REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Japonsko obrambno poročilo: Severna Koreja že zna »pomanjšati« jedrske bojne glave

Japonsko obrambno poročilo: Severna Koreja že zna »pomanjšati« jedrske bojne glaveNevarno: glava balistične rakete
Pogajanja med Washingtonom in Pjongjangom o »denuklearizaciji«, kar se vsebine tiče, se niso premaknila nikamor.

Japonsko obrambno poročilo bo tokrat prvič razkrilo nov tehnični napredek Severne Koreje, ki bi njene jedrske rakete lahko naredil za veliko bolj nevarne.

Pogajanja med Washingtonom in Pjongjangom o »denuklearizaciji« sicer potekajo zelo počasi in se pravzaprav, kar se vsebine tiče, niso premaknila nikamor.

Veliko pa je bilo slikanja za medije, kar je po svoje koristilo obema glavnima politikoma – severnokorejskemu diktatorju Kim Jong-unu in predsedniku ZDA Donaldu Trumpu.

Medtem pa je Severna Koreja izstrelila nekaj raket kratkega dosega.

Japonsko obrambno poročilo bo tokrat prvič razkrilo nov tehnični napredek Severne Koreje.

Toda očitno je pridno nadaljevala tudi z delom tudi na drugih področjih in to ne glede na leporečje na diplomatskih srečanjih.

Japonska vlada bo v naslednjem poročilu o obrambi tako navedla, da je Severna Koreja sposobna pomanjšati ali »miniaturizirati« jedrske bojne glave.

To je zelo pomembno – jedrske konice morajo biti namreč dovolj majhne, da jih je mogoče namestiti na rakete. Če so manjše, jih lahko na posamezno raketo namestijo tudi več in s tem še dodatno povečajo udarno moč jedrskih izstrelkov.

Severna Koreja rakete

Tokio bo s tem nadgradil svojo oceno jedrske zmogljivosti Severne Koreje. O tem je poročal japonski časnik Yomiuri Shimbun, ne da bi navajal vire.

Obrambno poročilo bo vsebovalo tudi navedbo, da jedrski in balistični raketni programi Severne Koreje predstavljajo »resno in neposredno grožnjo« varnosti na Japonskem, potem ko na zadnjih srečanjih Donalda Trumpa in severnega voditelja Kim Jong-una ni bilo novega napredka na področju odprave jedrskega orožja na severnokorejskem polotoku.

To je zelo pomembno – jedrske konice morajo biti namreč dovolj majhne, da jih je mogoče namestiti na rakete.

Poročilo naj bi dobilo odobritev kabineta sredi septembra, je poročal Yomiuri.

Severna Koreja je v zadnjih tednih opravila šest krogov izstrelitev raket kratkega dosega in očitno poskušala pritisniti na Washington, da bi popustil v prihodnjih pogajanjih glede programa jedrskega orožja.

Zadnje izstrelitve so bile tudi odgovor Severne Koreje na skupne obrambne vaje Južne Koreje in ZDA, za katere v Pjongjangu trdijo, da so »priprave na invazijo.«

Zadnja vaja, imenovana 19-2 Dong Maeng, se je začela 5. avgusta in se je končala v torek.

Severnokorejska tiskovna agencije je ob izstrelitvah raket zapisala, da je voditelj Kim ob zadnjih testiranjih nadziral izstrelitev (nedoločenega) »novega orožja« in izrazil »veliko zadovoljstvo« nad »skrivnostnimi in neverjetnimi stopnjami uspehov« v preizkusih orožja svoje vojske.

Rakete - Severna Koreja

»Cilj naše stranke je ... imeti nepremagljive vojaške zmogljivosti, ki jih nihče ne bo upal izzvati, in jih še naprej krepiti,« naj bi dejal Kim Jong-un.

V začetku letošnjega leta pa je ameriška korporacija RAND, ki je tesno povezana z ameriško vojsko ocenila, da bi Severna Koreja do leta 2020 lahko imela kar 100 jedrskih bojnih glav.

V začetku letošnjega leta pa je ameriška korporacija RAND, ki je tesno povezana z ameriško vojsko ocenila, da bi Severna Koreja do leta 2020 lahko imela kar 100 jedrskih bojnih glav.

Leta 2017 je ameriška obveščevalna ocena razkrila, da je Severna Koreja razvila tehnologijo za izdelavo jedrskih bojnih glav, ki so dovolj majhne, ​​da se lahko prilegajo v rakete, teoretično pa omogočajo pošiljanje medcelinsko balističnih izstrelkov (ICBM), z jedrskimi termonuklearnimi konicami na oddaljene cilje, vključno s celinskim delom ZDA.

Japonsko poročilo pomeni novo in prvo »uradno«, s strani tujega državnega organa potrditev tega dejstva.

Nekaj časa so bili namreč analitiki prepričani, da tega koraka v Severni Koreji še ne zmorejo. 

Z raketami kratkega in srednjega dosega pa lahko Severna Koreja napade tudi Južno Korejo in Japonsko, vključno z ameriškimi vojaškimi oporišči v teh državah.

Delite članek