REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Severna Koreja se ne bo denuklearizirala, dokler ZDA ne umaknejo svoje »jedrske grožnje«

Severna Koreja se ne bo denuklearizirala, dokler ZDA ne umaknejo svoje »jedrske grožnje«

Največji diplomatski uspeh Donalda Trumpa – izboljšanje odnosov s Severno Korejo – je očitno še daleč od poti v mirni diplomatski pristan. To dokazuje tudi zadnje sporočilo iz Severne Koreje. 

Severna Koreja se namreč ne bo odrekla jedrskemu orožju, vse dokler ZDA same ne bodo odstranile »svoje jedrske grožnje«. 

Tako je zapisano v komentarju severnokorejske državne tiskovne agencije KCNA

To seveda pomen, da za temi besedami stoji tudi vodstvo Severne Koreje. Vse skupaj je seveda precej hladen tuš za uradni Washington in predvsem ameriškega svetovalca Johna Boltona, ki je želel zelo hitro uničenje vsega severnokorejskega jedrskega arzenala.

Denuklearizacijo si vsaka od držav predstavlja in jo interpretira drugače.
 

»Pravilna definicija denuklearizacije korejskega polotoka pomen popolno odstranitev ameriške jedrske grožnje Severni Koreji, še preden odstranimo jedrsko sposobnost,« piše v komentarju.

Vse to je razkrilo, da so imeli prav tisti, ki so že pred več kot letom dni opozarjali, da bo pravi problem pri iskanju diplomatskih poti za rešitev severnokorejskega problema v definiciji »denuklearizacije«, saj si jo vsaka od držav predstavlja in interpretira drugače. 

Brez jasnih pojmov pa tudi pogajanja ne morejo prinesti napredka. Zato sta ZDA in Severna Koreja v »slepi ulici« glede vprašanja, kako naj se izvede denuklearizacija v zameno za ukinitev ameriških sankcij.

Donald Trump in Kim Jong-un
Donald Trump in Kim Jong-un

Sporazum o »denuklearizaciji korejskega polotoka« sta Kim Jong-un in Donald Trump sicer podpisala 12. junija letos v Singapurju, vendar je nato ameriški predsednik to frazo razumel kot denuklearizacijo Severne Koreje. Korejski polotok pa seveda sestavljata tako Severna kot Južna Koreja.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je v zadnjem času bil že »tri ali štirikrat« v Severni Koreji, kot je dejal sam, vendar se pogajanja o ključnih zadevah ne premikajo na bolje. Res pa je, da so se raketni in jedrski poskusi v Severni Koreji nehali. 

Mike Pompeo
Mike Pompeo | Vir: Pixsell
KCNA trdi, da imajo ameriške sile jedrsko orožje tudi v Južni Koreji.

Agencija KCNA poleg tega trdi, da imajo ameriške sile jedrsko orožje tudi v Južni Koreji in da je seveda potrebno »odstraniti tudi te grožnje.« In še več – želijo odstraniti tudi jedrske grožnje iz »sosednjih območij.« 

To pa bi lahko pomenilo tudi Japonsko ali ameriška vojaška oporišča v tujini. 

Pot do denuklearizacije bo zato očitno še zelo dolga in zavita.
 

Delite članek