REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nevarno: predlagano prihodnjo predsednico Evropske komisije že spremljajo zgodbe o nesposobnosti, korupciji in prevarah

Nevarno: predlagano prihodnjo predsednico Evropske komisije že spremljajo zgodbe o nesposobnosti, korupciji in prevarahNemška ministrica za obrambo z vojaki

Ursula von der Leyen, nemška ministrica za obrambo je nenadoma postala kandidatka za najpomembnejšo funkcijo v EU. Predlagal jo je Svet EU, ki ga sestavljajo predsedniki držav in vlad članic EU.

Sedaj potrebuje še podporo Evropskega parlamenta. Toda ta ni zagotovljena. Povsem nasprotno.

Vendar je njena kandidatura problematična iz več razlogov.

Prvič zato, ker je z njeno kandidaturo – in ostalimi imenovanji, razen imenovanja novega predsednika Evropskega parlamenta – porušen sistem »spitzenkandidatov«, torej posrednega odločanja volivcev o tem, kdo bodo vodilni kandidati.

Ursula von der Leyen je naša najslabša ministrica. Toda to je, kot kaže, dovolj, da postane  predsednica Evropske komisije.

In čeprav se je Angela Merkel ob njeni kandidaturi zaradi koalicijskega partnerja – nemške SPD – vzdržala, je njena kandidatura nesprejemljiva tudi za nemške socialdemokrate.

Zato grozi, da bo zaradi nje prišlo do nesoglasij v nemški koaliciji, kar bi lahko vodilo do konca vladavine Angele Merkel.

Nemški socialdemokrati (SPD) namreč nasprotujejo izboru in pozivajo socialdemokrate v Evropskem parlamentu, naj glasujejo proti njej.

Namestnik vodje SPD Ralf Stegner je napovedal, da člani SPD v Evropskem parlamentu ta mesec ne bodo podprli von der Leynove.

»Člani SPD v parlamentu sploh nimajo razloga, da bi glasovali za von der Leynovo,« je dejal za radio Deutschlandfunk.

Ursula von der Leyen

Obremenjujoče za von der Leynovo je, da so jo imenovali potem, ko so države z desnimi vladami, kot je Madžarska, zavrnile dosedanjega podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa za naslednika Jean-Claude Junckerja.

Kot glavno kritiko obrambne ministrice je navedel, da ni bila vodilna kandidatka na evropskih volitvah.

Tudi podpredsednik nemškega parlamenta Thomas Oppermann (SPD) je ocenil, da je obremenjujoče za von der Leynovo, da so jo imenovali potem, ko so države z desnimi vladami, kot je Madžarska, zavrnile dosedanjega podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa za naslednika Jean-Claude Junckerja.

Svojo podporo von der Leynovi je že odrekla nova podpredsednica Evropskega parlamenta Katarina Barley (SPD).

Vodja pomladka SPD Kevin Kühnert je napovedal, da bo nemška koalicija razpadla do konca leta in da bo izbor von der Leynove ena od tem decembrskega kongresa stranke.

Ob tem pa so najvišja mesta v EU tako znova zasedli ljudje, ki nikoli niso bili na volitvah in na njih najverjetneje ne bi niti uspeli.

Namesto da bi EU nadomestila svoj »demokratični deficit« - ga je dejansko poglobila. Vse to pa v času, ko v Evropi napredujejo predvsem desne in skrajna gibanja.

Dobro je, da odhaja. Leta, v katerih je bila ministrica za obrambo so bile res težka za oborožene sile

Tretji razlog so njeni dosedanji »uspehi.«

Mediji in kritiki v Nemčiji ji zamerijo, da se ni izkazala kot ministrica obrambe.

Njeni uspehi so nekako podobni uspehom slovenske Andreje Katič.

»Ursula von der Leyen je naša najslabša ministrica. Toda to je, kot kaže, dovolj, da postane  predsednica Evropske komisije«, je na svojem Twitter računu napisal nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz.

Po njegovi oceni je to »zmaga Orbana in ekipe«, ki so ustavili Fransa Timmermansa, ker se on zavzema za »vladavino prava«.

»Stanje Bundeswehra je katastrofalno. Celoten obrambni sistem Zvezne republike Nemčije trpi, kar je popolnoma neodgovorno,« je ocenil Rupert Sholz, bivši minister za obrambo v času kanclerja Helmuta Kohla.

Bundeswehr

Strankarski kolegi ji ne verjamejo, opozicija jo napada, mediji so polni negativnih naslovnic o njej, pa tudi generali je nimajo radi.

»Dobro je, da odhaja. Leta, v katerih je bila ministrica za obrambo so bile res težka za oborožene sile,« je za Financial Times dejal neimenovani poslanec CDU kanclerke Merklove.

V Berlinu ji, kot piše ta časnik, »strankarski kolegi ne verjamejo, opozicija jo napada, mediji so polni negativnih naslovnic o njej, pa tudi generali je nimajo radi.«

»Ni dovolj osebja, materialnih sredstev in pogosto naletimo na pomanjkanje za pomanjkanjem. Enote so daleč od polne opremljenosti,« ocenjuje v poročilu o stanju nemške vojske socialdemokratski poslanec Hans-Peter Bartels.

V nemški vojski ladje in podmornice ne morejo pluti, manjka vsega, od streliva do spodnjega perila.

