REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pahor stavi na sodelovanje, politično stabilnost in varnost države

Pahor stavi na sodelovanje, politično stabilnost in varnost državeBorut Pahor, foto: BoBo

Aktualni predsednik republike in pretendent za nov mandat Borut Pahor se je na današnjem predvolilnem srečanju v Ljubljani zavzel za tri vrednote: sodelovanje v družbi, politično stabilnost in varnost države. Vse troje je označil tudi za ključno dediščino svojega predsedniškega mandata, na katero je ponosen in bo na njej gradil tudi v prihodnje.

Po njegovih besedah smo Slovenci toliko močni, kolikor smo povezani. 

Pahor je na srečanju izpostavil svoje "iskreno prizadevanje za elementarno sožitje", ki mu je zavezan v vlogi predsednika republike. Po njegovih besedah smo Slovenci toliko močni, kolikor smo povezani. Ob tem je opozoril na velike spremembe, ki jih prinaša 21. stoletje in "s katerimi se lahko uspešno soočimo le, če bomo sodelovali".

Predsednik republike lahko največ stori za politično stabilnost v državi s tem, da se ne vtika v zadeve, ki niso v njegovi pristojnosti, je izpostavil Pahor. Opozoril je na pomen dobrega sodelovanja predsednika tako s pozicijo kot z opozicijo, in na nevarnost politične skušnjave, da predsednik v želji po večji moči poseže v avtonomijo institucij.

Slovenija je varna država, in to kljub slabši varnostni situaciji v Evropi in svetu, je ocenil Pahor. Po njegovih besedah naša država ni vojaško ogrožena, vendarle pa se sooča s tveganjem, ki ga prinašata terorizem in tudi družbena neenakost. V nagovoru udeležencem srečanja je še poudaril, da kot politik ostaja zavezan dialogu, ki gre v dobro večine.

Na predvolilnem srečanju v ljubljanskem kinu Bežigrad se je zbralo dobrih dvesto ljudi. Med njimi so bili tudi nekateri zdajšnji in nekdanji ministri in poslanci iz vrst SD. V pozdravnih nagovorih sta Pahorjevo kandidaturo podprla predsednik SD Dejan Židan in predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Večina dosedanjih javnomnenjskih raziskav sicer že od začetka merjenja napoveduje vnovično izvolitev Pahorja že v prvem krogu, in sicer z okoli 55 odstotki prejetih glasov. Njegov najbližji zasledovalec, ki mu nekatere ankete ob približno petinski podpori volivcev pripisujejo uvrstitev v drugi krog, je kamniški župan Marjan Šarec.

Po volilnih napovedih različnih izvajalcev Pahorju in Šarcu sledijo Romana Tomc (SDS), Ljudmila Novak (NSi), Boris Popovič (Slovenija za vedno), Maja Makovec Brenčič (SMC), Angelca Likovič (Za otroke!), Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija) in Suzana Lara Krause (SLS).

Delite članek