REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zmešnjava na KNOVS-u: nekdo laže, a kdo - sodnik Jernej Sekolec ali Matej Tonin in Žan Mahnič?

Zmešnjava na KNOVS-u: nekdo laže, a kdo - sodnik Jernej Sekolec ali Matej Tonin in Žan Mahnič?Karl Erjavec, Žan Mahnič in Jernej Sekolec

Poslanec SDS Franc Breznik, sicer predsednik odbora DZ za kmetijstvo, je prek Twitterja objavil domneven seznam sodelavcev nekdanje Službe državne varnosti (SDV). Osebni podatki nekdanjega slovenskega arbitražnega sodnika Jerneja Sekolca naj bi se nahajali pod zaporedno številko 582, kot izhaja iz dokumenta neznanega izvora.

Breznik je ob tem zapisal, da je »prvi poklical Sekolec, ki je izsilil pogovor s Simono Drenik«, ob tem pa je bil »Sekolec od leta 1975 agent SDV nekdanje Jugoslavije, in ga že zaradi tega ne bi smeli imenovati za arbitra«, saj da je bil »okužen že od samega začetka in plen svojih nekdanjih udbovskih sodelavcev v YU prostoru

Mahnič je razkril utrinke iz zaslišanja Jerneja Sekolca.

Na Breznikov zapis se je nato prek socialnih omrežij odzval podpredsednik komisije DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (KNOVS), Žan Mahnič, prav tako poslanec SDS.

Mahnič je razkril tudi nekaj tehtnih utrinkov iz zaslišanja nekdanjega arbitražnega sodnika Jerneja Sekolca.

Žan Mahnič je namreč razkril, da je na Knovsu Sekolca »vprašal, če je kadarkoli sodeloval s #SDV?«.

In nato sklenil: »Če se mi je že na to vprašanje zlagal, obstaja velika verjetnost, da se je prav tako lagal pri ostalih odgovorih na vprašanja. Tudi tistih, ki so bila povezana glede njegovega morebitnega sodelovanja s Hrvaško?«

Erjavec je Mateju Toninu očital, da zlorablja Knovs.

Tarča Mahničevih napadov torej ni sodnik Sekolec, ampak predvsem nekdanji zunanji, danes pa obrambni minister Karl Erjavec, predsednik stranke upokojencev, ki je po zaslišanju nekdanjega arbitražnega sodnika Jerneja Sekolca in slovenske agentke Simone Drenik izrazil zadovoljstvo z zaslišanjem tako nekdanje agentke v arbitraži Simone Drenik kot arbitra Jerneja Sekolca pred parlamentarno komisijo državnega zbora za nadzor obveščevalnih služb.

Erjavec je hkrati predsedniku omenjene komisije Mateju Toninu očital, da zlorablja komisijo, da je notoričen lažnivec in da s svojim ravnanjem škodi slovenskim interesom.

Predsednik Knovsa Matej Tonin je po seji namreč povedal, da pričanje nekdanjih direktorjev Sove ni skladno s pričanjem Drenikove.

Pred Knovsom bosta pričala tudi nekdanja zunanja ministra Samuel Žbogar in Karl Erjavec.

Tonin je zato napovedal, da bodo v torek opravili pogovore tudi s preostalimi nekdanjimi direktorji Sove.

Nato bosta 28. junija pred Knovsom pričala tudi nekdanja zunanja ministra Samuel Žbogar in Karl Erjavec.

Komisija je po poročanju javne televizije na pogovor v zvezi s prisluškovalno afero povabila tudi dolgoletno vodjo kabineta nekdanjega zunanjega ministra Erjavca Vlasto Vivod.

Nekateri ob tem opozarjajo, da je Simona Drenik, dokler se ji »ni zgodilo prisluškovanje« dobro opravljala svoje naloge, pri tem pa na koncu tudi Hrvaška, kljub temu, da je sproducirala afero, ni uspela izstopiti iz arbitraže - kar pomeni, da tako velika škoda za Slovenijo, kot se trdi, vendarle ni nastala. 

Erjavec se je na dogajanje na Knovsu odzval z upanjem, da se bo počasi nehalo »laganje Tonina«.

Erjavec se je na dogajanje na Knovsu odzval z upanjem, da se bo počasi nehalo »laganje Tonina«. Kot je navedel, je bil štiri leta tarča očitkov, da naj bi on zakuhal afero, da naj bi imele hrvaške tajne službe nekatere zadeve in da je bil predmet izsiljevanja, očitali pa so mu tudi počitniško hišo na Hrvaškem.

Po njegovih navedbah so se v zadnjem času zlasti pri Toninu pojavile govorice, da naj bi Drenikovi pogovore s Sekolcem naročil prav on.

»Moram reči, da ena taka oseba (Matej Tonin), ki je na tako pomembnem mestu, kot je mesto predsednika Knovsa, s tem svojim ravnanjem tudi škodi slovenskim interesom. In če je kdo veleizdajalec, je tisti, ki to zadevo pogreva zaradi neke lastne politične ambicije,« je poudaril Karl Erjavec.

A je Tonin po seji Knovs vendarle priznal, da je Sekolec priznal in obžaloval napako, je opozoril Erjavec.

Tudi vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je po koalicijskem srečanju potrdil, da je »nekdo (Sekolec) jasno in glasno povedal, da je zamočil«.

Matej Tonin in Karl Erjavec
Tonin po seji Knovs vendarle priznal, da je Sekolec priznal in obžaloval napako.

»Ta ugotovitev tega posameznika je tudi rešila ministra Erjavca očitkov, da je nekatere zadeve tudi naročal. Jaz mu verjamem, da tega ni počel,« je zatrdil Jurša.

Tako Jurša kot vodja poslanske skupine SD Matjaž Han zato poudarjata, da je na seji Knovs prejšnji teden  »nekdo želel imeti šov, a ga ni bilo«.

Erjavec ne skriva ogorčenja nad nadaljnjim pogrevanjem afere, glede na dejstvo, da je Tonin razširil seznam oseb, ki jih vabi na zaslišanje Knovsa.

Erjavec je prepričan, da pri Knovsu gre za zlorabo v primeru razvpite prisluškovalne afere, ki ima za cilj oslabitev Šarčeve vlade.

»Vidim, da se s to afero ne želi končati, ampak se želi še naprej spuščati meglo. Zdaj se vključuje druge sodelavce. Bo kdaj kdo odgovarjal za vse laži,« je naposled sklenil Erjavec, prepričan, da gre za zlorabo v primeru razvpite prisluškovalne afere, ki ima za cilj oslabitev Šarčeve vlade.

Tudi nekdanja slovenska agentka v arbitražnem postopku Simona Drenik je medtem v pogovoru za javno televizijo ocenila, da gre pri obuditvi prisluškovalne afere, povezane z arbitražo, za politizacijo.

Ob tem je izrazila presenečenje, da je Tonin po sredini seji, ki je potekala za zaprtimi vrati, dejal, da se pričanje nekdanjih direktorjev Sove ne sklada z njenim pričanjem. Kdo govori resnico in kdo ne pa je seveda praktično nemogoče ugotoviti, ker so zaslišanja na Knovsu tajna, enako pa velja za številne druge zaupne podatke v zvezi s tem.

V takšnih primerah pa je seveda mogoče manipulirati tako in drugače, zato je pri oceni teh izjav nujno potrebna zadržanost. In vse kaže, da razčiščevanje teh zadev v parlementu ravno zaradi njihove »tajnosti« nima posebno velikega smisla in pomena. Vse skupaj res spominja na nekakšen nenavaden politični »šov«.

»Šov«, ki po mnenju koalicije škodi interesom države in je voda na mlin Hrvaške, pa se očitno še kar naprej nadaljuje.

Delite članek