REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Skoraj dva ducata predsedniških kandidatov obetata lep predvolilni resničnostni šov

Skoraj dva ducata predsedniških kandidatov obetata lep predvolilni resničnostni šov

22. oktobra letos se bomo državljani Slovenije ponovno odpravili na volišča in glasovali za (naslednjega) predsednika republike. Do sedaj je kandidaturo na volitvah napovedalo že več kot dvajset ljudi.

Kdo lahko kandidira?

V skladu z Zakonom o volitvah predsednika republike, ima vsak polnoletni državljan Slovenije, pravico sodelovati na volitvah, tako kot kandidat ali kot volivec.

A da bi omejili nabor kandidatov, zakon dalje določa tri načine kandidiranja: in sicer s podporo poslancev državnega zbora, politične stranke in volivcev.

A da bi omejili nabor kandidatov, zakon dalje določa tri načine kandidiranja: in sicer s podporo poslancev državnega zbora, politične stranke in volivcev. Najbolj enostaven način kandidiranja, je če kandidat pridobi podporo desetih poslancev državnega zbora. V primeru, če kandidata uradno predlaga politična stranka, mora to kandidaturo podpreti članstvo stranke preko tajnega glasovanja in nato mora kandidat dobiti še tri podpise podpore od državnozborskih poslancev ali najmanj tri tisoč volivcev. Tretji način je ljudski in sicer kandidat mora zbrati najmanj pet tisoč podpisov podpore s strani državljanov.

Pri tem tudi velja, da lahko več političnih strank podpre istega kandidata, ne morejo pa podpreti več. Prav tako lahko vsak državnozborski poslanec in volivec podpre le eno kandidaturo. Kandidati morajo podati tudi soglasje za kandidaturo.

(Le) dve uradni kandidaturi

21. avgusta je pričel teči rok za volilna opravila, pri čemer morajo kandidati vložiti kandidaturo najkasneje do 27. septembra do polnoči. Tega dne lahko volilvci na pristojnih upravnih organih (do konca delovnega časa) ter poslanci pri Službi Državnega zbora RS oddajo obrazec podpore h kandidaturi.

Do včeraj opoldne sta bili na Državno volilno komisijo vloženi le dve kandidaturi: Ljudmilo Novak je podprla (njena) Nova Slovenija, ter Marjana Šarca je predlagala Lista Marjana Šarca.

Do včeraj opoldne sta bili na Državno volilno komisijo vloženi le dve kandidaturi: Ljudmilo Novak je podprla (njena) Nova Slovenija, ter Marjana Šarca je predlagala Lista Marjana Šarca. Novakova ima tako podporo politične stranke, podprto s podpisi poslancev, medtem ko je Šarec imel podporo stranke in tri tisoč podpisov volivcev.

Obe največji politični stranki v državi, tako koalicijska SMC kot opozicijska SDS, sta napovedali kandidaturo svojih kandidatk, in sicer: Maja Makovec Brenčič (SMC) in Romana Tomc (SDS). Slednji do sedaj še nista uradno vložili kandidaturi.

Še zbirajo podpise

Glede na dosedanje rezultate zbiranja podpore (pri poslancih, strankah in volivcih) so zgoraj našteti tudi najbolj verjetni kandidati, ki se bodo v prvem krogu potegovali za predsedniški stolček.

Šarec je tako prvi kandidat, da je zbral zadostno število glasov za kandidaturo. Aktualni predsednik republike Borut Pahor trenutno še zbira podpise, saj želi nastopiti kot neodvisni kandidat, a bo ta teden zaprosil tudi svojo (nekdanjo) stranko SD za podporo; slednja ga je podprla že na prejšnjih volitvah. 

Glede na dosedanje rezultate zbiranja podpore (pri poslancih, strankah in volivcih) so zgoraj našteti tudi najbolj verjetni kandidati, ki se bodo v prvem krogu potegovali za predsedniški stolček.

Za predsednika republike se bi potegovalo še kar nekaj kandidatov s podporo strank in podpisi poslancev: Jožef Jarh (Naprej Slovenija), Suzana Lara Krause (Slovenska ljudska stranka), Angelca Likovič (Glas za otroke in družine), Boris Popovič (Slovenija za vedno), ter Luj Šprohar (LDS). Kot ljudski kandidati pa želijo na volitvah sodelovati še: Aleš I. Cepič, David Cigoj, Dušanka Janša, Milan Jazbec, Valerija Korošec, Dominik Kozarič, Damjan Murko, Žiga Papež, Ludvik Poljanec, Andrej Rozman – Roza, Ladislav Troha in Martina Valenčič, Andrej Šiško.

Dragi bralci, zanima nas vaše mnenje, katerega izmed naštetih kandidatov bi volili v prvem krogu volitev za predsednika republike. Izpolnite spodnjo anketo.

 

Koga ob naštetih bi volili za predsednika Slovenije?

Marjan Šarec
19% (295 glasov)
Andrej Šiško
15% (232 glasov)
Borut Pahor
14% (222 glasov)
Žiga Papež
13% (195 glasov)
Romana Tomc
9% (144 glasov)
Damjan Murko
6% (98 glasov)
Ladislav Troha
6% (86 glasov)
Ljudmila Novak
5% (79 glasov)
Andrej Rozman – Roza
3% (39 glasov)
Suzana Lara Krause
2% (37 glasov)
Boris Popovič
1% (22 glasov)
Milan Jazbec
1% (18 glasov)
Maja Makovec Brenčič
1% (17 glasov)
Angelca Likovič
1% (16 glasov)
Dominik Kozarič
1% (15 glasov)
Martina Valenčič
1% (13 glasov)
Dušanka Janša
1% (10 glasov)
Ludvik Poljanec
0% (6 glasov)
Luj Šprohar
0% (5 glasov)
Valerija Korošec
0% (3 glasovi)
David Cigoj
0% (3 glasovi)
Aleš I. Cepič
0% (1 glas)
Jožef Jarh
0% (1 glas)
Prejetih glasov: 1557

Povezane novice