REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Železni Karl se vrača: kot predsednik DeSUS-a ne bo molčal, stranko po propadu Pivčeve vrača na pravo pot

Železni Karl se vrača: kot predsednik DeSUS-a ne bo molčal, stranko po propadu Pivčeve vrača na pravo potŽelezni Karl. Vir: Insajder.com

Stranka DeSUS izbira novo vodstvo in vse kaže, da bo dobila novega in hkrati starega predsednika.

Kot se je izkazalo v zadnjih mesecih znova tistega, ki ga sploh ne bi smela zamenjati.

Stranka je z velikimi upi Karla Erjavca zamenjala za Aleksandro Pivec januarja letos, potem pa je sledil debakel za debaklom.

Gospa z veliko prtljago je stranko potegnila – kot smo napovedovali že ob njeni izvolitvi - na dno lestvic, ki merijo zaupanje javnosti.

Priznal je tudi, da je sam večkrat povlekel slabe kadrovske poteze in se zato opravičil, hkrati pa poudaril, da v 15 letih ni bil nikoli obravnavan pred KPK in da je tudi drugače brez madeža.

In Karl Erjavec, ki ga je izbira k etično spornemu ravnanju nagnjene Pivčeve tako prizadela, da je dejal, da se za zmeraj umika iz politike, se je po osemmesečnem cirkusu v DeSUS-u znova odločil, da kandidira za predsednika.

Pri tem pa v prihodnosti ne bo tiho, kot je bila doslej Pivčeva, ki se je zelo opirala na Janeza Janšo, hkrati pa mu očitno ni bila kos.

Slovo: Aleksandra Pivec občuduje svojo sliko na steni kmetijskega ministrstva. Vir: Facebook
Slovo: Aleksandra Pivec občuduje svojo sliko na steni kmetijskega ministrstva. Vir: Facebook

»Na splošno ta vlada več pozornosti namenja ideološkim temam, spreminjanju medijev in kadrovskim zadevam. To seveda ni dobro,« je v pismu delegatom DeSUS-a pred glasovanjem o novem vodstvu zapisal kandidat in dolgoletni politik Karl Erjavec.

Priznal je tudi, da je sam večkrat povlekel slabe kadrovske poteze in se zato opravičil, hkrati pa poudaril, da v 15 letih ni bil nikoli obravnavan pred KPK in da je tudi drugače brez madeža.

Pivec in Erjavec
Pivec in Erjavec. Vir: Twitter

Delegati stranke DeSUS so sicer že v petek začeli z izrednim volilnim kongresom, na katerem bodo z glasovanjem po pošti izbrali novo vodstvo.

Za predsednika kandidirata Srečko Felix Krope in Karl Erjavec.

Oba sta članom poslala predstavitvi, delegatom pa sta na voljo za osebne pogovore.

DeSUS bo o novem predsedniku zaradi epidemije odločal po pošti. Karl Erjavec se je že sešel tako z Janezom Janšo kot z Jožetom Damijanom, ki gradi koalicijo ustavnega loka - KUL.

Opažam pa, da vlada sprejema nekatere pomembne odločitve mimo mnenja našega ministra.

Stranka bo 26. novembra delegatom poslala glasovnice, ki jih bodo morali po pošti vrniti do vključno 1. decembra.

Izide volitev bodo javno razglasili 5. decembra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

»Ugotavljam, da naš minister za zdravje Tomaž Gantar odlično opravlja svoje delo. Opažam pa, da vlada sprejema nekatere pomembne odločitve mimo mnenja našega ministra,« je zapisal Erjavec.

Gantar je bil sicer na januarskem kongresu v ekipi podpornikov takrat izvoljene predsednice Pivec, toda tudi to mu je s strani Eravca očitno odpuščeno, kajti v tednih pred njeno razrešitvijo s tega položaja je bil Gantar tudi njen glasni kritik zaradi prepletanja službenih in družinskih dejavnosti.

Karel Erjavec
Karl Erjavec. Vir: Twitter
Erjavčev vzpon se že pozna na rejtingih stranke. Anketa Mediane kaže podporo 3,9 odstotka anketiranih, medtem ko je bila oktobra podpora le 1,7-odstotna.

»Vsaka politika ima svojo ideologijo. Tudi DeSUS je ideološka stranka že zaradi svojega programa, ki varuje socialno šibke (upokojence, invalide ...), ki brani javno zdravstvo, javno šolstvo, javno televizijo. Stranka DeSUS je ideološka stranka tudi zato, ker brani pridobitve narodnoosvobodilnega boja in ker nikoli ne bomo dovolili, da bi se spreminjala zgodovina v tem smislu, da so sodelavci fašizma in nacizma odigrali pozitivno vlogo v drugi svetovni vojni. Naša ideologija so antifašizem, socialna država, javno zdravstvo, javno šolstvo in naša ideologija niso fašizem, liberalni kapitalizem, zasebno zdravstvo in zasebno šolstvo. Zato kot kandidat za predsednika stranke močno oporekam vsem tistim, ki trdijo drugače,« je v pismu članom stranke upokojencev DeSUS zapisal Erjavec.

Erjavčev vzpon se že pozna na rejtingih stranke.

Anketa Mediane kaže podporo 3,9 odstotka anketiranih, medtem ko je bila oktobra podpora le 1,7-odstotna.

Erjavcu so podporo za vnovično vodenje stranke javno napovedali že trije poslanci, ob Francu Jurši še Ivan Hršak in Branko Simonovič.

Delite članek