REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nova znamenitost Bruslja, bodoča »turistična točka za stranko SDS, Žana Mahniča, Anjo Bah Žibert, Romano Tomc«?

Nova znamenitost Bruslja, bodoča »turistična točka za stranko SDS, Žana Mahniča, Anjo Bah Žibert, Romano Tomc«?Začasna spominska plošča v čast strmoglavljenja politične kariere razvpitega Józsefa Szájerja, ki naj bi jo kmalu zamenjala trajnejša. Vir: Twitter

Kot poroča Sándor Zsíros, dopisnik madžarskega portala Euronews, je Bruselj pravkar dobil novo turistično znamenitost.

Znamenitost, ki je povezana s tesnim prijateljem in podpornikom Janševe SDS.

Najbolj znameniti bruseljski žleb je namreč že dobil še spominsko ploščo.

Dvojna morala: József Szájer javno propagira krščanske vrednote in napada homoseksualce, v zavetju noči pa ga zanima - nekaj povsem drugega ... Vir: Twitter
Dvojna morala: József Szájer je javno propagiral krščanske vrednote in napadal homoseksualce, v zavetju noči in daleč od oči javnosti pa ga zanima - nekaj povsem drugega ... Vir: Twitter
József Szájer je v javnosti veljal za zakrknjenega  desničarja, sicer evropskega poslanca iz vrst na Madžarskem vladajoče stranke Fidesz, hkrati pa vnetega zagovornika krščanskih vrednot.

Spominska plošča je povezana s prigodo, ki zadeva donedavnega madžarskega poslanca, ki ga je belgijska policija prejšnji konec tedna ulovila sredi gejevskih bakanalij v stanovanju v prvem nadstropju stavbe, v kateri domuje tudi znani barček »Le Detour«, ki velja za zbirališče homoseksualcev v Bruslju.

Zgodba niti ne bi bila novica dneva, če ne bi šlo za razvpitega Józsefa Szájerja, ki je v javnosti veljal za zakrknjenega  desničarja, sicer evropskega poslanca iz vrst na Madžarskem vladajoče stranke Fidesz, hkrati pa vnetega zagovornika krščanskih vrednot.

Vse skupaj je za vladajočo madžarsko stranko, tesno zaveznico slovenske SDS zelo neprijetno iz več razlogov, predvsem pa zato, ker se je izkazalo, da je József Szájer pravi šampion dvojne morale, saj je bil znan po svojih trdnih stališčih, usmerjenih proti LGBT skupnosti.

Polic isti so na prizorišču na naslovu Rue des pierres 1 ujeli 20 nagih moških, nekatere celo med seksom. Vir: Twitter
Policisti so na prizorišču na naslovu Rue des pierres 1 ujeli 20 nagih moških, nekatere celo med seksom. Vir: Twitter

V policijskem poročilu piše, da so ob aretaciji v njegovem nahrbtniku našli mamilo ectasy, Szájer pa se je branil, da o tem ne ve nič, češ da droga ni njegova.

Bruseljsko tožilstvo je kmalu zatem potrdilo, da so na gejevski zabavi v središču Bruslja, v času prepovedi gibanja zaradi ukrepov za zamejitev okužb s Covidom-19 na prizorišču na naslovu Rue des pierres 1 ujeli 20 (nagih) moških, nekatere celo med seksom.

Szájer je pred zadnjimi evropskimi volitvami nagovoril volivce v Sloveniji in navijal za izvolitev Milana Zvera. Vir: Twitter, Screenshot

Madžar je sicer do omenjenega incidenta veljal za enega najvidnejših politikov vladajoče madžarske Fidesz, saj je avtor ustavnega določila, ki institucijo zakonske zveze definira izključno kot zvezo moškega in ženske.

Madžarski premier Viktor Orbán ga je zato v preteklosti pogosto izpostavljal kot najbolj znanega in najbolj prepoznavnega madžarskega člana Evropskega parlamenta.

Kot smo že poročali, zgodba o škandaloznem koncu kariere Józsefa Szájerja zadeva tudi stranko SDS po taktirko Janeza Janše, ki velja za tesnega zaveznika madžarskega premierja, saj je Szájer srčno podpiral tudi slovensko »bratsko« stranko in pred zadnjimi volitvami za Evropski parlament predvsem svojega »brata« Milana Zvera.

