REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dan D za Pivčevo, še bolj pa za reputacijo DeSUS-a

Dan D za Pivčevo, še bolj pa za reputacijo DeSUS-aAleksandra Pivec, župan občine Izola Danilo Markočič in hotel Grahor. Vir: Twitter

Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo in predsednica stranke upokojencev DeSUS, je morala 11.julija poslanski skupini pojasnjevati svoje junijsko gostovanje v podjetju Vinakras in nato še v Izoli.

Poslanci so se z njo želeli srečati že v petek, 7. avgusta, vendar jih je Pivčeva zavrnila in jim to arogantno sporočila kar prek Twitterja (ki ga sicer ne uporablja nihče od njenih poslancev!).

Leteča Aleksandra Pivec
Leteča Aleksandra Pivec? Vir: Twitter

»Zaradi odsotnosti se bom s poslanci poslanske skupine Desusa sestala takoj, ko se vrnem v Ljubljano (predvidoma naslednji ponedeljek), kjer bom poslancem podala vsa pojasnila, povezana z mojim delom,« je zahtevo poslanske skupine DeSUS po čim prejšnjih pojasnilih njihove predsednice zviška odpihnila Aleksandra Pivec.

Težava je tudi v tem, da so medtem mediji že razkrili vse najpomembnejše podrobnosti, Pivčeva pa je »glede svoje plati zgodbe« zato lahko razkrila le malo novega.

Ministrica se je v središču pozornosti znašla zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila nočitev najprej v podjetju Vinakras, nato pa še v Izoli.

Nastanitev v Izoli pa je plačala občina, ob čemer so spreminjali račun za nazaj in z njega izbrisali imena.

Ob tem je verjetno še enkrat prej na svojih gostovanjih ministrica prepletala službene obveznosti z zasebnim življenjem.

Po zadnjih medijskih razkritjih je Pivčeva nastanitev v hotelu Grahor na Krasu, kjer je tudi večerjala, plačala šele po novinarskih vprašanjih iz Dnevnika, torej po skoraj mesec dni, pred tem pa je bil račun izdan družbi Vinakras, ki je ministrici in njenima sinovoma plačala ekskurzijo po Krasu, kosilo, večerjo in turističnega vodnika.

Nastanitev v Izoli pa je plačala izolska občina, ob čemer so spreminjali račun za nazaj in z njega izbrisali imena tako ministrice kot njenih sinov.

Na prvotni naročilnici sta bila namreč poleg ministrice navedena tudi oba sinova.

Aleksandra Pivec in hotel Grahor

Poleg tega je izolska občina Pivčevi, sinovoma in prijateljici starejšega sina plačala prenočitev v hotelu Marina že lani, ko je bila ministrica v vladi Marjana Šarca.

Tako je Pivčeva lagala medijem, ko je trdila, da je bila na Krasu en dan poslovno, drugi dan zasebno z družino, da je poravnala vse račune zasebnega dela obiska, da sta sinova v Izoli bivala pri prijateljih in da naj bi v sobi, rezerviranih zanju, bivala policista, kar je policija demantirala.

O obeh gostovanjih vodi predhodni preizkus Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Ministrica očitke sicer zanika, toda podatki kažejo, da so ji prenočevanje otrok plačevali v občini, nato pa so bili računi naknadno popravljani, prenočevane pa zanikano.

Kar pa pomeni, da so bile sobe zaradi Aleksandre Pivec naročene in plačane večkrat, kar znova meče slabo luč vsaj na negospodarno ravnanje župana Izole, ki pa je prav tako iz stranke DeSUS.

Aleksandra Pivec ima rada evre

V poslanski skupini DeSUS pa od Pivčeve enotno zahtevajo konkretna pojasnila o ravnanjih, povezanih z junijskima obiskoma.

»Če navedbe medijev držijo, potem bo to zelo težak nahrbtnik predsednice pri njenem nadaljnjem vodenju stranke,« je že ocenil vodja poslanske skupine Franc Jurša.

Iz poslanske skupine sicer ni slišati naklonjenosti Pivčevi, a njihove enotne podpore ni imela niti na januarskem kongresu, na katerem je s stolčka odnesla dolgoletnega predsednika Karla Erjavca.

Zelo verjetno je, da bo o njeni usodi odločal tudi svet stranke, ki bo po navedbah predsednika Tomaža Gantarja predvidoma med 20. in 27 avgustom.

V anketah javnega mnenja je v zadnjem mesecem stranka zdrsnila pod volilni prag. Po anketi Mediane je podpora stranki s 3,4 padla na samo 1,5 odstotek.

V primeru izglasovane nezaupnice Aleksandri Pivec v svetu stranke, bi sledil izredni kongres, na katerem bi razpravljali tudi o odhodu stranke DeSUS iz Janševe vlade – kar pa je opcija, ki vsaj v tem trenutku ni verjetna.

Vse bolj verjetno je, da bo stranko prevzel minister za zdravstvo Tomaž Gantar.

Predsednica stranke DeSUS in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec bo zelo težko politično preživela, ne le zaradi nepojasnjenih računov, ampak tudi zaradi arogantnega odnosa do javnosti in celo do lastne stranke.

Povzpetnica: Je nad Aleksandro Pivec le še modro nebo? Vir: Instagram

Največje posledice pa je občutila prav stranka DeSUS, ki ima težave s tem, kar je za stranke najpomembnejše – ugledom oziroma reputacijo v javnosti.

V anketah javnega mnenja je v zadnjem mesecem stranka zdrsnila pod volilni prag. Po anketi Mediane je podpora stranki s 3,4 padla na samo 1,5 odstotek.

Če bi bile volitve danes, to pomeni, da DeSUS zaradi spornega ravnanja kompromitirane Pivčeve ne bi več prišel v parlament.

Si pa zato zasluži spoštovanje ravnanje poslanske skupine DeSUS-a.

S svojim odločnim nastopom so poslanci dokazali, da jm ni vseeno ne za stranko in ne za to, kako jih bodo presojali volivci.

Kaj takšnega slovenski parlamentarizem ne pomni. In to kljub temu, da je veliko strank, ki bi v Sloveniji lahko nastopile enako kot DeSUS do svoje predsednice. Vendar nimajo enako pogumnih poslancev.

S tem pa so si verjetno poslanci DeSUS-a tudi za stranko kupili nekoliko lažji nahrbtnik, ki ga bodo nosili v prihodnosti. 

Delite članek