REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Medijski »blitzkrieg«: Kako si bo Janez Janša do predsedovanja EU podredil večino slovenskih medijev

Medijski »blitzkrieg«: Kako si bo Janez Janša do predsedovanja EU podredil večino slovenskih medijevJanez Janša in njegov novi sodelavec in partner - Stojan Petrič. Vir: Twitter

Janez Janša si pred predsedovanjem Slovenije Evropski Uniji v drugi polovici leta 2021 nikakor ne želi težav, ki so se mu zgodile ob prvem mandatu leta 2008: uhajanja neprijetnih dokumentov in resne medijske kritike.

Mediji so ob tem, kar seveda dobro ve, potrebni za stabilno vladavino in dolgoročno preživetje njegovih političnih usmeritev.

Če želi preoblikovati Slovenijo v skladu s svojimi idejami, spremeniti njen politični, izobraževalni, kulturni in vrednostni sistem, potem potrebuje poslušne in vdane medije.

To kažejo številni pritiski vlade, UKOM-a in samega janeza janše in njegovih sodelavcev na medije.

Zadnji primer je cenzura komentarja Janeza Markeša v Delu, ki je v lasti Stojana Petriča.

Janša želi obenem medijsko vojno, kot navajajo dobro podučeni, končati še pred predsedovanjem Slovenije EU. In zato je prav sedaj sredi največje medijske bitke, v kateri zmaguje tudi in predvsem s pomočjo – državnega denarja.

Janša želi obenem medijsko vojno, kot navajajo dobro podučeni, končati še pred predsedovanjem Slovenije EU.

In zato je prav sedaj sredi največje medijske bitke, v kateri zmaguje tudi in predvsem s pomočjo – državnega denarja.

In zato vojno z mediji bije ta trenutek.

Načrt je preprost.

Na RTV Slovenija bo od konca aprila začel »čistiti« novi direktor, Janševa nova »metla«, ki je na svoj položaj priplezala po vrsti drugih sprememb v nadzornem svetu.

RTV SLO na merku vlade
Na merku Janševe vlade: Javna RTV Slovenija. Vir: Twitter

Pripravlja se cel val uredniških zamenjav, po katerem bodo glavno besedo dobili tisti, ki so blizu Janezu Janši.

Pripravlja se cel val uredniških zamenjav, po katerem bodo glavno besedo dobili tisti, ki so blizu Janezu Janši.

In ura neusmiljeno tiktaka.

POP TV in Kanal A mu bo pomagal disciplinirati Petr Kellner, po srbski matrici, o čemer smo že poročali.

Če ne bo, Kellner lahko pričakuje novo izgubo za svoje televizije, saj mu kulturno ministrstvo diha za ovratnik z novim medijskim zakonom.

Poleg pritiska s strani madžarskega kolega Viktorja Orbána, da naj pomaga Janši, Kellner ima tudi materialni interes, da Janši pomaga.

POP TV in Kanal A mu po pomagal disciplinirati Peter Kellner, po srbski matrici, o čemer smo že poročali. Če ne bo, lahko pričakuje novo izgubo za svoje televizije, saj mu kulturno ministrstvo diha za ovratnik z novim medijskim zakonom.

Medijski zakon bo zato v predalu oziroma bo kot Damoklejev meč visel nad Kellnerjevo glavo, dokler bo pač potrebno.

Obenem, kot je poročala N1, v isto smer navijajo tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić in madžarski premier Viktor Orbán, na podobno regionalno podporo in podporo višegrajske četvorke pa lahko Janša računa tudi ob medijski čistki v Sloveniji.

Na STA bo tako dolgo pritiskal UKOM, da bo tiskovna agencija dobila novega direktorja, nato novega odgovornega urednika in potem tudi nove vsebine, ki jih nato itak objavlja večina slovenskih medijev.

STA je zelo pomembna prav zato, ker s svojimi dnevnimi novicami dejansko diktira večino novic, ki jih v Sloveniji nato čez dan prežveči domača publika.

Z drugimi vsebinami na STA bo drugačna tudi vsebina poročanja večine slovenskih medijev.

Najtrši problem bo skupina okoli Dnevnika.

Že ob prvem Janševem mandatu na mestu premierja se je Bojan Petan, kot so znali povedati dobro obveščeni viri, tresel kot šiba na vodi in bil zaradi strahu pred pregonom dolgo časa v tujini, saj so že v času prve Janševe vlade v njegovem kabinetu preverjali, kolikokrat se je Petan srečal s Tonetom Ropom in drugimi pomembneži in kaj vse bi mu lahko »našli.«

Ampak Janša zna s Petanom tudi poslovati.