Kot poroča Politico, najboljši nemški lovci »Eurofighter« in helikopterji »Eurocopter Tiger« ne morejo leteti, ladje in podmornice ne morejo pluti, manjka vsega, od streliva do spodnjega perila, standardno puško Heckler & Koch G36 pa so umaknili iz uporabe, ko so ugotovili, da strelec z njo zgreši tarčo – če je puška prevroča.

Popravilo ladje za šolanje je z desetih milijonov evrov pod njenim ministrovanjem naraslo na 130 milijonov evrov.

Ob nedavnem obisku v Litvi so bili ameriški uradniki zgroženi, ko so videli, da tam nameščeni nemški vojaki komunicirajo z mobilnimi telefoni, ker nimajo radijske opreme za varno komunikacijo.

Nemški vojaki
Nemški vojaki na mirovni misiji pod okriljem OZN.

Ministrica je izzvala bes vojakov tudi zaradi problema s skrajno desnimi stališči, ko je bilo odkrito, da je eden od vojnih starešin z izrazito desnimi pogledi koval zaroto, s katero je želel napasti politike.

Ob tem se zoper ministrico v parlamentu vodi preiskava zaradi morebitnega nedovoljenega dodeljevanja pogodb zunanjim svetovalcem.

Standardno puško Heckler & Koch G36 so v nemški vojski umaknili iz uporabe, ko so ugotovili, da strelec z njo zgreši tarčo – če je puška prevroča.

Sumi se, da je ministrstvo za obrambo zaobšlo pravila o javnem naročanju in dalo prednost podjetjem kot so »Accenture« in »MacKinsey«.

Gre za pogodbe, težke milijone evrov.

Ključne priče pa so v zadnjih dnevih potrdile sume v sistemsko korupcijo v ministrstvu.

Leta 2015 so se pojavile tudi obtožbe, da je Ursula von der Leyen prepisala večji del svojega doktorata.

Po koncu uradne preiskave Univerze v Hannovru so ugotovili, da ima doktorat »napake« in da ni pravilno citirala velik del materiala v svojem doktoratu, vendar je bilo naposled odločeno, da »napake niso bile namerne« in da lahko obdrži doktorski naziv.

Če bo izbrana, se bo vrnila v Bruselj, svoje rodno mesto, kjer je živela do 13 leta in zato tudi dobro govori francosko.

In menda predvsem francoski predsednik Emmanuel Macron zahteva, da zna prihodnji predsednik Evropske komisije tudi dobro francosko, zato je von der Leynova izpolnjevala tudi ta, očitno pomemben pogoj.

Emmanuel Macron in Angela Merkel
Emmanuel Macron in Angela Merkel  Vir: Pixsell

Njen oče Ernest Albrecht, poznejši predsednik vlade Spodnje Saške je bil v Bruslju na pomembnih položajih v institucijah nekdanje EGS, predhodnice današnje EU.

Toda dejstvo je, da je Leynova po raziskavah javnega mnenja v Nemčiji predzadnja na listi popularnih politikov.

Bila bi zadnja, toda to mesto je zadnji mesec pripadlo transportnemu ministru zaradi zgrešenega projekta cestninjenja na avtocestah.

Ključne priče so v zadnjih dnevih potrdile sume v sistemsko korupcijo v ministrstvu za obrambo, ki ga vodi Ursula von del Leyen.

Von der Leyenovo v Nemčiji pogosto označujejo kot Zensursula (igra nemških besed Ursula in cenzura), saj je kot ministrica za družino želela uvesti avtomatsko blokado vsega materiala na spletu, ki naj bi vseboval zlorabe otrok.

Mnogi so v tem videli poskus cenzure, saj bi avtomatsko blokiranje spletnih strani lahko vodilo tudi do cenzure svobode govora.

Ob tem pa bo uničenje celotnega sistema »spitzenkandidatov« še dolgo časa preganjalo sedanjo EU, tudi če von del Leyenovo potrdijo na položaj.

Mnogi namreč ocenjujejo propagiranje tega modela v času volitev in njegovo zavrnitev po njem kot – prevaro volivcev.

Sigmar Gabriel
Sigmar Gabriel   Vir: Reuters

»Ne moremo preprosto zavreči načelo imenovanja najpomembnejših kandidatov zato, ker rezultati volitev niso všeč nekaterim, ki so na čelu vlad. Ursula von der Leyen je za socialne demokrate nesprejemljiva kot voditeljica Evropske komisije,« je ocenila Iratxe García, voditeljica močne skupine socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu.

Tudi Zeleni je ne bodo podprli in celo tiskovni predstavnik Evropske ljudske stranke, političnega bloka von del Leynove je dejal, »da ni stvar Evropskega sveta, da bi nam določal, za koga bomo glasovali.«

»Ursula von der Leyen je za socialne demokrate nesprejemljiva kot voditeljica Evropske komisije,« je ocenila Iratxe García.

Sigmar Gabriel, nekdanji voditelj SPD v Nemčiji, je kandidaturo von der Leynove prav tako označil kot »primer političnega mešetarstva brez presedana.«

In zato še vedno ni jasno, ali bo na svojem položaju – sploh potrjena.

Nova kandidatka za evropsko komisarko pa si je medtem že naredila nov Twitter račun in v njem v treh jezikih pozdravila Evropo:

»Hallo Europa! Hello Europe! Salut l’Europe!«, je zapisala v svojem prvem sporočilu.

Njene kritike skrbi tudi dejstvo, da je del močne in zelo skrivnostne Bilderberg skupine, ki mobilizira vplivne politike in voditelje iz celega sveta ...

Delite članek