REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Edina predvolilna dilema je ta, ali bo Borut Pahor zmagal že v 1. krogu

Edina predvolilna dilema je ta, ali bo Borut Pahor zmagal že v 1. krogu

Le še nekaj dni nas loči od volitev predsednika republike, javnomnenjske analize pa kažejo na vedno večjo prednost Boruta Pahorja pred konkurenco. Bo novembra sploh potreben drugi krog?

Nedvomno je aktualni predsednik republike Borut Pahor, ki tudi tokrat kandidira kot neodvisni kandidat s podporo svoje nekdanje stranke Socialnih demokratov, edini pravi favorit. To je bilo jasno že od samega začetka in tudi osmerica protikandatov tega očitno ne bo mogla spremeniti. Pahorju se je na začetku kampanje še najbolj približal Marjan Šarec, znani komik in kamniški župan, vendar se je v predvolilnih televizijskih nastopih relativno slabo odrezal. Tudi njegova kampanja, opozarjajo poznavalci, ni bila prepričljiva. Bolje bi bilo, če bi ohranil imidž zbadljivega, moško šovinističnega kmetovalca Ivana Serpentinška in morda šele v drugem krogu, če bi do njega sploh prišlo, spremenil taktiko in začel nastopati kot “etablirani” kandidat.

Na Tatrenutek smo že pred časom objavili javnomnenjsko anketo, v kateri sta tako Marjan Šarec kot Borut Pahor očitno izstopala pred ostalimi kandidatkami in kandidati. Toda glavno presenečenje je bil brez dvoma Andrej Šiško, ki je na naši anketi celo zmagal. Tudi sicer so mu nekatere ankete namerile izjemen skok, saj je iz 0,8 % podpore uspel priti na 2,5 %, s čemer je denimo premagal celo Majo Makovec Brenčič, kandidatko vladajoče Cerarjeve stranke SMC. Šiško je zmagal predvsem zaradi izjemno angažiranega volilnega štaba na socialnih omrežjih. Ostali kandidati so temu očitno namenili manj pozornosti.

Danes na Tatrenutek začenjamo z drugo in tudi zadnjo predvolilno anketo pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami. Tudi tokrat smo nanjo uvrstili vseh devet kandidatk in kandidatov, saj želimo dati vsem enake možnosti. Ne glede na očitno favoriziranje Boruta Pahorja in dilemo, kdo bi se eventuelno lahko z njim pomeril v drugem krogu (če bo do njega sploh prišlo). Ob Marjanu Šarcu, ki mu podpora pada, sta to po večini analiz kandidatki opozicijske Nove Slovenije in SDS, Ljudmila Novak in Romana Tomc. Za slednjo je nekdaj časa kazalo, da je zgolj “formalna” kandidatka za predsednico in da volilno telo Janševe SDS po tihem navija za Pahorja. Po nekaterih analizah bi Pahor dejansko brez težav zmagal že v prvem krogu, če bi zanj glasovala polovica volivcev SDS.

Nekoliko drugače je pri Ljudmili Novak, ki se bori na dveh frontah: po eni strani mora parirati Borutu Pahorju, po drugi pa konkurirati Romani Tomc znotraj t.i. desnega bloka. Če bi Novakova dejansko uspela dobiti več glasov od kandidatke SDS in prehiteti Šarca, bi v drugem krogu zagotovo najbolj prepričljivo konkurirala Pahorju, čeprav za zmago v drugem krogu realnih možnosti ne bi imela (ob predpostavki, da bi volivci SDS raje glasovali za Pahorja). Prednost in strateški moment Ljudmile Novak je bolj v tem, da si njena stranka na predsedniških volitvah krepi in utrjuje položaj pred spomladanskimi parlamentarnimi volitvami. Tam bo na NSi neusmiljeno prežala Janševa SDS, ki bi jo najraje videla ponovno izven parlamenta.

Skratka, pred predsedniškimi volitvami, ki bodo v nedeljo, 22. oktobra, se zdi, da je zmagovalec možen že v prvem krogu, v vsakem primeru pa bo to Borut Pahor.

Povezane novice

Delite članek