REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kongres DeSUS-a: kompromitirana Aleksandra Pivec ponudila »poštene namene« in zmagala

Kongres DeSUS-a: kompromitirana Aleksandra Pivec ponudila »poštene namene« in zmagalaTekmeca: Pivčeva in Erjavec

Pred kongresom so bili vsi paradržavni medijski topovi usmerjeni proti Karlu Erjavcu, v posledici takega poročanja pa »teflonski Karel« tokrat ni zmagal. Za predsednika stranke je bila izbrana Aleksandra Pivec s 145 glasovi, Karel Erjavec pa je dobil 80 glasov delegatov.

Zdelo se je, da se za izbiro vodstva stranke bolj zanimajo v drugih strankah - kot pa v samem DeSUS-u.

Borut Stražišar je dobil osem glasov.

Na usodnem kongresu DeSUS-a je pred tem vrelo. V tekmi za položaj prvega med enakimi so bili Karel Erjavec, Borut Stražišar in aktualna kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.

Proti Erjavcu so tokrat uporabili »težko topništvo.« Zdelo se je, da se za izbiro vodstva stranke bolj zanimajo v drugih strankah - kot pa v samem DeSUS-u.

Nova predsednica DeSUS-a zna molzti ... Vir: Facebook
Vsi državni pa tudi opozicijski mediji so v nenavadnem sozvočju neposredno pred kongresom razširili vsebine, v katerih se kritično poroča o Karlu Erjavcu.

Vsi državni pa tudi opozicijski mediji so v nenavadnem sozvočju neposredno pred kongresom razširili vsebine, v katerih se kritično poroča o Karlu Erjavcu, o tem, kako stranka pod njegovim vodstvom več ne bo prestopila volilnega praga in podobno.

Toda za mnenja so bili povprašani le komentatorji, za katere je znano, da »levičarskega« Karla Erjavca ne marajo.

V medijsko kampanjo se je vključil tudi državni SiOL in celo Požareport, ki je najprej objavil podrobnosti o nečednostih sporne ministrice Pivec oziroma aferi SRIPT, ampak je v zadnjih dnevih očitno obrnil ploščo, popolnoma prenehal omenjati zadevo SRIPT in o Erjavcu objavil bolj nekrolog kot pohvalo.

Erjavec in Šarec
Erjavec in Šarec

Zelo nenavadno obnašanje medijev, ki so vsi pričeli udrihati po Erjavcu in nenadoma pozabili na vse grehe Pivčeve, je še en dokaz, da je to, kar je bilo slišati v političnih kuloarjih, verjetno res – namreč da poskušajo druge stranke preko kompromitirane Aleksandre Pivec prevzeti mrežo lokalnih odborov DeSUS-a, kajti na terenu je LMŠ, na primer, šibka, DeSUS pa seveda ima prav to, kar bi si ostale koalicijske stranke hudičevo želele: zvesto članstvo.

V nebo kričeča dvojna merila predsednika vlade so očitna že ob dejstvu, da se sporna Aleksandra Pivec, ki je tudi po oceni KPK kršila zakonodajo, še vedno veselo potegovala kar za prvo mesto v stranki upokojencev.

In v tem je na koncu celo uspela, kljub kršitvi zakonodaje.

V nebo kričeča dvojna merila predsednika vlade so očitna že v tem, da se Aleksandra Pivec, ki je tudi po oceni KPK kršila zakonodajo, še vedno poteguje kar za prvo mesto v stranki.

V intervjujih je – po oceni ministrstva za gospodarstvo očitno nepoštena ministrica – trdila celo, da so njeni nameni »pošteni.«

Toda tu velja to, kar je nekoč zapisal že srbski pesnik Jovan Jovanović Zmaj – poštenost je nekaj, kar se preprosto ne da kupiti.

Kajti pošten človek svoje poštenosti ne bo prodal, nepošteni pa bi jo prodal, vendar je - nima.

In sporna ministrica, ki je svoje politično poštenje zapravila s tem, ko svojih prihodkov ni prijavila KPK in je prejela plačilo za delo, ki ga po oceni pristojnih ministrstev sploh ni opravila, je na tem testu zagotovo pogorela.

Kompromitirana kandidatka za Erjavčevo naslednico. Vir: Facebook

Na to so opozorili tudi nekateri delegati na kongresu.

Delegatka DeSUS in nekdanja kulturna ministrica v prejšnji Cerarjevi vladi Julijana Bizjak Mlakar je na začetku kongresa DeSUS izjavila, da je prepričana, da bo Karl Erjavec tudi po današnjem glasovanju ostal predsednik stranke upokojencev.

Ob tem je bila kritična do glavne Erjavčeve protikandidatke Aleksandre Pivec, češ da je bila kompromitirana že pred evidentiranjem kandidatov za vodenje stranke.

 »Karl Erjavec je tako izkušen in prodoren politik, da se zaradi njegovega uspeha z volitvami DeSUS ne ukvarja le vsa Slovenija, ampak tudi drugi politiki, ki se trudijo z lažnimi informacijami kompromitirati njega,« je dejala Julijana Bizjak Mlakar, delegatka DeSUS in nekdanja kulturna ministrica v vladi Mira Cerarja.

Karl Erjavec / Superman

Kot je poudarila, je prepričana, da bo Erjavec tudi po današnjem kongresu ostal na vrhu DeSUS.

»Upokojenci, starejši in drugi državljani so dovolj pametni, da znajo presoditi, kdaj gre za ljudi, ki so resnično kompromitirani in nam jih ponujajo za vodenje stranke s tem, da bi DeSUS uničili,« je dejala Bizjak Mlakarjeva.

»Stranko DeSUS želimo obdržati, ker je pomembna za solidarnost v naši državi. Naredili bomo vse, da bomo izkazali zaupanje očitno najboljšemu politiku na naši politični sceni,« je dodala Mlakarjeva.

Glede sporne protikandidatke Aleksandre Pivec pa je Bizjak Mlakarjeva poudarila, da glede kandidatke obstajajo določeni argumenti, ki se jih še skriva pred javnostjo in bodo slej ali prej prišli v javnost.

»Tisti, ki nam ponujajo kandidate, ki so se kompromitirali, preden se je sploh začelo evidentiranje kandidatov znotraj stranke DeSUS, ne bodo uresničili svojih načrtov.«

»Tisti, ki nam ponujajo kandidate, ki so se kompromitirali, preden se je sploh začelo evidentiranje kandidatov znotraj stranke DeSUS, ne bodo uresničili svojih načrtov. To je račun brez krčmarja,« je še vztrajala Bizjak Mlakarjeva.

Odločanje o rezultatih glasovanja je bilo sporočeno šele precej po 21. uri.

Tokrat Karlu Erjavcu tako ni uspelo odbiti napadov in ubraniti slovesa »teflonskega« politika, ki se ga ne prime nobena kritika.

Po porazu na volilnem kongresu DeSUS je napovedal tudi odstop z mesta obrambnega ministra, ostaja pa član DeSUS.

Delite članek