REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Trstu potekata shoda italijanskih neofašistov in njihovih nasprotnikov

V Trstu potekata shoda italijanskih neofašistov in njihovih nasprotnikov

V Trstu danes poteka shod italijanskega skrajnega desničarskega gibanja CasaPound, ki so ga pripravili ob 100. obletnici zmage Italije v prvi svetovni vojni. Hkrati se je začel tudi shod nasprotnikov neofašizma. Primorski dnevnik poroča, da je skupinica nestrpnežev napadla predstavnike Demokratske stranke

Središče Trsta je ohromljeno in zaprto za promet, na vhodnih vratih številnih trgovin in lokalov je nalepljeno obvestilo o predčasnem zaprtju.

Shod gibanja CasaPound je vsedržavnega značaja, v Trst je za to priložnost prispelo večje število avtobusov iz različnih krajev Italije, od tega precej iz dežele Veneto.

Shod gibanja CasaPound je vsedržavnega značaja, v Trst je za to priložnost prispelo večje število avtobusov iz različnih krajev Italije, od tega precej iz dežele Veneto.

Razlog za manifestacijo je proslavljanje 100. obletnice konca prve svetovne vojne in italijanske zmage. Zbralo se je veliko število ljudi, ki nosijo italijanske zastave in zastave s stilizirano želvo, simbolom gibanja, nad vsem pa kraljuje velik transparent z napisom "Italija: vstani, bojuj se in zmagaj".

Sprevod privržencev gibanja CasaPound je na pot krenil s Trga Riborgo in se nadaljeval po ulicah mestnega središča. Zaključil se bo pred spomenikom vidnemu tržaškemu kulturnemu delavcu iz 19. stoletja Domenicu Rossettiju, kjer bo navzoče nagovoril sekretar CasaPound Simone Di Stefano.

Simone Di Stefano

Pred začetkom shoda pripadnikov oziroma simpatizerjev gibanja CasaPound je na pot krenil tudi sprevod nasprotnikov neofašizma, ki ga organizira Združenje Antifašistični in antirasistični Trst. Pisan sprevod mladih, družin z otroki in priseljencev z različnih koncev sveta se spušča proti mestnemu središču, kjer se bo zaključil na Goldonijevem trgu z govorom nekdanje italijanske partizanske in senatorke Lidie Menapacese.

Pisan sprevod mladih, družin z otroki in priseljencev z različnih koncev sveta se spušča proti mestnemu središču, kjer se bo zaključil na Goldonijevem trgu z govorom nekdanje italijanske partizanske in senatorke Lidie Menapacese.

K shodu, ki je pod geslom "Osvobodimo se fašizmov" nastal kot odziv na shod CasaPound, je pristopilo večje število krajevnih političnih strank, kot so Slovenska skupnost, Demokratska stranka in Stranka komunistične prenove, pa tudi krovni organizaciji Slovencev v Italiji - Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO) - več krajevnih skavtskih in kulturnih združenj, ki se ne strinjajo z neofašističnim sprevodom in ga označujejo za hudo žalitev za mesto. Kritični so tudi do mestnih in državnih oblasti, ki so shod CasaPound dovolile. Shodu nasprotujejo tudi lokalni predstavniki številnih verskih skupnosti.

Prišlo je tudi do manjšega izgreda, ko je skupinica nestrpnežev napadla predstavnike Demokratske stranke, ki so hodili v zadnjem delu sprevoda. Spravili so se na Roberta Cosolinija, Deboro Serracchiani in druge vidne predstavnike stranke z vzkliki, naj zapustijo sprevod, poroča Primorski dnevnik.

Glede na odobreni trasi naj se udeleženci obeh shodov ne bi srečali. Italijanski varnostni organi so pred začetkom shodov poostrili nadzor v mestu in sprejeli ukrepe za preprečitev morebitnih izgredov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek