REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Koronavirus zdesetkal družino: Po družinskem kosilu štirje mrtvi, trije v bolnišnici, dvajset v izolaciji

Koronavirus zdesetkal družino: Po družinskem kosilu štirje mrtvi, trije v bolnišnici, dvajset v izolacijiCovid-19 je zdesetkal družino Fusco. Vir: Twitter

V ameriški državi New Jersey se je povsem navadno družinsko srečanje zaradi novega koronavirusa spremenilo v veliko družinsko tragedijo.

Primer tudi nazorno kaže, zakaj je »socialno distanciranje« v tem trenutku tako pomembno, čeprav mnogi, predvsem v Evropi in ZDA, navodil oblasti še vedno ne jemljejo dovolj resno.

Štirje člani iste družine so namreč zaradi posledic zapletov ob okužbi s smrtonosnim koronavirusom že umrli, trije pa se nahajajo v bolnišnici.

Ob tem se je 20 drugih sorodnikov znašlo v samoizolaciji in sedaj čakajo na rezultate testov, ki bodo pokazali, ali so pozitivni na Covid-19, poroča BBC.

Vse to se je zgodilo po družinskem srečanju 73-letne Grace Fusco s svojimi 11-timi, že odraslimi otroci in še nekaterimi člani družine.

Kmalu zatem je Grace Fusco zbolela, enako pa tudi njenih šest otrok.

Zakaj družinski člani, ki niso bili hospitalizirani, niso dobili te rezultate testov? Saj gre za krizo javnega zdravja. Zakaj bi imeli atleti in znane osebnosti brez simptomov neko prednost pred družino, ki jo je zdesetkal ta virus?

Grace Fusco pred smrtjo zdravniki niso povedali, da sta medtem umrla dva njena otroka.

Skupaj so sicer umrli že trije njeni otroci, Rita Fusco-Jackson, Carmine Fusco in Vincent Fusco.

Rita Fusco-Jackson, ki je bila učiteljica v katoliški šoli, je bila stara 55 let in je umrla v petek. Pred tem ni imela nobenih resnih zdravstvenih težav.

Rita Fusco-Jackson je bila druga oseba, ki je umrla zaradi Covida-19 v tej državi in prva žrtev v tej družini.

Kmalu zatem je umrla Carmine Fusco, nekaj ur zatem pa je umrla tudi njena mati Grace Fusco.

V četrtek je nato zaradi enakih zapletov in v isti bolnišnici umrl tudi njen sin Vincent Fusco.

Zaščitna oprema, ki varuje pred okužbo s koronavirusom

Vendar pa je člane družine zmotilo še nekaj – zelo dolgo čakanje na teste, ki jih sicer v primeru znanih osebnosti opravijo že zelo hitro, v nekaj urah.

To pa bi lahko ogrozilo še druge člane družine, ki so bili na istem družinskem srečanju in druge ljudi, ki so se srečali z njimi.

Primer družine Fusco tudi nazorno kaže, zakaj je »socialno distanciranje« v tem trenutku tako pomembno, čeprav mnogi, predvsem v Evropi in ZDA, navodil oblasti še vedno ne jemljejo resno.  

Kot je povedala Paradiso Fodera, ki je bila skupaj z devetnajstimi člani družine na istem kosilu so vsi skupaj na rezultate testov čakali okoli teden dni.

»Zakaj družinski člani, ki niso bili hospitalizirani, niso dobili te rezultate testov? Saj gre za krizo javnega zdravja. Zakaj bi imeli atleti in znane osebnosti brez simptomov neko prednost pred družino, ki jo je zdesetkal ta virus? To je neizmerna tragedija za vso družino,« je Paradiso Fodera dejala za CNN.

Število smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa v ZDA hitro narašča, ZDA pa bi zaradi različnih razlogov, predvsem pa zdravstvenega sistema, ki temelji na zasebni pobudi in ni usmerjen v zagotavljanje zdravstvene pomoči najširšim slojem prebivalstva, lahko hitro postala država, ki jo bo epidemija koronavirusa še posebej hudo prizadela.

Delite članek