REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Župan Londona: Donald Trump je enak fašistom iz dvajsetega stoletja

Župan Londona: Donald Trump je enak fašistom iz dvajsetega stoletjaTrump in Mussolini

Obisk Donalda Trumpa v Veliki Britaniji je znova sprožil precej vznemirjenja.

Jeremy Corbyn, vodja opozicije meni, da se je Trump s tem vmešal v britanske notranje zadeve.

Najprej zato, ker je Donald Trump že pred svojim prihodom precej vznemiril gostitelje. Ocenil je namreč, da bi bil Boris Johnson »odličen predsednik vlade« po odhodu Therese May s položaja 7. junija.

Jeremy Corbyn, vodja opozicije meni, da se je Trump s tem vmešal v britanske notranje zadeve.

»Poskus predsednika Trumpa, da določi, kdo bo novi britanski predsednik vlade je popolnoma nesprejemljivo vmešavanje v demokracijo naše dežele. Novi predsednik vlade Velike Britanije ne bi smel biti izbran ne s strani ameriškega predsednika, ne s strani 100.000 nereprezentativnih članov konservativne stranke, pač pa na splošnih volitvah,« je dejal Corbyn.

Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn, voditelj laburistične stranke. Na zadnjih vlitvah je predvsem na Škotskem utrpela velik poraz, takoj zatem pa je Corbyn vendarle pričel zagovarjati idejo »drugega referenduma« o brexitu. Prepozno?  Vir: Pixsell

Vsekakor je prekršil dolgoletno diplomatsko prakso, da se tuji voditelji ne smejo izrekati o izboru voditeljev v drugih državah, še posebej pa neposredno pred tem in pred svojim obiskom v neki državi, Corbynu pritrjujejo tudi mnogi drugi komentatorji v Veliki Britaniji, poroča Guardian.

Donald Trump je dejal, da bi bilo za Veliko Britanijo dobro, če bi na pogajanja z EU o pogojih izstopa poslala Nigela Faragea.

Ob tem je Donald Trump še ocenil, da bi bilo za Veliko Britanijo dobro, če bi na pogajanja z EU o pogojih izstopa poslala kar Nigela Faragea, zagovornika »trdega brexita«.

In to zato, ker je Farage za Trumpa »pameten.«

Farage je sicer voditelj »Brexit stranke«, ki je v Veliki Britaniji dobila največ glasov na volitvah za Evropski parlament.

Trump je Britance užalil tudi s pripombo na račun za vojvodinje Suseške, Meghan Markle, ki jo je označil za »neprijetno« ...

Dejal je tudi, da on sam ne bi plačal 50 milijard dolarjev, ki jih VB ob odhodu dolguje EU, ker je to »velika vsota« in je potrebno »oditi od mize«, če »posel ni dober.«

Ne samo to, za vojvodinjo Suseško, Meghan Markle, Američanko, ki je svoj čas trdila, da se bo preselila v Kanado, če Trump postane predsednik ZDA, je Trump pripomnil, da je »neprijetna« ...

Sadik Khan, župan Londona, Donalda Trumpa seveda ne mara že od leta 2016, tokrat pa se je nad Trumpa spravil v kolumni v Observerju.

Donald Trump in Sadik Khan
Donald Trump in župan Londona Sadik Khan
Predsednik Donald Trump je samo eden od najbolj nezaslišanih primerov vse večje globalne grožnje, trdi Khan.

»Predsednik Donald Trump je samo eden od najbolj nezaslišanih primerov vse večje globalne grožnje. Skrajna desnica je v porastu po vsem svetu in ogroža naše težko pridobljene pravice in vrednote, ki so opredelile naše liberalne, demokratične družbe v več kot 70 letih. Viktor Orbán na Madžarskem, Matteo Salvini v Italiji, Marine Le Pen v Franciji in Nigel Farage tukaj v Veliki Britaniji uporabljajo iste razdiralne slogane, ki so jih fašisti v 20. stoletju uporabljali, da bi si pridobili podporo, toda z novimi, zloveščimi metodami, s katerimi dostavljajo svoja sporočila. In pridobivajo tla ter pridobivajo moč in vpliv v mestih, kjer se je še pred nekaj leti zdelo popolnoma nemogoče, da bi uspeli,« je opozoril Khan.

Obisk Donalda Trumpa v Veliki Britaniji - junij 2019
Balon-lutka Donalda Trumpa v plenicah, ki čaka na predsednika ZDA in njegovi sedanji in pretekli politični vzorniki.

Nekoliko naprej je župan Londona zapisal še to: »To je mož, ki je poskušal izkoristiti strah Londončanov po grozljivih terorističnih napadih na naše mesto, ki je s svojimi tviti okrepil sporočila britanske, skrajno desničarske in rasistične skupine, ki je kot lažne novice razglasil trdne znanstvene dokaze o nevarnostih klimatskih sprememb.«

»In se sedaj poskuša brez sramu vmešati v tekmo za izbiro vodstva konservativne stranke s podporo Borisu Johnsonu, ker verjame, da mu bo to omogočilo pridobiti si zaveznika za svojo razdiralno politiko v britanski vladi,« je opozoril Khan.

Na ulicah Londona pa ob obisku Trumpa čaka tudi več kot 250.000 protestnikov.

Na ulicah Londona pa ob obisku Trumpa čaka tudi več kot 250.000 protestnikov. Pripravljen je tudi že balon v obliki »dojenčka Trumpa.«

Plastičnega Trumpa v plenicah bodo, če zberejo dovolj prostovoljnih prispevkov, dvignili v zrak, da bo lepo viden na poti, ki jo mora prevoziti predsednik ZDA.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek