življenja.

Dva meseca pozneje, 2. oktobra letos pa je bil umorjen. Njegovega telesa nikoli niso našli.

Abdulaziz je v nedeljo vložil tožbo proti izraelskemu podjetju, ki je ustvarilo programsko opremo za katero verjame, da je bila uporabljena za hekerski vdor v njegov telefon.

"Na žalost je hekerski vdor v moj telefon igral pomembno vlogo v tem, kar se je zgodilo z Džamalom. Občutek krivde me dobesedno razjeda," je dodal Abdulaziz.

Komentarji