Janša v blitzkriegu proti medijem
Janša bi vojno rad končal z blitzkriegom, toda napad janšizma na medije bi se lahko končal v gverilski, dolgotrajni vojni... Vir: Twitter

Kmalu zatem je Janšev brat Rajko Janša prodal Petanovemu DZS za ogromen denar svoje nepomembno podjetje za prodajo spominkov.

Že ob prvem mandatu se je Bojan Petan, kot so znali povedati dobro obveščeni viri, tresel kot šiba na vodi in bil zaradi strahu pred pregonom dolgo časa v tujini, saj so že v času prve Janševe vlade v njegovem kabinetu preverjali, kolikokrat se je Petan srečal s Tonetom Ropom in drugimi pomembneži in kaj vse bi mu lahko »našli.« Ampak Janša zna s Petanom tudi poslovati. Kmalu zatem je Janšev brat Rajko Petanovemu DZS za ogromen denar prodal svoje nepomembno podjetje za prodajo spominkov. V mafijskem žargonu se temu reče, da mu je »prodal cigl.«

Nekaj ne posebej vrednega je prodal kot nekaj izjemno dragega.

V mafijskem žargonu se temu reče, da mu je »prodal cigl.« Ali »cegu«, če vam je ljubše.  

In Petan je potem imel dolgo časa mir.

Povsem mogoče je, da si bo nekaj tega miru kupil s kakšnim podobnim poslom tudi v naslednjem obdobju.

Nekaj podobnega velja tudi za Večer, ki je že tesno povezan z Dnevnikom.

Ampak tu je seveda še Delo, ki ga ima v lasti Stojan Petrič iz Foruma 21.

Že pred kakšnima dvema mesecema se je po kuloarjih Državnega zbora širila novica, da bo tudi to zadevo Janša uredil.

Tako, da bo Petričev Kolektor gradil drugi tir proge Divača – Koper.

Zgradba Dela, Ljubljana
Zgradba Dela, Ljubljana. Vir: Twitter
V politiki ni nič nemogočega - največji prijatelji postanejo sovražniki in največji sovražniki lahko postanejo prijatelji.

Tedaj smo zapisali: »Po nekaterih informacijah bi lahko s kritikami v prihodnje 'utihnilo' tudi Delo, še posebej, če bo največji lastnik časnika oziroma Kolektor dobil posel ob izgradnji drugega tira, s tem pa bi se kritični medijski glasovi v Sloveniji lahko ob neugodnem medijskem razpletu zmanjšali na zanemarljivo, skorajda madžarsko 'mero' …«

In prav to se seveda sedaj dogaja.

Na prvi pogled se je takšen »deal« zdel nemogoč, toda v politiki seveda, kot je vedel že Machiavelli, ni nič nemogočega.

Največji prijatelji postanejo sovražniki in največji sovražniki lahko postanejo prijatelji.

Za primerno ceno.

Kolektor - Petrič
V boju za milijarde so prva žrtev principi: Stojan Petrič je že zavrnil pogovor za Insajder in nič ne kaže, da bi o svojih nečednih poslih rad razpravljal javno ... Vir: Twitter

In kar se je še pred meseci zdelo nemogoče, se je sedaj res zgodilo.

Janša je podobno počel že v preteklosti, s pomočjo pivovarne Laško in Istrabenza, toda to je bilo precej bolj očitno in brutalno, zato se sedaj podobne zadeve loteva pametneje.

Eden od največjih gradbenih poslov v zgodovini Slovenije, gradnja drugega tira železniške proge Divača – Koper, je v času tretje Janševe vlade padel v roke enemu od ključnih Kučanovih ljudi iz Foruma 21 - Stojanu Petriču oziroma njegovi družbi Kolektor.

Da gre za primer tega, da Janševa vlada dela profesionalno, objektivno, da pri poslih nikakor ne gledajo skozi svoja ideološka očala – to lahko verjamejo samo največji naivneži.

V tem primeru seveda ne gre niti za pogrevanje zgodbe o »nacionalnem interesu.«

V tem primeru imajo zato znova prav tisti, ki v tem vidijo plačilo za nadzor Dela.

Janša je podobne kupčije sklepal že v preteklosti, s pomočjo pivovarne Laško in Istrabenza, toda to je bilo precej bolj očitno in brutalno, zato se sedaj podobne zadeve loteva pametneje.

Da je temu res tako, kaže tudi dogajanje pri oddaji posla.

