REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvaška zaprla mejo, Makedonija razglasila izredne razmere, Srbija uvedla policijsko uro in prepoved gibanja starejših

Hrvaška zaprla mejo, Makedonija razglasila izredne razmere, Srbija uvedla policijsko uro in prepoved gibanja starejšihCovid-19: Srbija in Makedonija

Države v regiji izvajajo poostrene ukrepe.

V BiH sta obe entiteti razglasili izredne razmere oziroma stanje naravne nesreče, izredne razmere in prepovedi zbiranja veljajo tudi na Kosovu, v Črni gori in Severni Makedoniji, v Hrvaški in Srbiji pa so sprejeli še ostrejše ukrepe.

V Severni Makedoniji je predsednik Stevo Pendarovski razglasil izredne razmere na celotnem ozemlju države.

Trajale bodo 30 dni in se lahko podaljšajo.

V tem času bo vlada sprejemala uredbe z zakonsko močjo.

V Črni gori so odkrili šest novih primerov okuženih s koronavirusom, kar pomeni, da jih imajo skupaj osem – dejansko pa, predvsem zaradi številnih zvez z Italijo verjetno še več.

Makedonija

Predsednik Milo Đukanović je državljanom dejal, da so pred njimi »težki in negotovi dnevi« in jih pozval, da pozabijo na medsebojne nesporazume.

Kosovski premier Albin Kurti je odstavil notranjega ministra Agima Veliuju, ker se ne strinja z ministrovo podporo razglasitvi izrednih razmer v državi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Odločitev bi lahko ogrozila obstoj manj kot dva meseca stare vlade.

Veliu je namreč vidni član Demokratske zveze Kosova (LDK), ki je po oktobrskih volitvah šele pred manj kot dvema mesecema oblikovala šibko vladno koalicijo s Kurtijevo stranko Samoopredelitev (Vetevendosje).

Koronavirus bi na Kosovu lahko odnesel vlado. Vodja LDK Isa Mustafa je že napovedal glasovanje o (ne)zaupnici predsedniku vlade.

Kurti je odločitev pojasnil s tem, da je Veliu podprl razglasitev izrednih razmer v boju s koronavirusom.

Razglasitev je predlagal predsednik Kosova Hashim Thaci, ki je tudi vodja Demokratske stranke Kosova (PDK), s katero nobena od sedaj vladnih strank ni želela skleniti koalicije.

S tem bi izredne razmere razglasili prvič od razglasitve samostojnosti te entitete pod upravo OZN od leta 2008.

Thaci je razglasitev izrednih razmer parlamentu predlagal v torek, Kurti pa je menil, da tako drastičen ukrep ni potreben.

Kosovo in nova vlada

Koronavirus bi na Kosovu lahko odnesel vlado.

Vodja LDK Isa Mustafa je že napovedal glasovanje o (ne)zaupnici predsedniku vlade. Do takrat od njega zahteva tudi odpravo 100-odstotnih in mednarodnopravno nezakonitih carin na blago iz Srbije, ki veljajo že več kot leto dni.

ZDA in EU od Prištine že ves čas neuspešno zahtevajo njihovo odpravo, s katerimi kršijo pravila Cefte. Medtem je tudi Albanija zaradi koronavirusa zaprla mejo s Kosovom.

Na Kosovu so doslej potrdili 19 primerov okužb z novim koronavirusom. Vsi so povezani z Italijo.

V Srbiji je vsem starejšim ob 65 let od danes od 10 ure prepovedano kakršnokoli gibanje na prostem. To velja za mesta, na vaseh in v krajih z manj kot 5000 prebivalci je meja višja - 70 let.

Srbija, ki je že razglasila izredne razmere je zaradi neupoštevanja omejevanja gibanja na prostem s strani starejših občanov še poostrila ukrepe.

Tako je vsem starejšim od 65 let od včeraj od 10 ure prepovedano kakršnokoli gibanje na prostem.

To velja za mesta, na vaseh in v krajih z manj kot 5000 prebivalci je meja višja - 70 let.

Upokojencem hrano in nujne potrebščine prinašajo na dom prostovoljci, trgovine pa bodo za njih najverjetneje kmalu odprte v posebih urah, enkrat tedensko, v nedeljo od štirih zjutraj do sedmih zjutraj. O podobni ideji po zgledu Srbije razmišlja tudi slovenski notranji minister.

