REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Italija pošilja še enega Mussolinija v Evropski parlament – je fašizem res mrtev in pokopan?

Italija pošilja še enega Mussolinija v Evropski parlament – je fašizem res mrtev in pokopan?Mussolinija - pravnuk in pradedek, vira: WIkipedia in Twitter

Caio Giulio Cesare Mussolini, pravnuk italijanskega diktatorja Benita Mussolinija, je zavrnil trditve, da njegova volilna strategija za naskok v Evropski parlament vsebuje elemente fašistične ideologije.

Na trditve svojih političnih nasprotnikov in kritikov pa je nenadoma sporočil, da je fašizem »mrtev in pokopan«.

Kljub vse izrazitejšemu desničarskemu ekstremizmu Mussolinijev pravnuk smatra, da so časi njegovega pradedka za vedno minili.

»Fašizem je mrtev in pokopan, zato je vsaka razprava o njegovi vrnitvi le levičarska propaganda,« je dejal 51-letni naslednik razvpitega Duceja, ki ga je na volitvah za Evropski parlament kandidirala skrajno desničarska stranka Bratov Italije (Fratelli d’Italia).

Duče in pravnuk, vir: Twitter

V intervjuju za agencijo dpa je dejal, da je zelo ponosen na svoj priimek, čeprav je to pogosto breme, in zavrnil pogoste primerjave Mussolinija in nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja. Zanj pradeda, fašista Benita Mussolinija, nikakor ni mogoče primerjati z zloglasnim führerjem, ki je bil na čelu tretjega rajha.

»Bila sta predstavnika dveh različnih narodov, dveh držav, dveh zgodovin in konec koncev – gre za dve osebnosti,« je sklenil.

Caio Giulio Cesare Mussolini se je dotaknil tudi vodilnega gesla lastne volilne kampanje – »Napiši Mussolini«, kot je poudarjeno na volilnem listku.

»Če hočem zmagati, morajo volivci na glasovnici napisati moj priimek. To je zakonsko predpisan pogoj. 'Napiši Mussolini' se mi je zdel kot povsem običajen slogan,« je dejal Giulio Mussolini.

Po začetku volilne kampanje je potožil medijem, da mu je Facebook blokiral račun, le zaradi priimka. To ga je tako razjezilo, da se je odločil, da to socialno omrežje – toži.

Facebook je obtožil diskriminacije, saj so ukinili njegov profil.

V bran mu je stopila njegova sestrična Rachele Mussolini, tudi sama aktivna političarka, ki je dejala: »Caia, kot vse Mussolinije, preganja Zuckerbergova mnenjska policija.«

Nato se je kmalu njegov profil znova pojavil in se je potem kljubovalno pobahal: »Vrnil sem se. Na spletu sem. Facebook je priznal napako.«

Caio Giulio Cesare Mussolini, sicer rojen v Argentini, je tudi bratranec Alessandre Mussolini, vnukinje fašističnega diktatorja iz druge svetovne vojne, ki je od leta 2014 že članica Evropskega parlamenta. Kandidirala je na listi stranke Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija.

Tako se je po evropski poslanki Alessandri Mussolini in njeni polsestri Rachele sedaj v evropsko politiko podal še en potomec nekdanjega italijanskega fašističnega voditelja Benita Mussolinija.

Odraščal je med Italijo in Venezuelo, kot je sam zapisal na svojem Facebook profilu. Kariero je začel kot častnik v italijanski mornarici, nato pa je bil direktor italijanskega orožarskega koncerna Finmeccanice, piše lokalni časnik Corriere Salentino.

Še en Mussolinijev potomec na italijanskem političnem parketu sicer priznava, da nima izkušenj v politiki, toda sam pravi, da je »dihal politiko vse svoje življenje«.

Zaveda se, da je »dediščina njegovega priimka« nekoliko težavna, vendar je Duceova »blagovna znamka mnogim še vedno zelo všeč« in ponuja tudi kar nekaj publicitete, je zaupal za časnik Il Messaggero.

Za časnik Il Messaggero je še pristavil, da je »ogromno ljudi, ki želijo Mussolinija dati na glasovnico«.

Italijanski mediji ga imajo radi, intervjuji se samo nizajo …

Sin Mussolinijevega vnuka Vittoria kandidira na jugu države, kjer ima številne privržence, ki v njem vidijo domoljuba.

Poudarja, da je njegov cilj spodbujanje razvoja južne Italije: »Dolga leta sem služil Italiji in to bi rad še naprej počel v Evropi

Politico piše, da je Mussolini sam sebe opisal za Il Fatto Quotidiano kot »postfašista, ki se sklicuje na te ideje in vrednote na neideološki način«.

Spomnimo, Benito Mussolini je bil diktator, ki je Italiji vladal dve desetletji in med drugo svetovno vojno sodeloval z nemškim nacističnim voditeljem Adolfom Hitlerjem. Njegovi rasistični in fašistični zakoni so botrovali deportaciji in poboju na tisoče italijanskih Judov.

Na novico o kandidaturi Mussolinijevega pravnuka se je odzval tudi znani igralec Jim Carrey, ki je na družbenih omrežjih objavil karikaturo klavrnega konca voditelja fašistične Italije.

Dodal je, da tisti, ki se sprašujejo, kam vodi fašizem, lahko to vidijo na primeru Benita in negove ljubice Clarette. Oba so namreč partizani ubili in ju obesili za noge.

Na ta Carreyev tvit se je nato s huronsko jezo dozval Dučejev pravnuk.

Neofašistične stranke so očitno še vedno del političnega zemljevida Italije, čeprav je v državi podpiranje fašistične ideologije prepovedano.

Sam Caio Giulio Cesare Mussolini pa meni, da je bil izbran za kandidata ne le zaradi svojega družinskega priimka, ampak prav zaradi prva tri imena, ki so prvotno pripadala drugemu slavnemu diktatorju na italijanskem »škornju«, ki se je rodil 100 let pred našim štetjem - Juliju Cezarju.

V nadaljevanju si lahko ogledate videoposnetek – intervju z Mussolinijem našega časa.

Delite članek