REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Presenetljivo: Znanstveniki na Islandiji odkrili štirideset mutacij koronavirusa, odkrili celo, od kod so prišli

Presenetljivo: Znanstveniki na Islandiji odkrili štirideset mutacij koronavirusa, odkrili celo, od kod so prišliKoronavirus je prišel iz - laboratorija?

V Islandiji so se boja s koronavirusom lotili bolj dosledno kot druge države – teste nameravajo opraviti pri vseh prebivalcih.

Ob testiranju pa so že sedaj odkrili nekatera zanimiva dejstva.

Tako so na primer našli 40 različnih mutacij, ki jih je mogoče spremljati do mesta, od koder prihajajo – predvsem so iz Avstrije, Italije in Velike Britanije.

Nekateri državljani Islandije so namreč smučali v prijetni vasici Ischgl v Avstriji, turističnemu mestecu z okoli 1500 prebivalci, ki je postalo pravi center za okužbe, sedem pa se jih je vrnilo okuženih z nogometne tekme v Veliki Britaniji.

Vse te podatke namreč razkriva genetsko sekvenciranje.

Mutacije, ki so jih odkrili doslej, so rezultat analiz in testiranja državljanov Islandije, med katerimi so doslej odkrili okoli 600 pozitivnih na Covid-19.

Proteini, ki sestavljajo ta virus potrjujejo, da je virus do ljudi najverjetneje prišel preko netopirjev, mutacije pa so mu omogočile takšen napredek, da je na koncu uspel prodreti v človeške celice.

Pri raziskavi so našli osebo, ki je imela 'mešanico virusov', saj je imela viruse 'pred in po mutaciji', ena oseba pa je imela v sebi dve varianti koronavirusa.

Virusi svoje mutacije akumulirajo, mutacije pa lahko nato spremijo delovanje virusov – ali pa ne.

Zadnja infekcija je bila v netopirjih verjetno prisotna leta, morda celo desetletja, predno je uspela prodreti v človeške celice.

Kot je dejal Kári Stefánsson, direktor DeCode Genetics, so pri raziskavi našli osebo, ki je imela »mešanico virusov«, saj je imela viruse »pred in po mutaciji«, ena oseba pa je imela v sebi dve varianti smrtonosnega koronavirusa.

Nekateri so koronavirus v domovino prinesli s smučarije v Avstriji in Italiji, drugi pa iz nogometnih tekem v Veliki Britaniji.

Pravzaprav naj bi imel prebivalci Islandije viruse, ki so nekoliko drugačni glede na to, ali so prišli iz Italije, Avstrije ali Velike Britanije.

Vse to znanje pa bodo sedaj uporabili zato, da bi videli, kako virus lahko še mutira. Pri delu jim pomagajo tudi velika finančna sredstva, ki so jih uspeli zbrati v posebnem fondu.

Professor Sharon Peacock, direktor britanske infektološke službe je dejal, da ga rezultati ne presenečajo in poudaril, da je razumevanje virusa ključno pri zaustavljanju njegovega širjenja.

Analiza iz Kitajske, objavljena v začetku marca je ugotovila, da je virus mutiral v najmanj dve vrsti. Kitajski znanstveniki so analizirali 103 primerke virusa in ji razdelili v različici L in S.

Virologi v Srbiji pa opozarjajo, da virusi praviloma pri vsakem prehodu oziroma »pasažiranju« skozi človeka nekoliko slabijo.

Trdili so, da je bilo okoli 70 odstotkov virusov iz različice S, ki je bolj agresivna in se širi hitreje kot različica S.

Različica S naj bi bila manj agresivna, vendar prva, ki se ji je posrečilo »preskočiti« na človeka in širiti še naprej.

Virologi v Srbiji pa opozarjajo, da virusi praviloma pri vsakem prehodu oziroma »pasažiranju« skozi človeka nekoliko slabijo.

Kar pomeni, da je bil virus najbolj agresiven na Kitajskem, ob naslednjih prenosih (drugem, tretjem, četrtem) pa naj bi bil vse manj agresiven in se pogosto po četrtem prenosu tudi sam nekoliko umiri.

Vendar se lahko nato znova pojavi (kar dokazuje primer Singapurja, kjer so morali znova, zaradi drugega vala virusa uvesti ponovne karantene), zato bo potrebno še več analiz, da bi bolje razumeli njegovo delovanje.

Ob tem pa nekateri znanstveniki ocenjujejo, da bodo mutacije predstavljale težavo tudi pri iskanju cepiva. Nekateri ocenjujejo, da bo potrebno virus istočasno napadati še s kombinacijo več zdravil.

Delite članek