REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Predsednik EP najprej hvalil »dobrega državnika« Benita Mussolinija, nato se (znova) opravičil

Predsednik EP najprej hvalil »dobrega državnika« Benita Mussolinija, nato se (znova) opravičilTajani in zločinci

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, ki je pred dobrim mesecem sprožil val protestov in podpisovanje peticije za takojšen odstop, ko je na Bazovici ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb pozdravil »italijansko Istro in Dalmacijo« znova izziva – tokrat je odkrito pohvalil fašističnega voditelja Benita Mussolinija.

Tajani namreč ceni predvsem to, kar je Mussolini naredil za infrastrukturo Italije. S cestami, mostovi, športnimi objekti in z obnovo industrije.

Gotovo ni bil šampion demokracije, a nekatere stvari so bile narejene.

»Gotovo ni bil šampion demokracije, a nekatere stvari so bile narejene…Ne strinjam se z njegovimi rasnimi zakoni, napoved vojne je bila samomor,« je med drugim povedal, ko ga je voditelj oddaje vprašal, ali bi bilo kaj od fašizma in Mussolinija treba ohraniti za današnji čas, pa je dejal: »Gotovo, da. Gotovo ni bil šampion demokracije, a nekatere stvari so bile narejene, vedno je treba govoriti resnico.«

Po njegovi oceni je Mussolini naredil napako tudi z umorom političnega nasprotnika Giacoma Matteottija, ki so ga ubili člani fašistične tajne policije.

Dejal je tudi, da je bil Mussolini, dokler ni sledil Hitlerju in dokler se ni zavzemal za rasne zakone in dokler ni napovedal vojne vsemu svetu, »dober državnik«.

Borut Pahor in Antonio Tajani Vir: Urad PR

O njegovih izjavah poročajo tudi številni tuji mediji.

Intervju je dal za Radio24. Kritiki mu očitajo, da s tem relativizira in revidira zgodovino ter hvali fašizem, saj je bilo Mussolinijevo zavzemanje za vojno in rasne zakone središče njegove politike in ideologije, ne pa nekaj, kar bi Mussolini prevzel od Hitlerja.

Pri tem je zanimivo tudi to, da je predsednik Slovenije Borut Pahor Tajaniju nedavno ob obisku v Bruslju izročil že 19 let staro poročilo uradne, državne mešane slovensko-italijanske zgodovinske komisije o slovensko-italijanskih odnosih v letih 1880–1956.

Slovenija ga je objavila, Italija pa nikoli.

Ob prejemu izvoda je Tajani dejal, da bo poročilo »proučil«. Očitno je, da je bila Pahorjeva »edukacija« Tajanija neuspešna.

Šokirani so tudi nekateri evropski politiki.

Benito Mussolini in Adolf Hitler

»Tajanijeve trditve o Mussoliniju so neverjetne. Kako je mogoče, da predsednik evropskega parlamenta ne zna prepoznati prave narave fašizma? Potrebujemo takojšnjo razjasnitev,« je Tajanija kmalu po izjavah kritiziral Udo Bullmann, član nemških socialnih demokratov SPD in v evropskem parlamentu vodja zavezništva socialistov in demokratov.

Takoj je prišlo do številnih odzivov.

Poslanec Lynn Boylan je zapisal, da je bil Mussolini odgovoren za najmanj 430 000 umorov, toda »hej poglejte te njegove ceste in mostove!« In »res, to govori predsednik evropskega parlamenta in član skupine FineGael.«

Terry Reintke je dejala, da je »antifašizem bistvenega pomena za EU. S temi komentarji o Mussoliniju je Antonio Tajani znova dokazal, da je nesposoben za funkcijo predsednika Evropskega parlamenta. Te izjave naj prekliče ali odstopi.«

Mnogo podobnih je bilo tudi odzivov s samo eno besedo: »Sramota!«

S tem se je seveda mogoče strinjati.

Toda žal je to postalo jasno praktično šele na koncu Tajanijevega mandata.

Očitno pa se je Tajaniju po prvi izjavi, s katero je povzročil vznemirjenje predvsem v Sloveniji in na Hrvaškem, sedaj uspel h kritičnim odzivom vzpodbuditi tudi del doslej pasivne evropske javnosti.

Kmalu zatem pa se je Tajani - po stari navadi - tudi (znova) opravičil. Še prej pa so evropski poslanci levosredinskih in levih strank na plenarnem zasedanju od njega zahtevali opravičilo in umik teh izjav. "Od predsednika parlamenta zahtevam umik teh izjav, drugače pa naj odstopi," je povedal poslanec Zelenih Philippe Lamberts in s tem požel aplavz med kolegi iz sorodnih političnih skupin na levem polu političnega spektra.

Tajani se je najprej odzval s protinapadom. 

V sredinem prvem odzivu na kritike, na katere so naletele te izjave, je sicer zapisal, da "naj bo sram tiste, ki manipulirajo s tem, kar naj bi rekel o fašizmu". 

Nato pa je spremenil retoriko.

"Kot prepričan antifašist se opravičujem vsem, ki sem jih morda s svojimi besedami prizadel. Moje izjave niso bile nikakor namenjene upravičevanju protidemokratičnega ali totalitarnega režima," je Tajani nato zapisal v svojem "opravičilu."

Poudaril je, da je zelo žalosten, da so nekateri kljub njegovi osebni in politični zgodovini mislili, da bi lahko bil prizanesljiv do fašizma.

"Vedno sem poudarjal, da sta bila Mussolini in fašizem najtemnejši poglavji preteklega stoletja," je zapisal.

Komentarji