REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Univerza Oxford: Ukrepi Slovenije proti koronavirusu slabotni in povprečni, najbolj strogi na Hrvaškem in v Srbiji

Univerza Oxford: Ukrepi Slovenije proti koronavirusu slabotni in povprečni, najbolj strogi na Hrvaškem in v SrbijiUkrepi na meji z Italijo

Raziskovalci Univerze v Oxfordu se ukvarjajo s pomembno raziskavo, s katero poskušajo ugotoviti, s kako ostrimi ukrepi se različne države po svetu odzivajo na pandemijo koronavirusa.

Cilj raziskovalcev je, da svetovnim vladam ponudijo transparenten vpogled v to, kaj svetovne vlade počnejo v boju proti Covid-19, podatke iz dostopnih virov pa neprestano osvežujejo.

Spremljajo podatke 73 držav (trenutno), v indeksu pa merijo odziv po petih stopnjah (vsaka ima 20 odstotkov moči).

Mapa sveta in ukrepi vlad - bela Slovenija
Na tem zemljevidu se težko, a vendarle lepo vidi bolj bela lisa Slovenije, podobno kot to velja za še bolj okuženo Švico. Temnejša modra barva pomeni strožje ukrepe.

Pri tem oxfordski indeks povezuje ukrepe s številom okuženih.

Glede na to ima sosednja Hrvaška trenutno najbolj stroge ukrepe na svetu.

Po svoje še strožje – toda ne strožje glede na število okuženih – ima Srbija, ki je glede na ta indeks takoj za Hrvaško.

Zelo stroge ukrepe je uvedla tudi Sirija.

Veliko bolj blage ukrepe imajo na primer na Švedskem, tudi v Novi Zelandiji, v Veliki Britaniji in seveda v ZDA, ki postajajo novo svetovno žarišče epidemije z največ primeri okuženih na svetu.

O povezavi ukrepov in okuženih so raziskovalci pripravili tudi več grafov.

Na enih prikazujejo, kako in kdaj so nekatere najbolj prizadete države sprejemale ukrepe socialnega distanciranja, na drugem pa, kje v svetu se nahajajo države glede na svoje ukrepe in glede na število okuženih.

Odzivi vlad na koronavirus
Caption

Kolikor bolj levo zgoraj na tem grafu se neka država nahaja, toliko bolj ostre ukrepe ima.

In koliko bolj desno in spodaj se nahaja, toliko manj ostre ukrepe je sprejela.

Slovenija se po tej raziskavi s svojimi ukrepi nahaja povsem na povprečju, sicer bolj »levo« kakor desno, toda bistveno nižje od številnih držav na svetu, ki so sprejele drugačne in strožje ukrepe.

Slovenija se po tej raziskavi s svojimi ukrepi nahaja povsem na povprečju, sicer bolj »levo« kakro desno, toda bistveno nižje od številnih držav na svetu, ki so sprejele drugačne in strožje ukrepe.

Ni sicer povsem brez ukrepov, je pa na tej lestvici (če bi merili od 1 do 5) jakost slovenskih ukrepov, da prepreči širjenje okužbe - le okoli 2.

Nekateri slovenski strokovnjaki menijo, da so sprejeti ukrepi v Sloveniji povsem na mestu, saj za razliko od Italije Slovenija nima velikih mest, da ljudje živijo v manjših naseljih in podobno, obenem pa je njena primerjalna slabost v času pred pandemijo – da so se ljudje naokoli radi vozili z avtomobili – v tem času postala njena primerjalna prednost.

Res pa je, da so nekateri slovenski ukrepi takšni, da jih je glede na to, kar vemo o novem virusu že povozil čas.

Vstop v državo tudi v primeru, če ima oseba največ 37, 5 stopinj Celzija in nima močnega vnetja zgornjih dihal je enostavno »odbit«, saj je popolnoma jasno, da je zelo veliko tudi tihih (po podatkih iz Kitajske je takih lahko več kot tretjina) prenašalcev smrtonosnega koronavirusa.

Da je nekaj narobe, sedaj počasi ugotavljajo tudi (nekateri) uporabniki družbenih omrežij ...

Take luknjičave in že povsem nesmiselne ukrepe pa Slovenija še vedno izvaja na zahodni in severni meji.

Uvedla jih je prejšnja, brez sprememb pa jih je nadaljevala (in še razširila na Avstrijo) sedanja vlada.

In tudi glede mask ves čas poslušamo, kako nepotrebne so, kako je dovolj, da si zgolj umivamo roke z milom.

Toda glede na raziskave obstaja tudi velik sum, da se takšna navodila širijo tudi zato, ker mask pač preprosto ni dovolj in da jih najbolj potrebujejo seveda prav zdravstveni delavci.

Da maske ne delujejo, pa je seveda neresnica in na to opozarjajo tudi mladi zdravniki Slovenije.

Delite članek