Na koncu sta v igri ostala dva ponudnika – Kolektor CGP (del koncerna Kolektor) v konzorciju s turškima podjetjema Yapi Merkezi in Özaltin ter avstrijski Strabag v konzorciju z nemškim podjetjem Ed Züblin in turško družbo Gülermak Agir.

Toda nobene garancije ni, da bo Kolektorjeva cena na koncu res taka. SCT in druga podjetja so v Sloveniji zmeraj zmagovala podobno, z nizko ceno, ki so jo nato podražila z aneksi. Kolektor pa jih je že uveljavljal pri pripravljalnih delih. Petrič pa bo anekse dobil, če bo priden. Če bodo njegovi mediji hvalili Janševo vlado, ocenjujejo dobro obveščeni viri.

Kolektor se je zavezal prvi odsek Divača - Črni Kal zgraditi za 403 milijonov evrov, konkurenti pa za 463 milijonov evrov, zato je pač dobil posel cenejši.

Toda nobene garancije ni, da bo Kolektorjeva cena na koncu res taka.

SCT in druga podjetja so v Sloveniji zmeraj zmagovala s podobno taktiko oziroma z nizko ceno, ki so jo nato podražila z aneksi. Kolektor pa jih je že uveljavljal pri pripravljalnih delih.

Petrič pa bo anekse dobil, če bo priden. Če bodo njegovi mediji hvalili Janševo vlado, ocenjujejo dobro obveščeni viri.

In, seveda, proti Petriču za nameček tečejo še kazenski postopki. 

Preganja ga namreč - zaradi spornih prevzemov - specializirano državno tožilstvo.

Petriču in četverici soobtoženih očitajo zlorabo položaja pri prevzemu družbe Etra, pri katerem naj bi pridobili 1,8 milijona evrov premoženjske koristi.

Ampak vsi vemo, da lahko ti postopki z malo sreče (in ob pomoči prijateljev na položajih), tudi zastarajo. 

Kar je odvisno od hitrosti dela preiskovalnih organov in tožilstva, nad katerimi pa želi imeti svoj popoln nadzor Janez Janša in to kaže tudi ob blokadi imenovanja tožilcev v vladi.

Jasno je, zakaj Janša želi imeti na teh položajih takšne, ki so njegovi.

Prav zaradi poslov, kot so posli s Petričem in podobnimi, opozarjajo naši dobro obveščeni viri.

Pri tem prav tako ni dvoma, da je posel Kolektorju omogočila prav Janševa vlada.

Janez Janša in Petr Kellner imata skupne interese in skupen cilj  Fotomontaža:Insajder.com
Petr Kellner je tesno povezan s politiki v višegrajskih državah, pa tudi z ruskimi poslovneži, s katerimi pa je Janša znal dobro poslovati tudi v preteklosti, na primer ob prodaji slovenske jeklarske industrije... Vir: Twitter

2TDK, projektna družba za izgradnjo drugega tira je najprej pod vodstvom Dušana Zorka skozi prvi del javnega razpisa spustila tudi kitajske gradbene firme, ki spadajo med največje na svetu, ki veljajo za kvalitetne in zmerne v ceni ter delajo brez aneksov, pa čeprav tudi s pomočjo kitajske delovne sile.

Toda nato je Janševa vlada zamenjala nadzornike, ki so imenovali novega direktorja 2TDK – Pavla Hevko.

Ta je nato takoj nezakonito izločil kitajska podjetja in to celo sredi razpisa ter retroaktivno.

Potem je to nezakonitost pokrila tudi državna revizijska komisija pod vodstvom Sama Červeka, ki je protipravno zavrnila revizijske zahtevke kitajskih družb.

In ni seveda naključje, da je posel izgradnje drugega tira dobilo podjetje v omrežju Stojana Petriča, ki sliši na ime FMR in je pred petimi leti kupila največjo časopisno družbo v državi – Delo.

In ni seveda naključje, da je posel izgradnje drugega tira dobilo podjetje v omrežju Stojana Petriča, ki sliši na ime FMR in je pred petimi leti kupila največjo časopisno družbo v državi – Delo.

Od začetka leta je direktor te medijske hiše sam Petrič, od direktorja pa je seveda odvisno imenovanje urednikov.

In od urednikov je odvisno poročanje novinarjev. In to velja tudi za Slovenske novice in druge izdaje Dela.

Kdorkoli bo preveč štrlel – bo letel.

Do junija letos bo Janša zato poskusil vse slovenske medije tako ali drugače spraviti pod svoj nadzor in nato, tudi zato, da bo cenzura medijev, ki si jih bo podredil, nekoliko manj vidna, verjetno nekoliko omilil svojo retoriko.

