REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija vrgla novo »finančno jedrsko bombo«: rublje bomo kupovali s suhim zlatom - in po ruski ceni!

Rusija vrgla novo »finančno jedrsko bombo«: rublje bomo kupovali s suhim zlatom - in po ruski ceni!Če Janša ne ve, kako so videti rublji, potem menda ve, kako je videti zlato. Vir: Posnetek zaslona, Twitterali zlato

Ob iztekajočem se roku za nakupe ruske energije z rublji je Evropsko unijo presenetila še ena novica.

To, kar je Rusija pravkar naredila, je finančni ekvivalent detonacije jedrske bombe.

Centralna banka Rusije je uradno objavila, da je od 28. marca 2022 valuta ruskega rublja vezana na zlato.

Stopnja je 5000 rubljev na gram zlatih palic. Osrednji mediji v EU so novico cenzurirali ali ignorirali.

Jasno je, zakaj - gre za potezo, ki bo dodatno destabilizirala dolar in okrepila rubelj.

Na zadevo je, kot nam je namignil Gregor Preac, prvi opozoril Hal Turner v svoji radijski oddaji.

Ker je Turner znan tudi po širjenju teorij zarot je potrebno njegove napovedi vzeti z nekaj rezerve.

Toda kljub temu je dejstvo, da je opozoril na zelo prepričljivo logiko, ki stoji za ruskimi potezami in bi jih tudi evropski politiki morali poznati.

Če ne, bodo kruta dejstva spoznali na svoji in naši koži in to že naslednji teden ter tedne zatem.

Zlato, dolarji in - kitajski faktor...
Zlato, dolarji in - kitajski faktor... Vir: Twitter, posnetek zaslona

Za kaj torej gre?

Moskva trenutno sili »ne-prijateljske« oziroma sovražne države EU, naj začnejo kupovati rusko nafto/plin v rubljih. Vsi, ki so se doslej spraševali, kako sploh priti do rubljev? (kot slovenski predsednik vlade, ki menda sploh ne ve, kako izgledajo!) so sedaj dobili odgovor Rusije.

Iz Rusije so dobili sporočilo: »lahko pridete na Banko Rusije in mi bomo odprli račune za vas v rubljih.«

Tako je to razložil ruski predsednik Vladimir Putin:

»Ljudje na Zahodu so preveč možganski mrtvi, da bi razumeli posledice. Putin je rubelj vezal na zlato. Genij,« komentirajo družbena omrežja.

Kar pripelje do naslednjega sklepa: »Dolar in evro sta pečena.«

»Rubelj bo kmalu močnejši kot pred invazijo,« poudarja Zero Hedge.

Ker pa Rusi (Gazprom) ne jemljejo več dolarjev in evrov, dveh - kot pravijo - »kompromitiranih« valut, bodo morale države EU za nakupe ruske nafte in plina jamčiti z zlatom, in to tako, da bodo rublje kupovale – dražje, kot bi jih sicer z dolarji.

Marca 2021 je bila cena zlata 46 evrov na gram (€1,445 na troy unčo).

Danes je cena 1918 dolarjev! V pol leta je cena zlata poskočila za 171 odstotkov! Tako kot druge plemenite kovine se tudi zlato meri s troy unčami in v gramih.

Cena zlata se določi s trgovanjem na trgih zlata in derivatov, vendar postopek, znan kot Gold Fixing v Londonu, od septembra 1919 dalje industriji zagotavlja dnevno referenčno ceno.

Menjalni tečaj rubljev v ameriške dolarje je 100 rubljev in 90 kopejk za vsak ameriški dolar.

Na borzah je sicer en dolar vreden 89 rubljev.

Vir: Posnetek zaslona

Če so rublji vezani na zlato po 5000 rubljev na gram in je 32 gramov ena troy unča, to pomeni, da bi ena unča zlata stala 160.000 rubljev.

Pretvorba tega v ameriške dolarje pomeni, da je cena zlata 1600 dolarjev na unčo pri uporabi rubljev namesto 1.928 dolarjev na unčo, ko uporabimo dolarje.

Ker rubljev na trgu ni dovolj, jih bo morala kupcem izdajati (prodajati) ruska centralna banka. Za zlato.

Vsi so mislili, da bo Rusija zaradi vojne začela prodajati zlato. Nasprotno - pričela ga bo kupovati.

Z nafto in plinom.

Rusija pa svoje rublje v razmerju do zlata, kot vidimo ceni – višje, kot pa to velja za dolarje.

