REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Avstrija gre po poti Italije: avstrijska »krivulja smrti« s tremi tedni zamika sledi najhujši - italijanski

Avstrija gre po poti Italije: avstrijska »krivulja smrti« s tremi tedni zamika sledi najhujši - italijanski

V Avstriji strokovnjaki opozarjajo, da nekoliko bolj položna krivulja v zadnjih dnevih ni nikakršen razlog za optimizem.

Kot je dejal Stefan Thurner iz Complexity Science Hub Vienna, bi bila sedaj posebej nevarna razveljavitev ukrepov.

Če se namreč krivulja smrtnih primerov v Avstriji »potegne naprej« za tri tedne, potem se natančno prekriva s tisto o mrtvih v Italiji.

In prav Italija je bila doslej najbolj prizadeta zaradi virusa, ki povzroča smrtonosno bolezen Covid-19.

'To gre zelo hitro. In trenutno ni znaka, da bi bilo kaj boljše,' opozarja Thurner.

Čas podvajanja števila infekcij se je sicer z dveh dni pred dvema ali tremi tedni sedaj podaljšal na štiri dni, je dejal profesor za znanost kompleksnih sistemov na medicinski univerzi na Dunaju, poroča Krone.at.

Toda »še vedno gre zelo, zelo hitro navzgor,« je dejal profesor.

Zdi se mu sicer »čudovito«, da ukrepi delujejo, opozarja pa, da če se število obolelih podvoji vsake štiri dni »je to skoraj tako slabo, kot če se število podvoji vsaka dva dneva.«

»Še zdaleč nismo tam, kamor želimo in moramo priti«, je dejal tudi avstrijski zdravstveni minister Rudolf Anschober.

Krivulja - Avstrija, Covid-19
Povprečen čas podvojitve primerov v Italiji (rumeno), Nemčiji (rjavo) in Avstriji (oranžno). Vir: Krone.at

Pri tem je pomembno pogledati podatke o pacientih na intenzivni negi in število mrtvih, pa tudi število infekcij, kajti to počasi razkriva, koliko postelj bodo v Avstriji pravzaprav sploh morali pripraviti in kako veliko prizadetih zaradi virusa tudi dejansko umre.

Čas podvojitve pri mrtvih v Avstriji je trenutno pri treh dnevih, pri tistih na intenzivni negi pa pri dveh dnevih in šestih urah.

»To gre zelo hitro. In trenutno ni znaka, da bi bilo kaj boljše«, opozarja Thurner.

Glede primerjave z Italijo je dejal: »Če si ogledamo, kako se je gibala krivulja mrtvih v Italiji in kako v Avstriji, potem sta krivulji skorajda identični. V Italiji je v zadnjem času do podvojitve smrtnih primerov prišlo v času 4,4 dneva. Kar pomeni, da se je njihova krivulja nekoliko poravnala, kljub temu pa je naraščanje še zmeraj ogromno.«

Obstaja seveda tudi možnost, da se bo krivulja smrti in inficiranih v Avstriji v prihodnje bolj »sploščila«, toda veljavni podatki tega upanja za sedaj še ne podpirajo.

Stefan Thurner: 'Če si ogledamo, kako se je gibala krivulja mrtvih v Italiji in kako v Avstriji, potem sta krivulji skorajda identični.'

»Lahko upamo, da se je Avstrija boljše znašla in da bo krivulja postala bolj položna nekoliko prej, toda to je za zdaj še vedno samo upanje. Za zdaj je vse videti tako, kakor da se številke mrtvih povečujejo enako kot v Italiji,« zato je za kakršno koli razveljavitev ukrepov »še prezgodaj.«

Thurner je predstavil tudi dva scenarija, ki se v tem trenutku zdita enako verjetna.

V najboljšem primeru bo v Avstriji v začetku aprila prišlo do »maksimuma« (Peak) števila okuženih, kar bi zdravstveni sistem še lahko prenesel.

Potem bi lahko od nekje 14. aprila naprej ljudi na zelo načrten način znova poslali nazaj na delo, toda tako, da to ne bi znova privedlo do eksponentnega vzpona števila okuženih.

Rast avstrijskih okuženih - Covid -19
Najbolj prizadete regije in bolni v sosednji Avstriji: okoli 55 % je moških, 80 % pa jih ima le blag potek bolezni.

V najslabšem primeru pa bi se podvojitev primerov s štirih dni premaknila na šest dni.

»Če predpostavimo, da bi tako nato ostalo do četrtega tedna v aprilu, potem smo v scenariju, ko bomo imeli opravka z več sto tisoč okuženih in bolnih. In tega zdravstveni sistem ne bo vzdržal,« opozarja avstrijski strokovnjak.

Ena od redkih pozitivnih novic iz Italije pa je, da so v sredo iz bolnišnice v Riminiju odpustili – stoletnika.

Kateri scenarij se bo v Avstriji v resnici zgodil – tega v tem trenutku še ni mogoče prognozirati.

»Napovedi lahko damo največ za teden dni, še bolje za pet dni,« je dejal strokovnjak, ki tudi, kar se tiče »ventilatorjev« oziroma respiratorjev ocenjuje, da Avstrija prav tako ni na dobri poti, saj opozarja, da bo že do 1. aprila za obolele s koronavirusom Avstrija potrebovala 300 do 400 postelj.

Vse več je tudi dvomov v podatke iz Italije, kjer je prišlo v zadnjih dnevih najprej do manjšega padca, nato pa zopet do porasta smrtnih primerov.

Pomen socialne distance - Covid-19, Krone.at
Manj stikov - manj okuženih. Pri 75% manj kontaktih v mesecu dni en okuženi okuži 2,5 osebe, pri 50 % manj stikov en okuženi okuži 15 oseb, pri neomejenem gibanju pa 406 oseb. Vir: Krone.at

Vse več je  predstavnikov oblasti, ki ocenjujejo, da je objavljeno število mrtvih v Italiji prenizko.

Tako je bilo v Nembru blizu Bergama sporočeno, da je umrlo 31 oseb, kot je povedal župan Claudio Cancelli.

Toda v sredo je Emilio Del Bono, župan močno prizadetega mesta Brescia povedal, da je število okuženih in mrtvih v resnici veliko višje od uradno sporočenih številk.

V sredo je Emilio Del Bono, župan močno prizadetega mesta Brescia povedal, da je število inficiranih in mrtvih v resnici veliko višje od uradno sporočenih številk. 'Veliko bolnih je namreč doma in v resnici ne vemo, kako jim gre', je priznal župan.

Veliko bolnih je namreč doma in v resnici »ne vemo, kako jim gre« je priznal župan.

Veliko jih na ta način doma tudi umre.

Ena od redkih pozitivnih novic iz Italije pa je, da so v sredo iz bolnišnice v Riminiju odpustili – stoletnika.

Pri vsem skupaj smo lahko res veseli, da ob katastrofi v Italiji in bližajoči se katastrofi v Avstriji le v Sloveniji število okuženih narašča tako počasi.

In to kljub temu, da je Šarčeva vlada naredila tako katastrofalne napake.

Kar pa, logično, privede do dveh neprijetnih sklepov glede delovanja slovenske vlade.

Kajti očitno je, da sedanja menda zelo »položna krivulja« v Sloveniji kaže na to, da je v Sloveniji nekaj hudo narobe s testiranji in slovenskimi podatki – ali pa da Šarčeva vlada le ni naredila tako hudih napak, kot so to trdili njeni nasledniki …

In za tiste na oblasti se je verjetno težko odločiti, kaj je huje.

Delite članek