REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Predsednik predstavlja državo

Predsednik predstavlja državo

Zadnja dva predsednika republike, Danilo Türk in Borut Pahor, sta v času svojih mandatov v Sloveniji gostila številne visoke goste. Z mnogo evropskimi in svetovnimi voditelji sta se srečala tudi na uradnih in delovnih obiskih na tujem. Edina država, kamor sta se na državniški obisk, ki velja za obisk najvišjega ranga, podala oba, pa je Italija.

Delovne obveznosti predsednika republike tako vključujejo tudi številna srečanja s tujimi državniki.

Slovenska ustava poleg opredelitve pristojnosti predsednika republike vsebuje tudi določbo, da predsednik predstavlja Republiko Slovenijo. Delovne obveznosti predsednika republike tako vključujejo tudi številna srečanja s tujimi državniki.

Nekdanji predsednik republike Danilo Türk se je v času mandata odzval povabilu gostiteljev na štiri državniške, 34 uradnih in 72 delovnih obiskov. Sam pa je gostil tri državniške, 23 uradnih in 15 delovnih obiskov tujih državnikov, so pojasnili v uradu bivšega predsednika.

Državniške obiske, ki veljajo za obiske najvišjega ranga, je imel Türk na Kitajskem, Finskem, Islandiji in v Italiji. Sam pa je na tovrstnih obiskih gostil angleško kraljico Elizabeto II., norveški kraljevi par - kralja Haralda V. in kraljico Sonjo ter tedanjega italijanskega predsednika Giorgia Napolitana.

Poleg državniških obiskov je predsednik Türk na uradnih in delovnih obiskih med drugim gostil predsednike oz. visoke predstavnike Avstrije, Italije, Rusije, Madžarske, Izraela, Turčije, Katarja, Poljske, Estonije, Armenije, Češke, Romunije, Hrvaške, Črne gore, Slovaške, Grčije, Srbije, Ukrajine, Egipta, Makedonije, Albanije, Azerbajdžana, Bolgarije, Jordanije, Kanade in BiH.

Sam pa se je na uradne obiske med drugim podal v Peru, Brazilijo, Kolumbijo in Venezuelo, Bolgarijo, Turčijo, Azerbajdžan, Kazahstan, Katar, Kuvajt, Armenijo, Rusijo, Ukrajino, Črno goro in Vatikan.

Dobre odnose s sosednjo Italijo je na državniškem obisku v Rimu krepil tudi aktualni predsednik republike Borut Pahor. Sam pa se je na državniški obisk lani podal na Češko.

Na uradnih obiskih je Pahor med drugim gostil predsednike oz. visoke predstavnike Madžarske, Francije, Avstrije, Češke, Nemčije, Albanije, Malte, BiH, Turčije, Italije, Turkmenistana, Švice, Litve, Srbije, Hrvaške, Gruzije, Bolgarije, Ukrajine in Črne gore.

Sam pa se je na uradne obiske podal v Bruselj, Avstrijo, Francijo, Hrvaško, Makedonija, Kosovo, Turčijo, Srbijo, BiH, Turkmenistan, Madžarsko, Poljsko, Argentino, Iran, Vatikan, Jordanijo in Egipt.

Največ obiskov je bilo tako pri Türku kot pri Pahorju delovne narave. Gre za številna dvostranska srečanja in udeležbe na srečanjih na visoki ravni, na mednarodnih konferencah in drugih uglednih dogodkih, kot so zasedanja generalne skupščine OZN, Svetovni gospodarski forum v Davosu in vrh Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj.

Med pomembnejšimi delovnimi obiski v uradu bivšega predsednika Türka izpostavljajo zgodovinsko srečanje predsednikov Italije, Slovenije in Hrvaške v Trstu leta 2010. Pahor je medtem na delovnem obisku med drugim gostil japonskega princa in princeso, sam pa se je udeležil inavguracije aktualnega papeža Frančiška.

Delite članek