REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Žan Mahnič resno ogroža raziskovalno novinarstvo: Dokaze o korumpiranosti vlade ponuja kar na Twitterju!

Žan Mahnič resno ogroža raziskovalno novinarstvo: Dokaze o korumpiranosti vlade ponuja kar na Twitterju!Mahnič in Janša: Vajenec in učitelj pritiskov na medije. Vir: Twitter, Mikstone
Zanimivo je, da smo vse to napovedali že pred meseci, sedaj pa lahko vidimo, kako se ta scenarij res uresničuje.

Žan Mahnič, Janšev sekretar za nacionalno varnost resno ogroža raziskovalno novinarstvo v Sloveniji.

Dokaze o najhujših zlorabah vlade, ki jih morajo v drugih državah pridobivati novinarji z napornim raziskovanjem on ponuja kar javno in na pladnju.

Njegov šef se trudi, da bi Evropski parlament prepričal v zlonamernost večine medijev v Sloveniji ter izpodbil njihove trditve o pritiskih, v ta namen celo zakuha škandal med razpravo v Evropskem parlamentu in prekine video konferenco, njegov sekretar za nacionalno varnost pa nato objavi pismen dokaz, da vlada res na koruptiven način deli ogromna državna sredstva ter si s tem kupuje molk največje časopisne hiše v državi!

Tako kot je nekoč grozil tedanji direktorici policije Tatjani Bobnar, da bo odstavljena, če ne bo nezakonito postopala po ukazih stranke SDS, danes Žan Mahnič namreč grozi dopisniku Dela Petru Žerjaviču, da naj pazi, kako poroča, ker sicer njegov šef Stojan Petrič, lastnik Kolektorja, ki bo gradil drugi tir in je hkrati lastnik Dela – pač ne bo dobil »aneksov« za drugi tir.

Zanimivo je, da smo vse to napovedali že pred meseci, sedaj pa lahko vidimo, kako se ta scenarij res uresničuje.

Vlada je morda res korumpirana, žal pa na vodilnih mestih nima dovolj pametnih, ki bi to znali vsaj prikrivati.

Že pred več meseci se je po kuloarjih Državnega zbora širila novica, da bo tudi to zadevo z Delom »Janša uredil.«

Tako, da bo Petričev Kolektor gradil drugi tir proge Divača – Koper.

Tedaj smo zapisali: »Po nekaterih informacijah bi lahko s kritikami v prihodnje 'utihnilo' tudi Delo, še posebej, če bo največji lastnik časnika oziroma Kolektor dobil posel ob izgradnji drugega tira, s tem pa bi se kritični medijski glasovi v Sloveniji lahko ob neugodnem medijskem razpletu zmanjšali na zanemarljivo, skorajda madžarsko 'mero' …«

In prav to se seveda sedaj dogaja.

Janša je podobno počel že v preteklosti, s pomočjo pivovarne Laško in Istrabenza, toda to je bilo precej bolj očitno in brutalno, zato se sedaj podobne zadeve loteva pametneje.

'Petrič pa bo anekse dobil, če bo priden. Če bodo njegovi mediji hvalili Janševo vlado, ocenjujejo dobro obveščeni viri,' smo zapisali ob tem poslu.

Eden od največjih gradbenih poslov v zgodovini Slovenije, gradnja drugega tira železniške proge Divača – Koper, je v času tretje Janševe vlade padel v roke enemu od ključnih Kučanovih ljudi iz Foruma 21 - Stojanu Petriču oziroma njegovi družbi Kolektor.

Na koncu sta v igri ostala dva ponudnika – Kolektor CGP (del koncerna Kolektor) v konzorciju s turškima podjetjema Yapi Merkezi in Özaltin ter avstrijski Strabag v konzorciju z nemškim podjetjem Ed Züblin in turško družbo Gülermak Agir.

Konkurenti so nato na zelo nezakonite načine, s pomočjo vlade in njenih kadrov izgubili ta posel.

V igri je ostal samo Kolektor – zaradi najnižje cene.

Toda nobene garancije ni, da bo Kolektorjeva cena na koncu res najnižja.

Mnogi dvomijo, da lahko Kolektor res zgradi drugi tir ceneje od konkurentov.

Propadli SCT gradbenega barona Ivana Zidarja in druga podjetja so v Sloveniji zmeraj zmagovala podobno, z nizko ceno, ki so jo nato podražila s kopico aneksov. Kolektor pa jih je že uveljavljal celo pri pripravljalnih delih.

»Petrič pa bo anekse dobil, če bo priden. Če bodo njegovi mediji hvalili Janševo vlado, ocenjujejo dobro obveščeni viri,« smo zapisali ob tem poslu.

Kolektor se je zavezal prvi odsek Divača - Črni Kal zgraditi za 403 milijonov evrov, konkurenti pa za 463 milijonov evrov, zato je pač dobil posel cenejši.

Ampak očitno je res to, da zdaj potrebuje anekse, medtem ko iz Janševe vlade prihajajo grožnje, da jih ne bo…

Ob tem Žan Mahnič v stilu preganjanja sodobne umetnosti, ki so ga svoj čas izvajali nacisti, na podoben način kaže tudi svojo afiniteto do dodatnega urejanja področja umetnosti.

Ob tem pa proti Petriču tečejo še kazenski postopki. 

Ker ga zaradi spornih prevzemov preganja specializirano državno tožilstvo je pripravna tarča za pritiske iz vrst  vlade – oziroma SDS.

Korumpirana in hkrati za nemeček pametna vlada bi to početje poskušala vsaj prikriti.

Ampak kot kažejo tviti Žana Mahniča dokaze o tem, da je ta vlada res korumpirana in da veselo pritiska na medije – na pladnju objav v družbenih medijih svetovalec za nacionalno varnost ponuja domači in svetovni javnosti kar sam.

Vlada je morda res korumpirana, žal pa na vodilnih mestih nima dovolj pametnih, ki bi to znali vsaj prikrivati.

To pa je resen udarec za raziskovalno novinarstvo v državi.

Janez janša in njegov novi sodelavec in partner - Stojan Petrič
Janez janša in njegov novi sodelavec in partner - Stojan Petrič, lastnika Dela. Vir: Twitter

O tem bi bilo morda potrebno obvestiti tudi evropske in svetovne institucije, saj je novinarstvo pomembna dejavnost v vsaki državi.

Začelo se je z Markešem, ki se je ta teden vrnil s študijskega dopusta, nadaljevalo pa se bo očitno z Žerjavičem in vsemi, ki ne bodo imeli dovolj mehke hrbtenice.

Ni seveda naključje, da je posel izgradnje drugega tira dobilo podjetje v omrežju Stojana Petriča, ki sliši na ime FMR in je pred petimi leti kupilo največjo časopisno družbo v državi – Delo.

Od začetka leta je direktor te medijske hiše sam Petrič, od direktorja pa je seveda odvisno imenovanje urednikov.

In od urednikov je odvisno poročanje novinarjev. In to velja tudi za Slovenske novice in druge izdaje Dela.

Kdorkoli bo preveč štrlel – bo letel, smo zapisali že pred časom.

In sedaj to predstavo gledamo v živo.

Začelo se je z Markešem, ki se je ta teden vrnil s študijskega dopusta, nadaljevalo pa se bo očitno z Žerjavičem in vsemi, ki ne bodo imeli dovolj mehke hrbtenice.

Ampak tudi za to bo nekega dne prišel račun.

Delite članek