REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sirske demokratične sile osvojile 41 položajev Islamske države

Sirske demokratične sile osvojile 41 položajev Islamske države

Potem ko so kurdsko vodene Sirske demokratične sile (SDF) sprožile ofenzivo proti Islamski državi, so že zabeležile prve uspehe.

Islamska država, ki je pred leti nadzorovala večja področja Iraka in Sirije, sedaj nadzoruje le še območje okoli vasi Baghouz.

SDF je sporočila, da so njeni borci zavzeli 41 položajev Islamske države in uničili nekatere fortifikacije.

SDF je sporočila, da so njeni borci v nedeljo zavzeli 41 položajev Islamske države in uničili nekatere fortifikacije.

Kurdske sile so sprožile ofenzivo, ki so jo že poimenovali za »zadnjo bitko« proti IS, po skoraj dveh tednih evakuacije civilnih prebivalstvom iz bližnje okolice; skupaj so evakuirali okoli 20.000 ljudi v sirski vzhodni provinci Deir Ezzor

Hudi spopadi potekajo v sami vasi Baghouz, pri čemer so borci IS v nedeljo zjutraj izvedli protinapad, ki pa je bil odbit. Tiskovni predstavnik SDF Mustafa Bali ni dejal, koliko časa naj bi potekala bitka za zadnjo vas pod nadzorom islamističnih teroristov. 

Do pričetka ofenzive je IS nadzorovala manj kot pet kvadratnih kilometrov ozemlja, potem ko je v zadnjih dveh letih izgubila nadzor nad 99,5 odstotkov nekdanjega »kalifata«, islamske države, ki so jo oklicali leta 2014.

Strokovnjaki opozarjajo, da padec zadnjega naselja ne pomeni konec vojne proti Islamski državi, saj na področju Sirije in Iraka obstajajo t. i. »speče« celice teroristov, preko katerih bodo pričeli gverilsko bojevanje oz. klasično teroristično delovanje. 

ZDA, Sirija, vojaki

Ameriški general Joseph Votel, poveljnik ameriškega Centralnega poveljstva, je v nedeljo omenil, da se bo umik ameriških sil iz Sirije pričel v roku nekaj tednov. Po izdaji ukaza ameriškega predsednika Donalda Trumpa o umiku so Američani pričeli iz Sirije že umikati opremo. Kdaj bodo pričeli z umikom več kot dva tisoč vojakov, še ni znano.

Potem, ko je Trump decembra ukazal umik iz Sirije, se je dejansko število ameriških vojakov v Siriji dejansko povečalo, saj so potrebovali okrepitve za umik opreme. Ameriški uradniki načrtujejo, da bo marca ali aprila izveden dokončni umik iz Sirije, še poroča France 24.
 

Komentarji