Z drugimi besedami - Rusija je pravkar izbrisala približno trideset odstotkov (30 %!) vrednosti ameriškega dolarja po vsem svetu, ko gre za zlate palice in ko gre, jasno, za kupovanje njenih energentov.

Ker rubljev na trgu ni dovolj, jih bo morala kupcem izdajati (prodajati) ruska centralna banka. Za zlato. Vsi so mislili, da bo Rusija zaradi vojne začela prodajati zlato. Nasprotno - pričela ga bo kupovati. Z nafto in plinom. Rusija pa svoje rublje v razmerju do zlata, kot vidimo ceni – višje, kot pa to velja za dolarje.

Še huje, ker bo Rusija svojo nafto in plin prodajala samo v rubljih, rublji pa so zdaj določeni na 5.000 rubljev na gram zlata, bo vsak, ki želi kupiti nafto ali plin, moral plačati v rubljih ali plačati v zlatu.

In pri tem ne bo dobil isto vrednost v ameriških dolarjih za zlato, ki ga bo ponudil kot plačilo!

Porabiti bo potrebno več dolarjev, da bi kupili zlato, s katerim bomo nato lahko kupili manj rubljev, kot pa bi jih lahko, če bi dolarje neposredno menjali za rublje.

Vsi, ki bodo potrebovali ruski plin in nafto bodo zato kupovali rublje in zavračali dolarje in evre.

»To, kar je Rusija pravkar naredila, je finančni ekvivalent detonacije jedrske bombe,« opozarja Hal Turner in morda nekoliko pretirava.

Zadnji na tem planetu, ki je poskušal podpreti svojo valuto z zlatom, je bil Moamer Gadafi. Bil je ubit, v imenu človekovih pravic. V bistvu so ZDA reševale dolar kot svetovno rezervno valuto.

Vendar ni dvoma, da je s to potezo Rusija okrepila svoj rubelj.

Zadnji na tem planetu, ki je poskušal podpreti svojo valuto z zlatom, je bil Moamer Gadafi iz Libije.

In vemo, kaj se je zgodilo.

Gadafija so ubili, v imenu človekovih pravic.

V bistvu pa so ZDA reševale dolar kot svetovno rezervno valuto.

Toda sedaj je to naredila Rusija. Država, ki ima največji jedrski arzenal na svetu, ima za zaveznico največje gospodarstvo sveta, Kitajsko in ima ogromno virov ter je bolj ali manj samozadostna.

NATO je šel v Libijo, jo bombardiral, uničil državo, toda Rusiji se to ne more zgoditi.

To, kar je storila Rusija, bi lahko dolgoročno spodkopalo tako ameriški dolar kot evro.

ZDA se namreč že skoraj stoletje kreditirajo na račun celotnega sveta. Izdajajo obveznice, se zadolžujejo, dolgov pa nato – ne odplačajo, ker se njihovi dolarji uporabljajo na trgu kot menjalno sredstvo.

Te zabave bo sedaj počasi konec.

Evropa (ki potrebuje ruski plin in nafto) bo zdaj morala kupiti rublje od Putina z zlatom, po ceni, ki jo je določila ruska centralna banka - ali plačati za nafto in plin s samim zlatom.

Tuje države, ki imajo ameriške obveznice, bodo zaradi padanja vrednosti dolarja želele imeti nekaj bolj stabilnega; nekaj, kar ima svojo vrednost. To pa bodo valute, vezane na zlato, tako kot rubelj.

Rezultat bo inflacija in padec vrednosti evra in dolarja ter krepitev rublja in višje cene v ZDA in EU, ki bi lahko celo zrušile vlade, ki so ukrepale proti Rusiji. Tudi sedanjo, slovensko, ki javnosti prodaja poceni propagando ter se šlepa na domoljubje in vojno v Ukrajini, domače gospodarstvo pa obsoja na žalosten pogin!

To bo imelo deflacijski učinek na rubelj, zaradi česar bo sčasoma postal bolj vreden.

Takojšnji rezultat je, da bodo vse tiste tuje države, ki bodo prodale svoje dolarske rezerve, povzročile, da bodo vsi ti presežni dolarji začeli prihajati domov, kar bo še poglobilo inflacijo v ZDA.

In zato ni nenavadno, da je ameriški predsednik Joe Biden prejšnji teden pozival k spremembi režima v Rusiji. Kmalu bi namreč lahko imel množice jeznih Američanov na svojih ulicah, ki bodo zahtevali odgovore.

