REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Škandal: zakaj pravosodna ministrica oglašuje parfum »Fašizem«

Škandal: zakaj pravosodna ministrica oglašuje parfum »Fašizem«Ayelet Shaked, vir: Twitter

Izraelska ministrica pravosodja Ayelet Shaked je objavila drzni videoposnetek, v katerem je na provokativen način predstavila lažni oglas za parfum, imenovan »Fašizem«, a vse v okviru kampanje za prihajajoče volitve.

Britanski Guardian opisuje, kako se je ministrica v črno-belem videospotu odišavlja s parfumom »Fašizem« medtem ko s šepetajočim glasom našteva svoja ključna politična sporočila: »Reforma sodstva ... Omejevanje vrhovnega sodišča« …

Shaked je v ožjem krogu pomembnejših ministrov v koalicijski vladi premierja Benjamina Netanjahuja. Ministrica je članica ultradesničarske stranke Nova desnica, versko-sekularne nacionalistične skupine.

Člani njene stranke so skušali zatreti organizacije za človekove pravice in zmanjšati sposobnost izraelskih sodišč, da kazensko preganjajo vojake, obtožene zlorab.

Raziskave razpoloženja volivcev pa ji slabo kažejo, ker so zadnje meritve pulza javnega mnenja razkrile občuten padec njenih privržencev.

Člani njene stranke so skušali zatreti organizacije za človekove pravice in zmanjšati sposobnost izraelskih sodišč, da kazensko preganjajo vojake, obtožene zlorab.

Soustanoviteljica stranke Naftali Bennett zavrača vsakršno idejo o oblikovanju neodvisne palestinske države in želi priključiti Izraelu tudi večino okupiranega Zahodnega brega.

Izraelska sodišča, zlasti vrhovno sodišče, doma veljajo kot preveč liberalna in kot ovira za jastrebe na desnem političnem spektru.

Pravosodna ministrica, ki zagovarja apartheid in pogrom Palestincev

Prejšnji teden je osrednje sodišče v državi diskvalificiralo rasističnega judovskega politika z volilnega seznama za nacionalne volitve, ki so aprila letos, hkrati pa je dopustilo kandidaturo Arabske stranke.

Prejšnji teden je osrednje sodišče v državi diskvalificiralo rasističnega judovskega politika z volilnega seznama za nacionalne volitve, ki so aprila letos, hkrati pa je dopustilo kandidaturo Arabske stranke.

Shaked je obe odločitvi komentirala z besedami, da predstavljata »hudo in zgrešeno vmešavanje v srce izraelske demokracije«.

Leta 2017 se je uspešno zavzela za imenovanje treh vrhovnih sodnikov, vključno s priseljencem, da bi s to potezo zmanjšala sposobnost vrhovnega sodišča pri blokiranju političnih odločitev, ki so pogodu desnih strank.

Vendar pa 15-člansko sodišče kljub temu ostaja ključno prizorišče boja med izraelskim desnim in levim političnim krilom.

42-letna Shaked zdaj želi z »norčavim videospotom« utišati kritike in se posmehniti tekmecem, ki so ji oponesli, da zagovarja fašistoidne metode ter da je nevarna za demokracijo, ker poskuša prestrukturirati izraelsko pravosodje, ki je glavna ovira njenemu radikalno usmerjenemu političnemu programu.

V predvolilnem videospotu si Shaked v upočasnjenem posnetku senzualno gladi lase in si namešča na uho pregrešno drage uhane ob zvokih klavirja v ozadju … Hkrati se ves čas spogleduje s kamero, a nato – ko se odišavi s parfumom, nenadoma ugotovi, da je bila steklenica napačno označena (fašizem), ker njej pač »diši po demokraciji.«

Reakcije na socialnih omrežjih so mešane - od jeze in negodovanj, do posmeha. Na Twitterju so se njeni nasprotniki spomnili tudi mnogih dosedanjih podobnih spodrsljajev Shaked v politiki. Na primer, ko so ji zaradi njenih skrajnih političnih stališč odpovedali gostoljublje na Dunaju, avgusta leta 2017. Študenti so namreč protestirali proti njeni udeležbi na predvideni konferenci, na kateri bi govorila kot ministrica pravosodja, zato so jo odslovili.

New York Times se že v naslovu sprašuje, »Zakaj je izraelska pravosodna ministrica v oglasu za parfum 'Fašizem'?« (Why Is Israel’s Justice Minister in an Ad for ‘Fascism’ Perfume?).

Splošen vtis je, da je za vse tiste, ki ne govorijo hebrejščine, humor v oglasu povsem neopazen, tako da se je zdelo, da se je gospa Shaked res z veseljem kopala v vonju fašizma.

Kmalu so nastale tudi satirične priredbe njenega oglasa, ena boljših je Johna Browna:

Medtem ko so nekateri, večinoma ne-Židje, videoposnetek dojemali dobesedno, so drugi navrgli, da je bila šala Shaked preveč blizu resnici, in s tem poudarili, da izraleska ministrica ne počne nič drugega, kot znova daje veter v jadra ultranacionalistični in avtoritarni politiki.

New Work Times primerja slab poskus predvolilne kampanje, ki je na celi črti spodletel izraelski pravosodni  ministrici, s podobnim videospotom, ki ga je predvajala v ZDA priljubljena satirična televizijska oddaja Saturday Night Live.

V tej oddaji pa so si privoščili Ivanko Trump v znanem posmehljivem slogu, v katerem je hči ameriškega predsednika Donalda Trumpa poosebljala slavna igralka Scarlett Johansson, kot promotorka parfuma »Complicit« (Sokriva).

Izraelska ministrica je bila očitno zelo slaba posnemovalka, ki si je prav pri tej oddaji izposodila idejo za svoj predvolilni oglas.  

Ta videospot iz marca leta 2017 o Ivanki Trump in njenih odnosih z očetom Donaldom, predsednikom ZDA, pa si lahko ogledate spodaj.

Komentarji