REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

EU: Madžarska po poti Slovenije, resor za evropski način življenja pa ostaja »toksičen«

EU: Madžarska po poti Slovenije, resor za evropski način življenja pa ostaja »toksičen«Leyen in sporna komisarja

Vse kaže, da se v primerjavi z ostalimi kandidati za komisarje slovenski kandidat Janez Lenarčič ni izkazal slabo.

Poslanci Evropskega parlamenta so namreč precej namučili novo predsednico Evropske komisije (EK).

Zanimivo je, da je po zavrnitvi svojega kandidata, ki naj bi vodil resor za širitev EU tudi Madžarska ubrala isto pot kot Slovenija in za komisarja predlagala svojega dosedanjega veleposlanika pri EU.

Madžarska vlada je namreč za svojega novega kandidata za širitev predlagala kariernega diplomata Olivérja Várhelyija.

Pred tem je Evropski parlament zavrnil imenovanje Lászlója Trócsányija.

Novega kandidata je predstavil sam predsednik Viktor Orban, ki se je ob povratku iz Bruslja ustavil v Beogradu na »turističnem obisku«, kjer mu je družbo delal srbski predsednik Aleksander Vučić.

Vučić in Orban
Madžarski predsednik Viktor Orban in srbski predsednik Aleksandar Vučić v Beogradu.

Predsednico EK von der Leynovo so sicer ta teden evroposlanci prisilili v zamenjavo kandidatov iz Madžarske in Romunije, še trije, Poljak, Švedinja in Francozinja, pa bodo zaradi neprepričljivega nastopa dobili dodatna pisna vprašanja.

Tudi hrvaška kandidatka in celo podpredsednica EK Dubravka Šuica je morala zanikati očitke, da med svojim poslanskim mandatom v Evropskem parlamentu ni imela jasnih stališčih do kršitev vladavine prava v primerih Poljske in Madžarske.

Slovenski poslanec v Evropskem parlamentu Milan Brglez (SD) je ocenil, da zaslišanje Šuice ni bilo prepričljivo.

Slovenski poslanec v Evropskem parlamentu Milan Brglez (SD) je ocenil, da zaslišanje Šuice ni bilo prepričljivo, ko gre za nekoga, ki se poteguje za vodenje resorja za demokracijo.

Tudi po oceni nekaterih poslancev in novinarjev je namreč Dubravka Šuica pokazala šibko poznavanje vsebin, ki jih bo zajemal njen resor.

Govorila je na široko in brez konkretnih predlogov, na številna vprašanja o družinski politiki, pravicah istospolnih in pravici do splava pa je ponudila splošne odgovore brez svojih lastnih stališč.

Šuičeva se med zaslišanjem ni mogla izogniti poslanskemu vprašanju, naj razkrije, kako je njena družina na Hrvaškem nakopičila premoženje v višini petih milijonov evrov.

Madžarski komisar za širitev EU Olivér Várhelyi
Tudi madžarska vlada je za svojega novega kandidata za širitev predlagala kariernega diplomata Olivérja Várhelyija.

Kljub temu naj bi hrvaška kandidatka za resor demokracije in demografije po neuradnih informacijah verjetno dobila zeleno luč za komisarko.

Vendar so ji poslanci očitali slabo poznavanje njenega prihodnjega resorja.

Prvi teden zaslišanj kandidatov prihodnje Evropske komisije, ki jo vodi Ursula von der Leyen je bil zelo napet tudi za Grka Margaritisa Schinasa, predvsem zaradi očitkov glede samega imena in vsebine resorja, ki naj bi ga vodil v novi Evropski komisiji.

Poslanci socialistov in liberalcev odločni: zaradi desničarske konotacije je izraz 'toksičen'.

Schinas je zatrdil, da razpravo, ki jo je sprožil naziv resorja, jemlje zelo resno, saj so nazivi pomembni.

Poudaril je, da biti Evropejec zanj pomeni živeti v svetu vrednot, kot so demokracija, vladavina prava in človekove pravice, imeti zdravstveno varstvo, biti opremljen z znanjem, se počutiti varno doma in na ulici, biti odprt in pomagati pomoči potrebnim.

Na vprašanje, pred čim je treba zavarovati evropski način življenja, pa je odgovoril, da »pred tistimi, ki nam ne dopuščajo, da praznujemo 14. julij v Nici, ki ne dajejo hrane prosilcem za azil in ki ne dovolijo otrokom, da hodijo v šolo«.

Naziv resorja razume »v pozitivnem, ne negativnem smislu,« je poudaril večkrat.

»Naše vrednote so zelo odporne proti grožnjam populistov, populisti bi se morali počutiti ogrožene od naših vrednot,« je Schinas odgovoril na očitke, da naziv spornega resorja daje hrano populistom.

Vendar so bili poslanci socialistov in liberalcev odločni: zaradi desničarske konotacije je naziv omenjenega resorja toksičen, kot se je izrazila nizozemska poslanka Sophia in 't Veld, in »ga morajo spremeniti

Delite članek