REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vatikan je prva evropska država, ki je za ruski plin plačala v rubljih!

Vatikan je prva evropska država, ki je za ruski plin plačala v rubljih!Vatikan nima zadržkov do nakupa rubljev. Vir: Twitter

Vatikan je postal prva evropska država, ki je za ruski plin plačala v rubljih.

Mikro-država, ki se nahaja v središču Rima, je kupila rublje od Centralne banke Rusije v znesku, ki ustreza 10 milijonom evrov.

Po navedbah virov je Vatikan sprejel vse potrebne korake, ki so vključeni v algoritem za nakup plina v rubljih.

Način nakupa energentov v ruski valuti je predhodno določila vlada Ruske federacije.

Predsednik državne Dume Vjačeslav Volodin je dejal, da imajo evropske države vse tržne možnosti za plačila v rubljih, 'v tem ni tragedije.'

Pred tem se države G7 niso strinjale z zahtevo Moskve po plačilu energetskih virov v ruski nacionalni valuti.

V odgovoru je Kremelj dejal, da se Ruska federacija ne bo ukvarjala z »vseevropsko dobrodelnostjo« in dobavljala brezplačen plin Zahodu.

Predsednik ruske državne Dume Vjačeslav Volodin je dejal, da imajo evropske države vse tržne možnosti za plačila v rubljih, »v tem ni tragedije.«

Volodin je tuje partnerje pozval, naj v ruskih rubljih kupujejo tudi les, kovine, nafto in drugo blago, ki ga prodaja Ruska federacija.

Je pa imel Vatikan pri nakupu ruskega plina nekaj manj težav, kot ga bo imela, na primer Slovenija.

Vatikan namreč proti Ruski federaciji ni sprejemal škodljivih sankcij in se ne nahaja na seznamu sovražnih držav, tako kot Slovenija in druge članice Evropske unije.

Delite članek