REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vlada odprla račun za plin v rubljih, kupnino bo iz protesta plačala z drobižem, slovenske zastave od danes »obrnjene«!

Vlada odprla račun za plin v rubljih, kupnino bo iz protesta plačala z drobižem, slovenske zastave od danes »obrnjene«!Prvoaprilska specialna operacija

Slovenski predsednik vlade Janez Janša je še včeraj trdil, da ne samo, da ne ve, kako so videti ruski rublji, pač pa da Slovenija tudi ne namerava plačevati ruskega plina v rubljih, saj bi bila to »kršitev pogodb.«

Toda potem, ko je včeraj ruski predsednik Vladimir Putin znova napovedal, da plina brez plačil v rubljih ne bo in so posamezne države članice EU že pričele odpirati rubeljske račune v Gazprombanki – med prvimi je bila po napovedi njenega premiera Slovaška – je tudi slovenski predsednik vlade obrnil ploščo.

Finančnemu ministrstvu je že naročil, da v ruski Gazprombanki takoj odpre rubeljski račun za plačilo ruskega plina.

Tedensko namreč Geoplin od Rusije kupi za okoli 13 milijonov evrov ruskega plina, katerega cena v Sloveniji v zadnjem času skokovito narašča.

Predsednik vlade se je zato odločil, da v imenu Slovenije izrazi protest nad dobesedno plenilskim in nemoralnim ravnanjem Rusije.

Slovenija tudi nima skladišč plina, zato poteza predsednika vlade ni bila nepričakovana.

Vendar pa se je ob odprtju računa v Gazprombanki pojavila težava.

Ob pogledu na tečaj, ki so ga za svoje rublje odredili v Moskvi se je izkazalo, da je cena za ruske rublje okoli 30 odstotkov višja od tiste, ki je veljala na prostem trgu.

Predsednik vlade se je zato odločil, da v imenu Slovenije izrazi protest nad dobesedno plenilskim in nemoralnim ravnanjem Rusije.

In ne samo to. Odredil je, da se plin od Rusije sicer kupi, da pa se plačilo blaga, da bi ruski strani čim bolj oteži prejem plačila – izvrši v kovancih.

Kovanci
Slovenija je odkupila vse kovance rubljev in kopejk, ki jih je našla na svetovnem trgu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Za to genialno potezo slovenskega predsednika vlade pa se skriva, kot smo uspeli izvedeti iz dobro obveščenih krogov blizu vlade – premeten načrt.

Slovenija je namreč v odkup ruskega plina maskirala posebno vojaško-bančno operacijo Slovenske vojske in Banke Slovenije zoper Rusijo!

Rusi takšnim operacijam pravijo maskirovka - a tokrat je slovenska usmerjena proti njim, toda na zelo zvit način!

Česa podobnega se doslej še ni spomnila prav nobena evropska vlada - kar ni nenavadno, saj je ne vodi tako premeten in v vojni prekaljen voditelj, obramboslovec, kot je naš predsednik vlade!

Računamo, da bo Rusija morala za preštevanje kupnine angažirati najmanj pet divizij vojakov, ki bi jih sicer poslala na fronto v Ukrajino. To bo upočasnilo agresorja!

Predaja kupnine v drobižu bo namreč ruski strani znatno otežila preštevanje plačila, s tem pa upočasnila ruski vojaški stroj.

»Računamo, da bo Rusija morala za preštevanje kupnine angažirati najmanj pet divizij vojakov, ki bi jih sicer poslala na fronto v Ukrajino. To bo upočasnilo agresorja in ukrajinskim branilcem omogočilo, da utrdijo obrambne položaje,« je dejal predsednik vlade, sicer na FDV-ju diplomiran obramboslovec, ki je že v svoji diplomski nalogi daljnovidno opozarjal na nevarnost gradnje visokih zgradb in pomen izgradnje zaklonišč v vseh naseljih.

Banka Slovenije je zato danes od vseh centralnih bank v Evropi in na svetovnem trgu že odkupila večino rubljskih kovancev, ki so jih imeli v skladiščih (nekatere še iz časov Sovjetske zveze!) ob njih pa tudi vse kopejke, ki so bile na voljo.

Ker gre za logistično velik in zahteven zalogaj, bodo plačilo kupnine izvedli s pomočjo tovornjakov Slovenske vojske na madžarsko-ruski meji.

Vlada Viktorja Orbána je Sloveniji pri tem demonstracijskem dejanju, s katerim Slovenija izraža tudi solidarnost s trpečo Ukrajino in Volodimirjem Zelenskim, ki se skriva na Poljskem, že odobrila vso pomoč.

Slovenska vojska
Tovornjaki Slovenske vojske na poti proti madžarsko ruski-meji s svojim dragocenim vojaško-bančnim tovorom, ki bo znatno upočasnil napredovanje ruske vojske v Ukrajini! Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kolona vozil Slovenske vojske, naloženih z rublji in kopejkami, dolga kar 25 kilometrov, bo na pot proti ruski meji krenila danes, 1. aprila, ob tretji uri popoldan.

Kupnina naj bi znašala 13.054,458 evra, količina pa je tako velika, da bo zanjo potrebnih kar 89 tovornjakov Slovenske vojske.

Gre namreč za preko milijardo in 183 milijonov rubljev!

Slovenska zastava - novo izobešanje
Slovenska zastava - novo izobešanje. Vir: Facebook, posnetek zaslona

Predsednik vlade je istočasno ukazal, da zaradi protesta zoper rusko agresijo vsa slovenska veleposlaništva slovensko zastavo zaradi podobnosti z rusko odslej obešajo obrnjeno za 180 stopinj.

»To je le začasna rešitev. Na ta način bo naša zastava vsaj bolj podobna srbski, vendar je celo to bolje, kot pa da nas enačijo z Rusi je dejal predsednik vlade, ki si sicer želi, da bi bila prihodnja slovenska zastava barvno bolj skladna z ukrajinsko in zastavo SDS ter da bi v njej prevladovali rumeni in modri toni.

Janša: Na ta način bo naša zastava vsaj bolj podobna srbski, vendar je celo to bolje, kot pa da nas enačijo z Rusi.

Kot so nam sporočili iz kabineta predsednika vlade, bo o skupni akciji Banke Slovenije in enot Slovenske vojske pri upočasnjevanju ruske vojske s premetenim vpletanjem ruskih vojakov v preštevanje kupnine za slovenski plin Janša tekoče obveščal tako Evropsko komisijo kot tudi Pentagon in Belo hišo oziroma »najbolj šibkega predsednika ZDA v njeni zgodovini.«

Kako bo Slovenija plačala kupnino za ruski plin naslednji teden pa v tem trenutku še ni najbolj jasno.

To vprašanje bo sedaj na zasedanju, ki ga bo vodil odhajajoči predsednik vlade, proučil Svet za nacionalno varnost.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek