REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenija: Vlada uvedla (še vedno pomanjkljiv) nadzor na meji z Italijo, vse šole in vrtci zaprti šele od ponedeljka

Slovenija: Vlada uvedla (še vedno pomanjkljiv) nadzor na meji z Italijo, vse šole in vrtci zaprti šele od ponedeljkaUkrepi na meji z Italijo

Predsednik SDS in novi premier Janez Janša je napovedal da bo nova vlada na prvi seji zaradi pandemije koronavirusa ustanovila krizni štab.

Napovedal je redne seje Sveta za nacionalno varnost in se strinjal s predlogom infektologov, da se zaustavi javno življenje v Sloveniji.

V Sloveniji so okužbo z novim koronavirusom do 14. ure potrdili že pri 96 ljudeh, vlada v odhodu pa bo zato razglasila epidemijo.

V Sloveniji so okužbo z novim koronavirusom do 14. ure potrdili že pri 96 ljudeh, vlada v odhodu pa bo zato razglasila epidemijo.

Nova vlada pod vodstvom Janše bo predvidoma zaprisegla v petek zvečer ali ponoči.

Kot je povedal Janša, gre za daleč največji izziv od vseh, s katerimi smo se kadarkoli srečali v zgodovini samostojne Slovenije.

Kot je dejal, nekateri ukrepi, o katerih so se dogovorili v ponedeljek, niso bili izvedeni.

Medtem je tudi slovenko zunanje ministrstvo dobilo prvo opozorilo Avstrije, ki kaže, da so v Avstriji že zaznali napake Slovenije. Slovenija namreč potnikov iz Italije ne usmerja v obvezno 14-dnevno karanteno, kar bi sicer morala storiti za preprečitev bolezni.

Zato Avstrija napoveduje nadzor in zapiranje svoje meje s Slovenijo, če se to ne bo spremenilo.

Kot še pravi, gre za tekmo s časom, da nadoknadimo tisto, česar do zdaj nismo naredili.

Janša je prebral pismo infektologov iz UKC Ljubljana, ti premierju v odhodu Marjanu Šarcu in njemu kot novemu premierju predlagajo, da je treba že danes najbolj omejiti javno življenje v Sloveniji. Kot je povedal, se nova koalicija s tem strinja. 

Pozval je k odpovedi vseh javnih in športnih prireditev, prav tako je pozval gostince, da upoštevajo aktualno stanje in dajo v ospredje varnost ljudi in dragocenost slovenskega življenja pred vsemi drugimi interesi.

Janša je še povedal, da bo Slovenija morala slediti Srbiji in Hrvaški pri omejitvah tovornega prometa. Kot je povedal, je o tem že govoril s hrvaškim predsednikom vlade.

Od včeraj sicer zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni velja odredba o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo iz Italije.

Mejo z Italijo je mogoče prehajati le na šestih nadzornih točkah: Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi Potok. Vse preostale poti so zaprte.

Odredbo izvajajo zdravstveni delavci in civilna zaščita ob asistenci policije.

Tudi sosednja Hrvaška na mejnih prehodih zavrača vsa vozila, ki so prispela iz Italije, zaradi poostrenega nadzora pa prihaja do zastojev.

Hrvaška namreč na mejnih prehodih po informacijah Prometno-informacijskega centra (PIC-a) zavrača vsa vozila, ki so prispela iz Italije.

Srbija je medtem prav tako prepovedala vstop državljanom in vozilom iz Italije, Južne Koreje, Kitajske in Švice. Včeraj so vstop v državo zavrnili petnajstim vozilom.

Luknjičavo: Če posameznik dokazila ne predloži, se mu vstop v Slovenijo kljub temu dovoli, če je njegova telesna temperatura nižja od 37,5 stopinje Celzija in ne kaže jasnih znakov okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje).

Po uredbi slovenske vlade se vstop v Slovenijo vseeno dovoli posamezniku, ki ni slovenski državljan oziroma v Sloveniji nima prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča, če predloži dokazilo v slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku, ki ni starejše od treh dni, o negativnem molekularnem laboratorijskem testu na vsebnost virusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen covid-19.

Če posameznik dokazila ne predloži, se mu vstop v Slovenijo kljub temu dovoli, če je njegova telesna temperatura nižja od 37,5 stopinje Celzija in ne kaže jasnih znakov okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje).

Ukrepi na meji z Italijo

Opazno pa je, da je omenjen ukrep dejansko »luknjičav« - povsem mogoče namreč je, da bo prenašalec virusa na meji v tisti fazi bolezni, ko se bolezni sploh ne bo zavedal in ne bo imel niti temperature - vendar bo kljub temu že prenašalec.

Slovenski policisti pa ga bodo kljub temu spustili v državo.

Prav zato druge države prepovedujejo vstop vseh oseb z določenega območja - brez izjeme. Slovenija pa se za to - kar ni razumljivo - ni odločila.

Toda to pomeni, da bodo lahko potencialni prenašalci virusa še vedno vstopali v Slovenijo iz Italije in širili bolezen.

Povsem mogoče je, da bo prenašalec virusa na meji v tisti fazi bolezni, ko se bolezni sploh ne bo zavedal in ne bo imel niti temperature. Slovenski policisti pa ga bodo kljub temu spustili v državo ... To pomeni, da bodo lahko potencialni prenašalci virusa še vedno lahko vstopali v Slovenijo iz Italije in širili bolezen.

Odredba se sicer (pravilno, ker državljanu vstopa v lastno državo ni mogoče preprečiti) ne uporablja za državljane Slovenije, osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji in tovorni promet.

Ne izvaja se niti vlakovni potniški promet med Italijo in Slovenijo.

Prometnoinformacijski center (PIC) odsvetuje nenujna potovanja v tujino, posebej v Italijo in na Hrvaško.

V Sloveniji zato nastajajo zastoji.

Zastoj tovornih vozil je na Dolenjski avtocesti, med priključkom Brežice in mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški dolg 9 kilometrov.

Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je ob tem napovedal, da bodo od ponedeljka vendarle zaprte vse šole in vrtci v državi. 

Čakalna doba za voznike tovornih vozil pri izstopu iz Slovenije je 10 ur. Pred mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški je vrsta vozil dolga pol drug kilometer. Čakalna doba je tudi na mejnih prehodih Metlika in Gruškovje.

MZZ je prek Twitterja slovenskim državljanom, ki so še v Italiji, svetoval, da se na varen način in v lastni organizaciji potovanja vrnejo v domovino ter ob vstopu v Slovenijo dosledno upoštevajo navodila in nasvete Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter ministrstva za zdravje.

Ob tem Slovenija sledi več evropskim državam, ki so se zaradi širjenja koronavirusa odločile za nekaj časa zapreti vrata vzgojno-izobraževalnih ustanov.

Tudi do tega ukrepa pa prihaja bistveno prepozno.

Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je ob tem napovedal, da bodo od ponedeljka vendarle zaprte vse šole in vrtci v državi ter da gre za »ukrep, ki prinese za seboj marsikaj, a je nujen v tej situaciji«. V sredo zvečer je zaprtje šol s prihodnjim tednom napovedala Avstrija, na hrvaškem so zaprte že od 15. v Italiji pa od 5. marca.

Minister za šolstvo, ki opravlja tekoče posle, Jernej Pikalo bo vladi predlagal, da se vsem, ki so odsotni z dela, zagotovi 100-odstotno nadomestilo plače.

Šole se tudi pozivajo, da organizirajo pouk na daljavo.

Delite članek