REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kdo je bil najboljši predsednik Republike Slovenije?

Kdo je bil najboljši predsednik Republike Slovenije?

V dobrih 25 letih samostojne Slovenije so funkcijo predsednika Republike Slovenije opravljali štirje politiki: Milan Kučan, Janez Drnovšek, Danilo Türk in Borut Pahor.

Milan Kučan

Prvi predsednik neodvisne in samostojne Slovenije Milan Kučan je položaj predsednika republike prevzel 23. decembra 1991, ko je bila sprejeta nova ustava. Predhodno je zasedal položaj predsednika Predsedstva Republike Slovenije (s podporo Zveze komunistov Slovenije-Stranke demokratične prenove) in sicer vse od leta 1990 ter skozi celoten proces osamosvojitve.

Milan Kučan
Milan Kučan | VIR: STAfoto

Kot prvi in dosedaj edini je bil funkcijo predsednika opravljal dva mandata (oz. tri, če se šteje še funkcijo predsednika predsedstva): med 6. decembrom 1992 in 23. novembrom 1997 ter med 23. decembrom tega leta in vse do 22. decembra 2002. Na prvih volitvah leta 1992 je nastopil kot edini neodvisni kandidat, ko je prejel že v prvem krogu 63,9 % glasov. Tudi na volitvah leta 1997 je kot neodvisni kandidat prav tako zmagal v prvem krogu; tokrat s 55,57% oddanih glasov.

Janez Drnovšek

Janez Drnovšek
Janez Drnovšek | VIR: STAfoto

Nasledil ga je Janez Drnovšek, predhodno predsednik vlade Slovenije z najdaljšim mandatom. Predsedniški mandat je opravljal med 22. decembrom 2002 in 23. decembrom 2007. Izvoljen je bil s podporo Liberalne demokracije Slovenije v drugem krogu, ko je premagal Barbaro Brezigar (neodvisna) s 56,52% glasov.
Drnovšek, po izobrazbi ekonomist, je že v času druge Jugoslavije zasedal najvišje politične položaje; nazadnje je bil predsednik Predsedstva SFRJ med majem 1989 in majem 1990.

Danilo Türk

Danilo Türk
Danilo Türk | VIR: STAfoto

Tretji predsednik Slovenije je bil pravnik Danilo Türk; funkcijo je opravljal med 23. decembrom 2007 in 22. decembrom 2012. Na volitve se je odpravil s podporo državljanov, a hkrati tudi s podporo Socialnih demokratov, Demokratične stranke upokojencev Slovenije, Zaresa, Krščanskih socialistov, Aktivne Slovenije in Demokratov. Šele v drugem krogu je bil izvoljen za predsednika, ko je premagal Lojzeta Peterleta (Slovenska demokratska stranka, Nova Slovenija) s 68,03 % glasov.
Türk, ki predhodno ni zasedal vidnejše politične funkcije v Sloveniji, je bil predhodno znan po svojem diplomatskem udejstvovanju; bil je tako prvi predstavnik Slovenije na sedežu OZN v New Yorku kot tudi pomočnik generalnega sekretarja OZN.

Borut Pahor

Borut Pahor
Borut Pahor | VIR: STAfoto

Trenutni predsednik Pahor je položaj prevzel 23. decembra 2012. Na volitvah leta 2012 je v drugem krogu premagal Türka s 67,37% prejetih glasov. Pahor je na volitvah nastopil s podporo svojih Socialnih demokratov.
Podobno kot Drnovšek je Pahor, po izobrazbi politolog, predhodno prav tako opravljal dolžnost predsednika vlade in sicer med letoma 2008 in 2011. Njegova vlada je kot tretja v zgodovini Slovenije predčasno končala mandat, ko državni zbor ni potrdil kandidatov na izpraznjena ministrska mesta; na njihovo izvolitev je vezal tudi zaupnico vlade.

Kdo je bil najboljši?

Dragi bralci, zanima nas vaše mnenje, kdo izmed naštetih je najbolje opravljal funkcijo predsednika republike. Glasujte spodaj!

Kdo je bil najboljši predsednik Republike Slovenije?

Milan Kučan
33% (96 glasov)
Janez Drnovšek
23% (68 glasov)
Nihče od njih
23% (67 glasov)
Borut Pahor
18% (52 glasov)
Danilo Türk
3% (10 glasov)
Prejetih glasov: 293

Delite članek