Milan Zver in József Szájer. Vir: Twitter
József Szájer je pomagal Milanu Zveru pri izvolitvi v Evropski parlament. Vir: Twitter

Orbánov evroposlanec je v bratskem duhu v video poslanici zelo navdihnjeno podprl zavezniško SDS iz Evropske ljudske stranke in svojega »dobrega prijatelja« Milana Zvera.

Zver se je junija lani pohvalil na družbenih omrežjih, da mu je dober poslanski kolega »poklonil njegovo novo knjigo »Opij globalizacijske utopije in njen protistrup«, kjer Szájer menda »odlično analizira globalistične grožnje naši civilizaciji in kulturi.«

Bo znameniti žleb kmalu morda obveljal za novo Meko, romarsko stičišče za privržence in vidne članice in člane vodilne koalicijske stranke na Slovenskem?

V luči opisanega ozadja tega političnega škandala, je tako nič hudega sluteči bruseljski žleb postal najnovejša znamenitost tako belgijske kot EU prestolnice, nakar so se nasprotniki režima madžarskega avtokrata Viktorja Orbána domislili, da nanj pritrdijo spominsko ploščo v čast zgodovinskega trenutka, ko se je Szájer poskusil izmuzniti raciji tako, da je splezal skozi okno in nato po žlebu navzdol, na ulico.

Novica je odmevala tudi na Slovenskem.

Glede na trdne vezi med stranko SDS in Fideszom ter posameznimi člani iz obeh strank, je Boštjanu prišlo na misel, da bo morda ta »turistična točka« kmalu postala novo romarsko stičišče za privržence in vidne člane ter članice vodilne koalicijske stranke na Slovenskem.

Zanimivo je, da se vrhovni poglavar stranke SDS – kljub dejstvu, da na družbena omrežja, čivke in poobjave porabi nekaj ur na dan, celo vsak dan – tokrat ni oglašal glede nenadnega in sramotnega padca enega od vidnejših apologetov desničarske ideologije, ki jo tudi sam zagovarja.

Medtem se je ukvarjal s poobjavljanjem zavržnih karikatur na račun opozicije doma.

Janši je bila ta ostudna karikatura tako všeč, da jo je celo retvital. Vir: Twitter

Pod črto, Szájerju so spodleteli vsi poskusi, da ubeži s prizorišča razuzdane gejevske zabave – ne le, da se je (lažje) poškodoval, ampak njegovih akrobatskih poskusov niso prezrli sosedje, ki so z oken opazovali dogajanje in nemudoma obvestili policijo o pomanjkljivo oblečenemu moškemu, ki je zbežal skozi okno.

Szájerjevi napori, da po tem omeji politično škodo ter afero pomete pod preprogo s sklicevanjem na diplomatsko imuniteto niso bili uspešni, zato je prejšnji teden odstopil tako kot poslanec Evropskega parlamenta kot član na Madžarskem vladajoče stranke Fidesz, v isti sapi pa se je poskusil opravičiti družini, sodelavcem, prijateljem …

Toda tako Orbán kot drugi kolegi iz Fidesza so isti trenutek, ko so bili objavljeni detajli škandala o spolnih nagnjenjih Józsefa Szájerja in poskusih, da afero skrije pred očmi javnosti - »umili roke« od svojega dovčerajšnjega ideologa, ki je v skladu s svojimi v javnosti zagovarjanimi skrajno konservativnimi stališči v preteklosti usodno prispeval tudi k preoblikovanju madžarske ustave.

Dogodek je spodbudil komentatorje na družbenih omrežjih, da se nekoliko pošalijo na račun klavrne usode (zdaj že nekdanjega) madžarskega poslanca.

Nekateri ga vidijo kot karikirano nasprotje Božička, ki naj bi – za razliko od Szájerja - plezal po žlebu navzgor, ko otrokom prinaša darila, drugi pa so v Szájerju prepoznali potencial za junaka ene od prihodnjih Lego igrač na temo bruseljske politične elite …

Začasna spominska plošča, ki naj bi jo kmalu zamenjala trajnejša. Iz trdega materiala. Vir: Twitter

»Zdaj je na žleb pritrjena plošča, ki zaznamuje mesto, kjer se je končalo politično življenje evropskega poslanca Józsefa Szájerja, medtem ko je skušal pobegniti z gejevske orgije,« je novinar Sándor Zsíros sklenil zapis o koncu kariere desničarskega politika Józsefa Szájerja.

Delite članek