REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Benito Mussolini ostaja častni občan mesteca Salò ob Gardskem jezeru

Benito Mussolini ostaja častni občan mesteca Salò ob Gardskem jezeruBenito Mussolini in Adolf Hitler

V Sloveniji mazaške akcije italijanskih neofašistov v krajih, kjer živi slovenska manjšina v Italiji pogosto povzročajo nezadovoljstvo in nerazumevanje tega fenomena.

Toda očitno je, da gre le za vrh ledene gore. Italija nikoli ni obračunala s fašizmom tako, kot je bilo to storjeno celo v Nemčiji z nacizmom, posledice pa lahko vidimo skoraj vsak dan.

Italija nikoli ni obračunala s fašizmom tako, kot je bilo to storjeno celo v Nemčiji z nacizmom, posledice pa lahko vidimo skoraj vsak dan.

Tako je na primer mestni svet mesteca Salò ob Gardskem jezeru – ki ga pogosto obiskujejo tud slovenski turisti, ko odhajajo na obisk bližnjega Gardalanda – pravkar sprejel sklep, da bo nekdanji fašistični voditelj Benito Mussolini ostal zapisan kot častni občan tega mesteca.

Kako lahko ostane častni občan voditelj fašizma, ki je bil odgovoren za sodelovanje v agresivni vojni, okupaciji tujih držav, izvajanju množičnih hudodelstev, vse to pa kot zaveznik Adolfa Hitlerja, to verjetno lahko razumejo samo člani mestnega sveta, ki so glasovali za to odločitev.

Kot poroča avstrijski časnik Die Presse, ki se temu postopku prav tako čudi, pa je s tem lombardijsko mestece, ki je bilo nekoč sedež marionetnega fašističnega režima s tem zavrnilo zahtevo levih in sredinskih strank v mestnem parlamentu, ki so podale zahtevo, da se Mussoliniju odvzame status častnega meščana.

Salojska republika
Salojska republika - pripadalo ji je tudi ozemlje okupirane Slovenije oziroma t.i. Ljubljanska pokrajina.

Mesto je bilo sicer med leti 1943 in 1945 sedež njegove nepriznane, marionetne republike Salò.

To je bila Italijanska socialna republika ali Salojska republika.

V resnici država ni bila samostojna, pač pa je bila fašistična marionetna država, ki je obstajala v s strani nacistične Nemčije zasedeni severne Italije.

Predlog, da se Benitu Mussoliniju odvzame častno meščanstvo mesta Salo je je bil zavrnjen s 14 glasovi strank desne sredine.

Glavno mesto je bil Salò pri Gardskem jezeru, njen predsednik vlade in zunanji minister pa je bil Benito Mussolini.

Hitler ga je na ta položaj tudi instaliral in ga rešil iz ujetništva.

Država je obstajala med 23. septembrom 1943 in 26. aprilom 1945.

Aprila leta 1945 so italijanski partizani Mussolinija ujeli in ustrelili.

Predlog, da se Benitu Mussoliniju odvzame častno meščanstvo mesta Salò pa je je bil zavrnjen s 14 glasovi strank desne sredine.

Mussolini - spominki
Benito Mussolini, s Hitlerjem (spodaj) in prodaja spominkov z njegovimi in fašističnimi simboli ob njegovi grobnici (zgoraj).

Župan mesta Giampiero Cipani je pobudo strank, ki so zahtevale odvzem statusa častnega meščana označil za »anahronističnega.«

Po njegovi oceni se je mogoče proti fašistični ideologiji boriti zgolj s pomočjo dejstev, ki bodo pokazale da so ideje liberalne in demokratične države pravilne.

Številna mesta v Italiji so v času fašizma Mussoliniju podelila naziv 'častnega občana' in ta naziv pozneje tudi preklicala.

Res pa je, da so številna mesta v Italiji v času fašizma Mussoliniju podelila naziv »častnega občana« in ta naziv pozneje tudi preklicala.

Na primer lombardijsko mesto Bergamo, ki je to storilo aprila leta 2019.

Toda v mestecu Salò bodo očitno vztrajali pri ohranitvi slavnih fašističnih tradicij in zagovarjanju častnega meščanstva Benita Mussolinija.

Delite članek