REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenija, koruptivna država: vsi čestitajo sporni Pivčevi, njene nezakonitosti in kršitve pa hitro pometajo pod preprogo

Slovenija, koruptivna država: vsi čestitajo sporni Pivčevi, njene nezakonitosti in kršitve pa hitro pometajo pod preprogoKarel Erjavec in Marjan Šarec

Zamenjava na vrhu DeSUS-a je požela nemalo navdušenja. Vsi predsedniki koalicijskih strank so hitro čestitali sporni Aleksandri Pivec njen izbor za predsednico DeSUS-a.

Le redki pa so se spomnili na to, kaj vse je doslej preživel Karl Erjavec.

Samo v zadnjem času dve interpelaciji, pred tem ponoven vzpon potem, ko so ga »odkantali«, »arbitražne prisluhe« in afero Patria. DeSUS je v njegovem času v marsičem res zaviral napredek Slovenije, toda po drugi strani je skrbel tudi za ohranjanje solidarnosti v družbi.

Erjavec seveda ni bil brez napak. Toda še bolj šokantno je dejstvo, da ga je na koncu premagala ministrica iz njegovih lastnih vrst, tista, ki ji je Erjavec sam omogočil kariero in tista, ki je zaradi lastnih afer še kako sporna in se mora za nadaljevanje in vzpon svoje politične kariere sedaj zahvaliti zunanji sili – predsedniku vlade Marjanu Šarcu.

Predsednik LMŠ je namreč tisočkrat hujše prekrške ministrice njegove vlade Aleksandre Pivec preprosto spregledal, medtem ko je za bistveno manjši, tako rekoč nepomemben prekršek - odkantal Darija Krajčiča.

Nekateri se še spomnimo, kako se je na podobno brezobziren način, z likvidacijo svojega političnega mentorja Ivana Stambolića, na 8. seji ZKS povzpel Slobodan Milošević.

Vzpon Pivčeve, ki jo je na položaj in pod žaromete javnosti postavil prav Karl Erjavec ima vse podobne dramatične elemente političnega očetomora.

Le da so tokrat na mesto predsednice stranke izbrali korupcijsko obremenjen pisarniški fikus, kot so to pronicljivo ocenjevali na družbenih omrežjih.

To pa seveda dolgoročno pomeni konec samostojnosti stranke in začetek njenega prevzema s strani »koalicijske konkurence.«

Kar morda niti ni slabo za Slovenijo, zagotovo pa ne bo zelo dobro ne za upokojence in ne za dvig politične kulture v Sloveniji.

Primer Aleksandre Pivec namreč kaže, da je Slovenija država, v kateri ni pomembno, če si koruptiven, če kradeš tuja avtorska dela in ta plačujejo za nedelo, dovolj je, da si sladkobeseden, da se prilizuješ močnim in si dovolj brezobziren, da se požvižgaš na javne kritike.

V tem pogledu bi moral Boris Kobal, ki se je podpisal pod tuje avtorsko delo in dobil zato 15 mesecev pogojne kazni sedaj pritožiti in kot novo dejstvo navesti, da je obsojen nezakonito, ker je v Sloveniji kraja tujih avtorskih del, kot kaže primer ravnanja Aleksandre Pivec v programu SRIPT - splošno sprejemljiva, običajna praksa.

Boris Kobal, ki se je podpisal pod tuje avtorsko delo in dobil zato 15 mesecev pogojne kazni sedaj pritožiti in kot novo dejstvo navesti, da je obsojen nezakonito, ker je v Sloveniji kraja tujih avtorskih del, kot kaže primer ravnanja Aleksandre Pivec v programu SRIPT - splošno sprejemljiva, običajna praksa.

Nekdanji poslanec LMŠ Darij Krajčič, ki je po nalogu Marjana Šarca odstopil kot poslanec samo zaradi navadne kraje sendviča - ki jo je celo sam priznal in ga tudi plačal!- bi sedaj moral tožiti LMŠ zaradi prevare in nenadomestljive premoženjske škode, ki mu je nastala, ker je s tem postopkom izgubil lepo vsoto visokih poslanskih plač in morda celo plače prihodnjega evropskega poslanca.

