REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rekordno število kandidatk, pred tem tudi tekme brez žensk

Rekordno število kandidatk, pred tem tudi tekme brez žensk

Seznam devetih predsedniških kandidatov na letošnjih volitvah po dolžini ni rekorden, prav toliko se jih je namreč za funkcijo potegovalo tudi leta 2002. Je pa rekordno število žensk na njem, teh je tokrat celo več kot moških. Doslej je bilo kandidatk malo, dvoje od dosedanjih petih volitev so minile celo brez žensk na seznamu volilnih tekmecev.

V letošnjo volilno tekmo je vstopilo pet žensk, ki tako med kandidati prevladujejo. Prav toliko žensk je sicer nastopilo na vseh dosedanjih predsedniških volitvah skupaj, pri čemer pa so brez žensk v tekmi minile volitve leta 1997, ko je bilo kandidatov osem, in leta 2012, ko so kandidirali trije.

V letošnjo volilno tekmo je vstopilo pet žensk, ki tako med kandidati prevladujejo.

Na prvih volitvah za predsednika republike leta 1992 sta se v kandidaturo poleg šestih moških podali kandidatka takratne Socialistične stranke Slovenije Darja Lavtižar Bebler in kandidatka Narodnih demokratov Alenka Žagar Slana. Obe sta na volitvah, na katerih je že v prvem krogu slavil Milan Kučan, prejeli po nekaj manj kot dva odstotka podpore.

Prav tako dve kandidatki sta nastopili na predsedniških volitvah leta 2007, ko je v drugem krogu zmaga pripadla Danilu Türku. Aktivistka in borka za pravice invalidnih oseb Elena Pečarič, ki jo je predlagala stranka Akacije, in kandidatka stranke Glas žensk Slovenije Monika Piberl sta pristali na repu seznama za petimi moškimi, prva je prejela 0,90, druga pa 0,48 odstotka glasov volivcev.

Precej bolje pa se je leta 2002 odrezala edina ženska v deveterici kandidatov, Barbara Brezigar, ki se je skupaj s pozneje izvoljenim Janezom Drnovškom uvrstila v drugi krog. Brezigarjeva, ki je nastopila s podpisi volivcev, podprli pa sta jo tudi SDS in NSi, je v prvem krogu prejela 30,80, v drugem krogu pa 43,48 odstotka glasov.

Komu boste na volitvah zaupali vaš glas?

Andrej Šiško
27% (830 glasov)
Marjan Šarec
22% (660 glasov)
Borut Pahor
19% (587 glasov)
Romana Tomc
11% (330 glasov)
Ljudmila Novak
6% (184 glasov)
Boris Popovič
5% (144 glasov)
Suzana Lara Krause
4% (118 glasov)
Angelca Likovič
3% (92 glasov)
Maja Makovec Brenčič
2% (75 glasov)
Prejetih glasov: 3020

Letošnjo peterico kandidatk pa sestavljajo predsednica NSi Ljudmila Novak, ki nastopa s podporo svoje stranke, kandidatka SMC, sicer pa aktualna ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, upokojenka Angelca Likovič, ki jo je predlagala zunajparlamentarna stranka Glas za otroke in družine, evropska poslanka Romana Tomc, ki jo kandidira SDS, in samostojna podjetnica Suzana Lara Krause, ki je kandidatka zunajparlamentarne SLS.

Poleg njih se bodo v volilni tekmi pomerili tudi kamniški župan Marjan Šarec, ki kandidira s podporo svoje Liste Marjana Šarca, aktualni predsednik republike Borut Pahor, ki je za kandidaturo zbral podpise volivcev, podpira pa ga tudi SD, koprski župan Boris Popovič, ki ga predlaga stranka Slovenija za vedno, in kandidat Gibanja Zedinjena Slovenija Andrej Šiško.

1) Ljudmila Novak, katero predlaga Nova Slovenija – krščanski demokrati;
2) Marjan Šarec s podporo Liste Marjana Šarca,
3) Maja Makovec Brenčič, katero predlaga Stranka modernega centra,
4) Borut Pahor, katerega je podprl predsednik SD Dejan Židan in skupina volivcev,
5) Angelca Likovič (Glas za otroke in družine),
6) Boris Popovič, s podporo politične skupine Slovenija za vedno,
7) Romana Tomc, katero predlaga Slovenska demokratska stranka,
8) Suzana Lara Krause, s podporo Slovensko ljudsko stranke ter
9) Andrej Šiško (Gibanje Zedinjena Slovenija).

Povezane novice