REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nezavedajoč se, da so mikrofoni vklopljeni, Macron zasliševal zloglasnega savdskega princa: "Skrbi me ... Ne poslušaš ..."

Nezavedajoč se, da so mikrofoni vklopljeni, Macron zasliševal zloglasnega savdskega princa: Prijatelja: Emmanuel Macron in Mohamed bin Salman Vir: Pixell

Uradni Pariz je potrdil, da sta se predsednik Francije Emmanuel Macron in savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, (ki ga je ameriška obveščevalna agencija Cia označila kot naročnika krutega umora savdskega disidenta Džamala Hašodžija 2. oktobra letos v Carigradu), na robu vrha G20 v Buenos Airesu pogovarjala tako o umoru novinarja kot vojni v Jemnu.

Mohameda bin Salmana je ameriška obveščevalna agencija Cia označila kot naročnika krutega umora savdskega disidenta in novinarja Džamala Hašodžija.

Macron in bin Salman se kar nekaj časa sploh nista zavedala, da so mikrofoni vklopljeni in "lovijo" ter snemajo njune besede, kameram pa je prav tako uspelo posneti nenavaden pogovor "na štiri oči" med francoskim predsednikom in savdskim kronskim princem na vrhu G20 v Argentini.

Žrtev - savdski disident in novinar Washington Posta Džamal Hašodži
Žrtev zloglasnega princa - novinar Washington Posta savdskih korenin, Džamal Hašodži

Oba voditelja sta začela "kramljati" v enem od premorov med sejami, stoje drug ob drugem in očitno ne da bi se sploh zavedala, da se njun dialog - snema.

Tema "razprave" ni bila takoj razvidna, toda Macronov pomočnik je kasneje potrdil, da sta govorila o umoru Hašodžija v savdskem konzulatu v Turčiji in konfliktu v Jemnu, ki ga bombardira koalicija pod vodstvom bin Salmana.

Britanski Guardian je analiziral in rekonstruiral njun pogovor:

"Ne skrbi," je dejal princ Mohamed, ko je ogovoril francoskega predsednika.

Macron in bin Salman, zaupno
Zaupno: Emmanuel Macron in prestolonaslednik Savdske Arabije Mohamed bin Salman.  Vir: Screenshot

"Zaskrbljen sem. Skrbi me ..." je odvrnil Macron.

"Da ...", se je zmrdoval savdski princ.

"Toda rekel sem ti ...", je vztrajal Macron.

"Da, rekel si mi. Najlepša ti hvala" je pristavil princ.

"Veš, na kaj mislim", je nadaljeval Macron in utišal glas, tako da se njegovih besed na posnetku sploh več ne sliši.

Macron: Nikoli me ne poslušaš ...
Macron: "Nikoli me ne poslušaš ..."   Vir: Screenshot

"Nikoli me ne poslušaš," je potem zagodrnjal Macron.

"Ni res, seveda sem ti prisluhnil," je "obtožbo" nemudoma zavrnil savdski princ, nato pa se je nasmejal "od ušes do ušes", ko je zagledal televizijske kamere, ki snemajo.

"Ker sem ti povedal. To je bilo pomembnejše zate," je dodal Macron in se kislo nasmehnil, nato pa se je obrnil stran od kamer, da bi nadaljeval pogovor.

V nadaljevanju se besede francoskega predsednika znova ne slišijo, nato pa je dodal: "Samo preverjam, če se zavedaš".

Salman: To je OK
Prestolonaslednik bin Salman: "S tem se z lahkoto spoprimem."   Vir: Screenshot

"To je v redu. S tem se z lahkoto spoprimem," je Macronu naposled zagotovil razvpiti savdski princ.

Proti koncu videoposnetka, (ki si ga lahko ogledate - spodaj) pa je Macron sklenil "branje levit" bin Salmanu s samohvalo: "Jaz sem človek besede".

Iz Elizejske palače so kmalu zatem sporočili, da sta oba voditelja govorila pet minut ob robu vrha ter da je Macron savdskemu princu "zelo odločno" sporočil svoje stališče glede Hašodžijevega umora in poudaril, da je treba najti politično rešitev krize v Jemnu.

Pri odločitvi savdskega princa, da sploh pride v Argentino na srečanje skupine G20, gre za "preračunano tveganje", ker ni bilo mogoče predvideti, ali ga bodo drugi voditelji obsojali, potem ko je tudi Cia ocenila, da je prav bin Salman izdal ukaz za eksekucijo Hašodžija.

Vodja eksekutorjev savdskega princa prestolonaslednika
Bin Salmanov vodja eksekutorjev, Maher Abdulaziz Mutreb, ki vedno spremlja savdskega princa prestolonaslednika

Predrzni princ je pravzaprav želel pred svetovno in domačo javnostjo potrditi, da mu dejansko nihče nič ne more in da mu bo svet sčasoma odpustil "škandal Hašodži" ter kmalu pozabil na umorjenega novinarja.

Predrzni princ je pravzaprav želel pred svetovno in domačo javnostjo potrditi, da mu dejansko nihče nič ne more in da mu bo svet sčasoma odpustil 'škandal Hašodži' ter kmalu pozabil na umorjenega novinarja.

Rezultati te tvegane poteze, torej prihoda 33-letnega kronskega princa Savdske Arabije na vrh G20 so zaenkrat zelo mešani. Macron in britanska premierka Theresa May sta se na primer dogovorila, da se bosta vendarle srečala z bin Salmanom.

​ Svetovni voditelji so bin Salmana ignorirali in odrinili na rob vrha G20. Vir: Pixsell ​
​Svetovni voditelji so bin Salmana ignorirali in odrinili na rob vrha G20.    Vir: Pixsell ​

Toda pri skupinski fotografiji svetovnih voditeljev, ki so se zbrali v Buenos Airesu na vrhu G20 je bil princ tako odrinjen, da je poziral čisto na koncu skupine, kjer ga je večina državnikov ignorirala, in se nato strumno umaknila stran od njega, takoj, ko je bilo fotografiranja konec.

Savdski princ na vhu G20 v Argentini Vir: Pixsell ​
Savdski princ na vhu G20 v Argentini.     Vir: Pixsell ​

Ko se je zdelo, da bo samodejna "osamitev" bin Salmana zalegla, pa se je kakih pet minut kasneje pojavil dobro razpoloženi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je toplo pozdravil savdskega prestolonaslednika in se nato prijateljsko usedel ob njem na začetku prve seje vrha G20.

Komentarji