Tisti, ki so mu svetovali, da naj ne odstopi so imeli očitno prav.

Predsednik LMŠ je namreč tisočkrat hujše prekrške ministrice njegove vlade Aleksandre Pivec preprosto spregledal, medtem ko je za bistveno manjši, tako rekoč nepomemben prekršek - odkantal Darija Krajčiča.

Zaradi načelnega ravnanja poslanca in predsednika vlade je bila Slovenija tedaj na naslovnicah svetovnih medijev.

Zaradi izbire koruptivne in sporne Pivčeve na čelo stranke upokojencev se tokrat to seveda ne bo zgodilo - ampak le zato, ker se v svetu, v katerem se celo predsednik ZDA zavzema za več korupcije, Slovenija s pod preprogo pometenim primerom SRIPT in grehi Pivčeve znova pogreza v korupcijsko močvirje, ki v svetu prevladuje.

Posebni so le tisti, ki se proti temu borijo.

Slovenija pa to - očitno ni.    

Zanimivo je tudi, da to, da je izbranka upokojencev kršila protikorupcijsko zakonodajo, si prilaščala tuja avtorska dela in bila plačana za delo, ki ga ni opravila - ni motilo skoraj nikogar.

Nekateri opazovalci slovenskega političnega dogajanja so vendarle utemeljeno opozorili, da ta pretres na domačem političnem parketu ne bo minil brez posledic.

To pa veliko pove o poraznem stanju politične kulture in vsesplošnem razmahu korupcije v Sloveniji.

O Erjavcu, ki se popolnoma umika, ne samo iz politike, pač pa tudi iz javnega življenja so kljub temu celo na družbenih omrežjih prevladovali kritični toni, celo na družabnih omrežjih pa so še pred nekaj tedni glasne kritike na račun Pivčeve preprosto v celoti potihnile.

Še posebej na levem delu političnega spektra, medtem ko je desnica večinoma slavila.

S svojimi zadnjimi potezami je tako Marjan Šarec dokazal, da je postal 'zrel' politik. Povedano drugače - dokazal je, da je enako preračunljiv, brezobziren, nenačelen in pokvarjen, kot tudi večina ostalih v koaliciji in opoziciji.

In to kljub temu, da očitki na njen račun še sploh niso razčiščeni.

Med prvimi ji je seveda čestital njen novi politični mentor in boter - premier Marjan Šarec.

S svojimi zadnjimi potezami je tako Marjan Šarec dokazal, da je postal zrel politik.

Povedano drugače - dokazal je, da je enako preračunljiv, brezobziren, nenačelen in pokvarjen, kot tudi večina ostalih v koaliciji in opoziciji.

Njegova nenadna odločitev, da se v dogajanje v DeSUS-u kljub izbruhu afere SRIPT ne vmeša, se je sicer v prvem trenutku izkazala za pravilno.

Vendar predsednik vlade ni samo molčal.

S svojimi izjavami o Pivčevi in neutemeljeno kritiko Karla Erjavca zaradi umika slovenskih vojakov iz Iraka je jasno pokazal, da je na strani kompromitirane Pivčeve, kar bi si bilo še pred nekaj meseci težko mogoče zamisliti.    

Isti, slavnostni toni ob izbiri Pivčeve pa po njeni izbiri prevladujejo tudi v večini medijev – kar je verjetno še eno strašljivo in za Slovenijo zelo slabo sporočilo zadnjega kongresa DeSUS-a, ki je po dramatičnost spominjal na nekdanji 14. kongres ZKJ.

Nekateri mediji pa so kljub temu utemeljeno opozorili, da se na politični sceni Slovenije res dogaja nekaj nenavadnega in da bi lahko bile po SMC-ju in DeSUS-u naslednje žrtve sovražnih prevzemov strank tudi druge, morda celo večje stranke.

In s to oceno se je mogoče strinjati. Prav tako pa je ob vseh spodrsljajih res, da je umik Karla Erjavca za slovensko politiko izguba tudi zato, ker smo izgubili znimivo osebnost in politika, ki je s svojimi velikokrat zelo zabavnimi domislicami dolga leta razveseljeval slovensko javnost.

Delite članek