V svoji izjavi je Vladimir Putin tudi opomnil, da so zahodne države preprosto ukradle ruske devizne rezerve in rezerve zlata, s tem pa je bilo spodkopano svetovno zaupanje v tako imenovano prvorazredno varnost vlaganja na Zahodu.

Nadalje ruski predsednik napoveduje, da bodo ljudje zdaj zavrgli svoje imetje v dolarjih in evrih v varnejše naložbe, kot so zemlja, hrana in surovine.

Vpliv tega, kar je Rusija pravkar naredila, je dobesedno napad na temelj ameriškega dolarja in evra. Nihče si ne bo več želel teh valut, in ker ZDA komaj kaj proizvajajo doma, bo pomanjkanje vsega, ko bodo tuje države prenehale sprejemati dolar za plačilo, udarilo v ZDA in Evropo.

V Sloveniji to pomeni, da bo država morala kupovati zlato in z njim nato rublje. Slovenski mediji in Geoplin sicer (hinavsko) mirijo javnost.

»Pogodba z Gazpromom se trenutno izvaja nemoteno, to velja tudi za plačila. Podrobnosti pa so prav tako poslovna informacija zaupne narave,« so še ta teden trdili v Geoplinu.

Leta 2020 je Geoplin za dobave blaga plačal 360 milijonov evrov.

V resnici bo drugače – rusko nafto bomo s pomočjo zlata kupovali dražje – morda tudi za petino ali tretjino ali več dražje.

Če predpostavimo, da je 45 odstotkov tega plina ruskega (to je povprečni delež v EU), je to 162 milijonov evrov na leto ali 13 milijonov evrov na mesec.

V slovenskih medijih so se spraševali ali to pomeni pocenitev plina za 40 odstotkov, saj je za toliko padel tečaj rublja.

Toda resnica je obratna in bolj kruta.

Predvidevanja (tudi v Sloveniji), da se bo zaradi nakupov nafte in plina iz Rusije energija pocenila za okoli 40 odstotkov, so se v resnici obrnila na glavo.

V resnici bo drugače – rusko nafto bomo s pomočjo zlata kupovali dražje – morda tudi za petino ali tretjino ali več dražje.

To pa pomeni, da bo za toliko višja tudi cena pogonskih goriv, plina, hrane… Vsega.

Rusija pravzaprav ni vezala rublje na vrednost zlata, le za tri mesece je določila, da bodo prodajali rublje za zlato, po ceni, ki je 30 odstotkov višja, kot pa če bi menjavali dolar-rubelj.

Skratka, ker Janša ne ve, kako so videti rublji, mu jih bodo v ruski centralni banki z veseljem pokazali. Če jih bo kupil. Kupiti pa jih ne bo mogel ne za evre in ne za dolarje. Le za zlato. ki ga Slovenija nima.

Skratka, ker prvak SDS in slovenski premier Janez Janša ne ve, kako so videti rublji, mu jih bodo v ruski centralni banki z veseljem pokazali.

Če jih bo kupil.

Kupiti pa jih ne bo mogel ne za evre in ne za dolarje. Le za zlato, ki ga Slovenija nima.

Ker v Sloveniji praktično nimamo zlata oziroma zlatih rezerv (še ena zelo nepremišljena poteza slovenske vlade!), bomo morali kupiti najprej zlato, potem pa zlato menjati za rublje.

Pri tem bomo izgubili teh najmanj 30 odstotkov, pritisk pa bo tudi na dolarje, ker se bodo prodajali, ne kupovali.

Še en udarec po evropsko in ameriško gospodarstvo je pravkar prišel z Bližnjega vzhoda.

Z Bližnjega vzhoda že sporočajo, da pomanjkanje ruske nafte ni mogoče nadomestiti.

Minister za energijo Združenih arabskih emiratov Suhail Mohammed Faraj Al Mazroui je sporočil, da so - v nasprotju s pričakovanji Washingtona in Bruslja - v OPEC zavezništvo z Rusijo le še okrepili!

Rezultat bo inflacija in padec vrednosti evra in dolarja ter krepitev rublja in višje cene v ZDA in EU, ki bi lahko celo zrušile vlade, ki so ukrepale proti Rusiji.

Tudi sedanjo, slovensko, ki javnosti prodaja poceni propagando in se šlepa na domoljubje ter vojno v Ukrajini, domače gospodarstvo pa obsoja na žalosten pogin!

Ob vsem tem je predsednik Francije Macron v imenu EU že zavrnil nakup ruskih energentov za rublje, kar najverjetneje pomeni zaustavitev dobave nafte in plina v Evropo.

To bomo občutili vsi.

Delite članek