REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Donald Trump: »Teroristi Islamske države bodo pač zbežali proti Evropi, tja, domov, si želijo oditi«

Donald Trump: »Teroristi Islamske države bodo pač zbežali proti Evropi, tja, domov, si želijo oditi«Sirija - turška ofenziva

Turčija je z bombardiranjem položajev v kurdskih sil – dosedanjih zaveznikov, ki so jih ZDA že osmič v zgodovini pustile na cedilu – začela svojo ofenzivo v severni Siriji.

Posredno jo je, kljub zadržanim kritikam, omogočil prav umik ameriških vojakov s tega področja, kar je ukazal ameriški predsednik Donald Trump.

Kurde so ZDA doslej že osmič v zgodovini pustile na cedilu.

Turčija želi vzpostaviti okoli 60 kilometrov globoko »varno območje« in v tem območju nato naseliti tudi sirske begunce, ki so v Turčiji. Vendar ima ta načrt precej pomanjkljivosti.

Toda turška vojaška operacija bi lahko »bistveno povečala nevarnost, ki jo ISIS, ki si želi še naprej napadati zahodne države, predstavlja za Američane,« za NBC opozarja več sedanjih in nekdanjih ameriških strokovnjakov za terorizem.

Toda to ne velja samo za Američane.

V enaki ali še večji meri to velja za države EU.

Pri tem največjo nevarnost predstavlja okoli 12.000 pripadnikov Islamske države, ki so zaprti v kurdskih zaporih in taboriščih.

Donald Trump
Donald Trump

Toda to ameriškega predsednika očitno - sploh ne moti.

Na vprašanje, »kaj če teroristi ISIS-a zbežijo in bodo predstavljali nevarnost drugje?«, je namreč dejal: »No, v tem primeru bodo zbežali v Evropo, tja želijo oditi. Želijo oditi v svoje domove. Toda Evropa jih ni želela dolge mesece. Lahko bi imeli sojenja, lahko bi naredili karkoli, kot običajno, to ni stvar reciprocitete ... Ko se je predsednik Obama dogovarjak s PKK je bil to slab dogovor, kajti oni so smrtni sovražnik Turčije. In če jih pripeljete v partnerstvo, potem je to težka situaccija ... Sovražili so se veliko, veliko let,« je sklenil Donald Trump, ki očitno ne loči dobro med »zahodnimi« pripadniki ISIS-a in tistimi z Bližnjega vzhoda.

Turčija - invazija

Če bi ob napadih Turčije v splošnem kaosu, ki bo sledil, uspeli zbežati, bi ta svetovno največja koncentracija teroristov predstavljala veliko grožnjo tudi za Evropo.

Lahko bi se zgodilo to, kar se je dogajalo med leti 2010 in 2013, ko so ameriške sile zapustile Irak, izpuščeni ujetniki pa so postali jedro t. i. »islamske države«, ki je nato zasedla veli del Iraka in se nato razširila v Sirijo, opozarja Euronews.

To je recept za grozno plemensko vojno. Številni sirski begunci bodo raje tvegali potovanje čez morje v Grčijo, kakor da bi jih potisnili v še eno vojno območje.

Istočasno je ameriška izdaja kurdskih sil odstranila s svetovnega parketa največje in najbolj uspešno ameriško »protiteroristično orodje« v Siriji in drugje.

Kurdi so v boju z Islamsko državo izgubili okoli 11.000 borcev in so plačali najvišjo ceno v boju »od vrat do vrat« prav zato, da tega ni bilo potrebno početi Američanom.

Turčija -invazija, severna Sirija

Celo v Rusiji, ki je v zadnjih nekaj letih postala zaveznik Ankare, zato nenadne Trumpove poteze glasno ne podpirajo.

Ob tem bi najnovejše dogajanje dalo pospešek tudi Al Kaidi in drugim podobnim terorističnim organizacijam.

Toda tu je še več nevarnosti, na katere opozarja Mark Almond, direktor Kriznega raziskovalnega inštituta v Oxfordu.

»Ob tem, ko želi Turčija udariti v obraz Kurde, želi istočasno potisniti milijone sirskih beguncev nazaj v tako imenovana 'varna območja', ki jih s silo ustvarja v severni Siriji. In nihče od teh beguncev ni prišel iz teh območij, ki jih vidijo kot sovražno ozemlje. Istočasno pa je Kurde, ki živijo tukaj, strah, da jih bodo prav ti begunci preplavili. To je recept za grozno plemensko vojno. Številni sirski begunci bodo raje tvegali potovanje čez morje v Grčijo, kakor da bi jih potisnili v še eno vojno območje. In če bo temu tako, potem bomo videli vrnitev begunske krize iz leta 2015, ki je zmedla EU, ko je od članic zahtevala, da naj sprejmejo na stotisoče razseljenih Sircev. Ob tem pa turška vlada to izkorišča in grozi, da bo odprla vrata za povodenj beguncev proti zahodu, če jo bodo evropske države kritizirale. Ne glede na to, kako se bo izteklo, je jasno, da bo val človeške mizerije kmalu zapustil Turčijo. Že to bi bilo dovolj slabo. Toda če kurdski borci zapustijo svoja stražarska mesta, da bi se borili proti Turkom, potem ne bo več nikogar, ki bi teroristom ISIS-a preprečil, da zbežijo iz taborišč, se pregrupirajo ali odidejo proti Evropi. Tu pa so še gospodarji vojne in ciniki, ki kujejo dobičke iz prelivanja krvi. Ti jastrebi bodo Trumpovo nepremišljeno prikimavanje Turčiji videli kot priložnost, da dosežejo svoje sprevržene cilje. Ameriški predsednik si lahko premisli – toda sedaj je že prepozno za obvladovanje vojne.«

Še huje, Trump je celo prepričan, da bodo teroristi ISIS-a odšli »v Evropo« in da zato za ZDA ne bodo predstavljali nevarnosti.

Delite članek