REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na predsedniških volitvah se bo potegovala deveterica kandidatov

Na predsedniških volitvah se bo potegovala deveterica kandidatov

Na prihajajočih volitvah za predsednika republike se bo za vaš glas (v prvem krogu) potegovalo kar devet kandidatov. Komu boste vi namenili svoj glas?

Deset vloženih kandidatur

Včeraj opolnoči se je iztekel rok za vložitev kandidatur, pri čemer je Državna volilna komisija (DVK) prejela deset kandidatur. A kandidatura Aleša Ivana Cepiča Ambassadorja ni bila potrjena, ker ni zbral potrebnih podpisov podpore.

Posledično se nam v prvem krogu, ki bo bil izveden 22. oktobra letos, obeta boj med devetimi kandidati; razvrščeni so po vrstnem redu vložitve kandidature:

1) Ljudmila Novak, katero predlaga Nova Slovenija – krščanski demokrati;
2) Marjan Šarec s podporo Liste Marjana Šarca,
3) Maja Makovec Brenčič, katero predlaga Stranka modernega centra,
4) Borut Pahor, katerega je podprl predsednik SD Dejan Židan in skupina volivcev,
5) Angelca Likovič (Glas za otroke in družine),
6) Boris Popovič, s podporo politične skupine Slovenija za vedno,
7) Romana Tomc, katero predlaga Slovenska demokratska stranka,
8) Suzana Lara Krause, s podporo Slovensko ljudsko stranke ter
9) Andrej Šiško (Gibanje Zedinjena Slovenija).

Komu boste na volitvah zaupali vaš glas?

Andrej Šiško
27% (830 glasov)
Marjan Šarec
22% (660 glasov)
Borut Pahor
19% (587 glasov)
Romana Tomc
11% (330 glasov)
Ljudmila Novak
6% (184 glasov)
Boris Popovič
5% (144 glasov)
Suzana Lara Krause
4% (118 glasov)
Angelca Likovič
3% (92 glasov)
Maja Makovec Brenčič
2% (75 glasov)
Prejetih glasov: 3020

Pestra izbira

Deveterica ima še nekaj časa (do 2. oktobra), da uradno umakne soglasje h kandidaturi. Šele 6. oktobra bo DVK tudi uradno objavila seznam kandidatov za predsednika republike. V primeru, če se to ne bo zgodilo, bomo imeli volivci pestro izbiro.

Tako bomo lahko glas dali sedanjemu predsedniku republike (Pahor), predsednici politične stranke (Novak), aktualni ministrici (Makovec Brenčič), županu in (nekdanjemu) komiku (Šarec), županu in poslovnežu (Popoviču), veteranu vojne za Slovenijo (Šiško), evroposlanki (Tomc), prevajalki in lektorici (Krause) ter upokojeni ravnateljici in politični aktivistki (Likovič).

Glede na število kandidatov je velika verjetnost, da bomo volivci morali še enkrat na glasovanje; drugi krog bo/bi tako potekal 12. novembra.

Le 57 od 5000

Člani DVK pa so zavrnili kandidaturo Aleša I Cepiča, saj je kandidaturi priložil le 57 obrazcev podpore, medtem ko bi jih potreboval 5000.

Kljub očitnemu neizpolnjevanju pogojev pa ima Cepič v 48 urah od vročitve odločbe še možnost pritožbe na vrhovno sodišče. Zaradi tega so člani DVK danes sklenili, da v petek ne bodo izvedli žrebanja vrstnega reda kandidatov na glasovnicah, kot je bilo predvideno, in bodo počakali na morebitno odločitev vrhovnega sodišča.

Da bi preprečili morebitne zaplete, so člani DVK danes tudi sklenili, da vlagatelju nemudoma vročijo odločbo o zavrnitvi, da bodo roki za morebitno pritožbo čim prej stekli in bodo lahko čim prej izvedli žrebanje in nato natisnili glasovnice. Ob tem je bilo slišati bojazni, da Cepič odločbe ne bi prevzel, s čimer bi se vsi postopki zavlekli. Predsednik DVK Anton Gašper Frantar je sicer zagotovil, da izvedba volitev zaenkrat ni ogrožena.

 

Povezane novice

Delite članek