REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Par v ZDA se je zastrupil s substanco, ki jo je Donald Trump hvalil kot novo, »prelomno« zdravilo proti koronavirusu

Par v ZDA se je zastrupil s substanco, ki jo je Donald Trump hvalil kot novo, »prelomno« zdravilo proti koronavirusuDonald Trump | VIR: Pixsell

Ameriški predsednik Donald Trump je v zadnjem času večkrat – v nasprotju z mnenjem strokovnjakom – zdravilo klorokin (chloroquine) javnosti predstavil kot skorajda čudežno zdravilo zoper Covid-19.

Dejal je, da je zdravilo že dolgo časa znano in da, če »stvari ne bodo potekale tako, kot bi morale,« to zagotovo »ne bo ubilo nikogar.«

Še več, Trump je trdil, da ima kombinacija zdravila hydroxychloroquine, ki je manj strupen derivat klorokina, skupaj z antibiotikom azithromicinom »možnost, da postane prelomna točka v zgodovini medicine.«

V ozadju teh nastopov je seveda nekaj drugega - predvsem želja ameriškega predsednika, da javnosti predstavi neko sredstvo, ki bo na hitro, brez dragih karanten, ustavilo širjenje nevarnega koronavirusa po ZDA.

Najprej si je želel, da mu takoj izdelajo cepivo (kar ni mogoče), nato je poskusil kupiti nemško podjetje, ki je na sledi cepivu, na koncu pa je upanje usmeril v čudežna zdravila.

Nekatera nova zdravila res pomagajo, toda pri njihovi uporabi je potrebno biti skrajno previden. To kaže tudi zadnji primer iz ZDA. 

To zdravilo je namreč pravkar – ubilo nekoga.

Zakonski par iz Arizone, ki je poslušal predsednika ZDA je bil nekoliko preveč prestrašen. Bilo ju je strah, ali sta morda zbolela za Covid-19.

Nato sta odkrila, da imata doma neko različico klorokin fosfata, ki se uporablja za čiščenje bazenov in akvarijev z ribami.

Tudi iz Nigerije že poročajo o dveh primerih zastrupitve s subtanco chloroquine, potem ko je o njej na tiskovni konferenci razpravljal Donald Trump.

Ker sta mislila, da gre za zdravilo proti malariji, sta substanco zaužila.

Skupaj s sodo bikarbono sta zaužila samo žličko substance.

Pol ure zatem jima je postalo slabo.

Poklicala sta reševalce.

Moški je nato v bolnišnici umrl, za življenje soproge pa se zdravniki še borijo.

Toda nevarnost je morda še večja.

Kot so ugotovili uporabniki znanega spletnega nakupovalnega središča eBay so cene kemičnih substanc za čiščenje akvarijev na spletu poskočile z 9,99 dolarja za posodo na preko 400 dolarjev.

Tudi iz Nigerije že poročajo o dveh primerih zastrupitve s subtanco chloroquine, potem ko je o njej na tiskovni konferenci razpravljal Donald Trump.

O tem zdravilu, ki se lahko dobi tudi v Sloveniji, smo vprašanja zastavili tudi Ministrstvu za zdravje in Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke.

Toda vprašanja vztrajno ignorirajo ...

Morda pa tudi v Sloveniji čakamo na kakšen podoben primer »samozdravljenja« in bodo pristojni v ministrstvu dali prave, strokovne nasvete prestrašeni javnosti o zdravilih, ki so na slovenskem trgu primerna za zdravljenje ob okužbi s koronavirusom šele tedaj, ko se bo nekdo poskusil »zdraviti« sam?

Delite članek