Istočasno so prenehali z delom za stranke vsi uradi, pa tudi sodišča.

Od 20 ure pa do 5 ure zjutraj je v srbskih mestih uvedena tudi policijska ura, prepovedano je vsakršno gibanje na prostem, razen v izjemno nujnih primerih.

Vsem, ki se bodo gibali brez dovoljenja oblasti je zagrožena kazen okoli 1400 evrov, kar v resnici pomeni višino trikratne povprečne pokojnine v državi.

Vojska Srbije, Beograd
Vojska Srbije, Beograd

Policija je danes že preverjala izvajanje ukrepa in izrekla več opozoril.

V Srbijo se je kljub moledovanju državnega vrha, da naj ne prihajajo, vrnilo v samo dveh dnevih okoli 35 - 40.000 zdomcev. Vsi so bili napoteni v karanteno. Policija je nato preverila preko 8000 oseb, toda 1600 jih niso našli na naslovih.

Okoli 35 - 40.000oseb je vstopilo v državo. Policija je preverila preko 8000 oseb, toda okoli 1600 jih niso našli na naslovih. Odslej jih čaka napotitev v enega od treh centrov, kjer bodo v karanteni in viske denarne ali zaporne kazni. 

Zaradi tako neodgovornega ravnanja so bile izrečene ostre kazni, uvedena je bila policijska ura, dodatno pa so odprti trije centri, kamor bodo odslej napoteni vsi državljani, ki ne bodo spoštovali obvezne karantene.

Predsednica srbske vlade Ana Brnabić je izjavila, da je ministrstvo za pravosodje zagotovilo tri objekte v Vršcu, Požarevcu in Pirotu, ki bodo služili za namestitev oseb v karanteni.

Če bodo take osebe okužile druge osebe so lahko kaznovane z zaporom od enega do treh let, če to privede do smrti pa sledi kazen od dveh do dvanajst let zapora.

Prebivalci Srbije ukrepe večinoma podpirajo. Ob 20.00 uri z balkonov ploskajo v podporo medicinskim delavcem.

Policija je zvečer neko žensko, ki se ni želela odstraniti z ulice legitimirala in prisilno odvedla v njeno stanovanje.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović pa je napovedal, da bodo v noči med 18. in 19. marcem začasno zaprli hrvaške mejne prehode za potniški promet.

Na Hrvaškem bodo za 30 dni odpovedali vse javne prireditve, zaprli nakupovalna središča, gostinske lokale in odpovedali vse ostale storitve, ki niso nujno potrebne.

Hrvaški parlament je danes sprejel tudi zakonske spremembe, ki omogočajo večja pooblastila nacionalnemu štabu civilne zaščite.

Pojasnil je, da bodo državljanom članic Evropske unije na Hrvaškem omogočili vrnitev domov, tako kot bodo na Hrvaško, ob veljavnih ukrepih 14-dnevne izolacije, spustili hrvaške državljane, ki so bili v tujini.

Izpostavil je, da bodo tuji državljani lahko vstopili na Hrvaško, če so v tranzitu, a bodo njihov prevoz čez Hrvaško posebej organizirali.

»Osebe iz držav članic EU bodo le izjemoma lahko vstopile na Hrvaško ob potrdilu notranjega ministra in na predhodno priporočilo hrvaškega zavoda za javno zdravstvo,« je dejal Božinović, ki je tudi šef nacionalnega štaba civilne zaščite.

Izpostavil je, da bodo tuji državljani lahko vstopili na Hrvaško, če so v tranzitu, a bodo njihov prevoz čez Hrvaško posebej organizirali. Izjeme bodo veljale med drugimi za zdravstvene delavce in znanstvenike, diplomate in predstavnike mednarodnih organizacij, kot tudi za voznike tovornjakov in dnevne migrante, je dodal.

Minister za zdravstvo Vili Beroš je povedal, da imajo na Hrvaškem 87 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je za šest več, kot jih je bilo zjutraj.

Vendar je to po vsej verjetnosti samo vrh ledene gore, kajti tudi na Hrvaškem se testira v zelo omejenem obsegu, podobno kot tudi v Sloveniji.

Delite članek