REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Magna linč: "Treba ji kol nabit v rit prasici smrdlivi"

Magna linč: Olga Franca, upravni odbor AAG in FB skupina Ne boste nam vzeli Magne

Bodo državne institucije končno ukrepale v primeru javnega linča proti tistim okoljevarstvenikom, ki so se znašli na tnalu Magninih štajerskih aktivistov? Strasti so zelo razgrete, medregionalno sovraštvo pa Cerarjevi ministri še podpihujejo.

Prejšnji teden je neodvisni poslanec Bojan Dobovšek, ki je na čelu javnega zavoda Dobra država, opozoril vlado Mira Cerarja na odgovornost v primeru Magne. Kot je znano, se je na Štajerskem zaradi načrtovane investicije graške Magne Steyr v lakirnico avtomobilov v Hočah vnela žolčna javna razprava, ki že nekaj časa teče predvsem na socialnih omrežjih oziroma Facebooku. Tarče gneva so okoljevarstvene organizacije in posamezniki, za katere goreči podporniki Magne trdijo, da so podkupljeni, pokvarjeni ali pa zgolj Ljubljančani. Resnici na ljubo je treba priznati, da je "lov na čarovnice" že pred tedni odprl minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek z izjavo o "močvirnikih".

"@Magne ne damo" oziroma "Ne boste nam vzeli Magne" je ime ene izmed najbolj agresivnih Facebook skupin. Ustanovljena je bila 23. avgusta, ko je temperatura v Hočah zaradi Magne oziroma projekta Magna Nukleus dosegla vrelišče. Člani te skupine se imajo za prave Štajerce. Skupina "Ne boste nam vzeli Magne" je doslej v stilu rjavosrajčnikov iz časa vzpona nacizma večkrat objavila komaj še prikrite pozive k linču najbolj izpostavljenih članov okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green (AAG). Dokler sta pritožbo na izdano okoljevarstveno soglasje Magni napovedovali tudi Umanotera in Gorazd Marinček, je ta skupina agresivno napadala tudi njiju. Za Umanotero so odkrili, da dobiva precejšnjo denarno podporo države, prav tako AAG (31.500,00 evrov aprila letos), za Marinčka pa izvohali, da je leta 2014 na parlamentarnih volitvah kandidiral na listi Združene levice. Pohvalili so se, da je objavo Marinčkove telefonske številke in naslova videlo preko 80.000 ljudi, "kar pomeni, da je dosegla namen"

Komentarji v Facebook skupini "Ne boste nam vzeli Magne, foto: Facebook 

Dokler se Umanotera ni umaknila iz igre, so udrihali tudi po njenih aktivistih. Objavili so fotografijo njenega predsednika Jerneja Stritiha s pripisom "bi mu želeli kaj sporočiti?", kar povsem konkretno namiguje na javni linč. Enako se je zgodilo Andreju Gnezdi; po njegovo sliko se je usul plaz zgovornih komentarjev. Nič bolje je ni odnesla direktorica Umanotere Gaja Brecelj, za katero so ugotovili, da je "salonska nevladnica". Zato ker je po izobrazbi francistka in sociologinja kulture?

Lotili so se tudi filozofa Borisa Vezjaka, ker je javno opozoril na "populistični pogrom proti okoljevarstvenikom", pri čemer je ugotovil, da "živimo v državi, kjer bi očitno ekologe nekateri najraje linčali. Cerarjeva vlada pri tem pogromu po tihem asistira"

Ko se je na koncu na soglasje pritožila Alpe Adria Green, se je ves srd seveda usmeril nanjo, na člane njenega upravnega odbora. To so Vojko Bernard, Matilda Škrlj, Božo Dukić, Andrej Čufer, Olga Franca, Romea Žbogar, Tomaž Vrabič, Saša Mlakar, Franci Malečkar, Robert Rogič, Tony Mlakar, Simon Turinek, Zofija Paulin, Nada Paulin.

Facebook skupina "Ne boste nam vzeli Magne" je tako objavila seznam članov upravnega odbora AAG in svoje člane pozvala, naj poskušajo ugotoviti, kako je glasoval posamezni član tega upravnega odbora. Za Olgo Franco, ki je sicer tudi funkcionarka Slovenske ljudske stranke, je tako Grega Košir zapisal: "Treba ji kol v rit nabit prasici smrdlivi". Za Andreja Čuferja, člana upravnega odbora AAG, pa so ugotovili, da je koruptiven in da se je odločil uničiti Štajersko, ker Magna ni hotela kupiti njegovega protipožarnega sistema.

Delite članek