Kdor ne verjame, naj pogleda, kaj se dogaja v Srbiji, kjer trenutno skupina United bije bitko z državnim Telekomom in Telenorjem v lasti Petra Kellnerja.

Državno in zasebno podjetje namreč sodelujeta pri uničenju skupine United, ki ima v lasti dve televiziji (N1 in Nova S), ki edini poročata drugače in kritično o dogajanju v državi in gresta predsedniku države Aleksandru Vučiću seveda izjemno na živce.

Orban, Janša in Vučić pridigajo ljubezen in spravo...
Vučić, Orbán in Janša na zelo podoben način ravnajo z mediji, ki jim niso po volji, to pa so protestniki jasno pokazali tudi lani, ob mednarodni konferenci na Bledu. Foto: Insajder.com

Po spornem načrtu, ki ga je videla televizija N1, se dolgoročno pripravlja združitev srbskega državnega Telekoma z zasebnim Telenorjem, ki je danes v lasti češkega tajkuna Petra Kellnerja, kratkoročno pa srbski Telekom Telenorju odstopa svojo infrastrukturo praktično zastonj.

Ker te infrastrukture ni ponudil pod enakimi pogoji na trgu sedaj skupina United zahteva mednarodno arbitražo.

Po tem »peklenskem načrtu« naj bi se Telekom in Telenor v Srbiji združila, tako da bi delež konkurentskega ponudnika SBB padel pod 30 odstotkov, kar bi SBB-ju onemogočilo, da financira medije kot so N1, Nova S, Sport Klub in še nekatere.

Z istim Petrom Kellnerjem, ki pravkar izvaja čistko v srbskih medijih pa se je že decembra lani srečal in dogovarjal – Janez Janša.

Z istim Petrom Kellnerjem, ki pravkar izvaja čistko v srbskih medijih pa se je že decembra lani srečal in dogovarjal – Janez Janša.

Ob tem je prav tako znano, da ima Janez Janša precej dobre odnose s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in lahko s te strani dobi veliko avtokratskih nasvetov o tem, kako obračunati z neodvisnimi mediji in novinarji.

Na enako podporo lahko Janša računa tudi s strani Viktorja Orbána.

Tako vidi dva Orbanistana Tomo Lavrič Vir:Mladina
Veliki in Mali Orbánistan, kot ju vidi Mladina. Vir: Twitter

In če Peter Kellner zaradi finančnih koristi rad pomaga Aleksandru Vučiću pri ohranjanju medijskega monopola v Srbiji – zakaj ne bi bil pripravljen tudi v Sloveniji ravnati podobno, seveda za primerno ceno?

Do junija letos lahko torej računamo, da bo večina Janševega »blitzkriega« v medijih končana.

Razen medijev iz kroga Martina Odlazka, ki pa nima večjih medijev z nacionalno frekvenco in ne dnevnikov z nacionalnim dosegom bo tako sedanja vlada posredno ali nposredno nadzorovala večino slovenskih medijev.

Janez Janša in ministri njegove vlade. Vir: Twitter
Janez Janša in ministri njegove vlade. Vir: Twitter
Bruselj bo seveda ropotal, Evropska komisija bo kritična, toda psa, ki laja, Janše ni strah, ker ve, da – ne grize.

Ob tem pa lahko računa še na podporo Planeta TV, ki, kot kaže žalostna podoba Mirka Mayerja že poroča po diktatu lastnikov iz Madžarske, ki so blizu Orbánu in prav tako lahko računa na hudournike neresnic iz svojih dveh manufaktur strankarske propagande, Demokracije in Nove24TV, ob manjši gruči strankarskih trobil na spletu ter njihovega priveska in udarne pesti za specialne medijske umore – Požareporta.

Bruselj bo seveda ropotal, Evropska komisija bo kritična, toda psa, ki laja, Janše ni strah, ker ve, da – ne grize.

V primeru postopkov proti Sloveniji lahko namreč računa na podporo avtokratov iz Višegrada in blokado ter zavlačevanje postopkov, zaradi katerih Madžarska kljub dušenju medijev še vedno ni bila resno kaznovana…

Prav zato bo v prihodnjem obdobju obstoj prav vsakega neodvisnega medija še toliko pomembnejši, marsikaj pa bo odslej mogoče izvedeti samo še preko najmanj ekonomsko močnih, toda tudi najmanj nadzorovanih medijev – tistih na spletu.

Delite članek