REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Predsednik Pahor si ne zasluži vnovičnega mandata

Predsednik Pahor si ne zasluži vnovičnega mandataBorut Pahor / VIR: STAfoto

Po prepričanju 34 intelektualcev različnih akademskih profilov si predsednik republike Borut Pahor ne zasluži vnovičnega mandata. Pahorju očitajo, da "je s svojimi številnimi dejanji, opustitvami dejanj in besednimi zdrsi nakazal, da mu ni mar za spoštljivo, pošteno in dostojanstveno opravljanje te najvišje funkcije v državi".

S tem je po mnenju nekaterih intelektualcev institut predsednika države "močno degradiral, ga dejansko izpraznil smisla in pomena, pričakovanja do vloge predsednika republike pa v pičlih petih letih znižal na minimum". Z zadnjimi izjavami je, kot so zapisali, dal vedeti, da takšnih praks tudi v prihodnje ne misli opustiti, zato se jim zdi takšna izbira zelo škodljiva.

Slovenija si po njihovem prepričanju za predsednico ali predsednika zasluži osebo, ki svojega petletnega mandata ne bo v celoti posvetila permanentni volilni kampanji. "Ponavljajoče se nedržavniško in nespoštljivo ravnanje na mestu predsednika s krčenjem na samopromocijski populizem s primesmi seksizma vodi do nevarnih družbenih in političnih posledic," so prepričani.

Med drugim so ocenili, da "je bila predsednikova abstinenca v primeru razpadanja komisije za preprečevanje korupcije in odstopa namestnice predsednika nevzdržna potuha obstoječemu stanju", saj taka ustanova koristi le koruptivni politiki. Poleg tega je za predsednika republike neodgovorno, da se razglasi za osebo, ki ne želi biti moralni zgled državljankam in državljanom.

Na predsedniškem mestu intelektualci pričakujejo osebo, ki bo svoje naloge opravljala z intelektualno poštenostjo, s skrbjo za pravičnost in glede na ustavne dolžnosti, so še poudarili.

Pismo so med drugim podpisali Boris Vezjak, Božo Repe, Jože Pirjevec, Milica Antić Gaber, Niko Toš in Vlado Miheljak.