REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kdo bo predsednik: koza, opica, petelin, tiger, kača, zajec ali prašič?

Kdo bo predsednik: koza, opica, petelin, tiger, kača, zajec ali prašič?

Večina volivcev se bo pri glasovanju za novega predsednika naslonila na bolj klasične metode, denimo analizo političnega programa, predhodno delo in karizmo. No, nekatero pa se bodo vseeno zanesli na bolj netradicionalne metode: astrologijo in kitajski horoskop.

Astrološka znamenja

Devet kandidatov, kateri ki se bodo 22. oktobra potegovali za glasove volivcev, »pripada« kar osmim različnim astrološkim znamenjem. Medtem ko v prvem zodiakovem (astrološkem) znamenju – ovnu – ni bil rojen nihče, je Andrej Šiško rojen v elemenut bika. Bik, ki je tretji predstavnik zemeljske trojice, predstavlja praktičnost človeka, ki ima tudi funkcionalno vrednost. Je zelo družaben, samozavesten in tako hitro očara večjo publiko, tako da prav uživa v situacijah, ko sta združena delo in zabava.

V tretjem astrološkem znamenju – dvojček – je rojena Maja Makovec Brenčič. Dvojček, ki je tretje zračno znamenje, je rad nenehno obdan z drugimi ljudmi in je tako v središču dogajanja. Ta povezanost z okolico poteka v obe smeri, saj so dvojčki dobri prenašalci informacij. Posledično se drugim zdijo premalo globoki oz. precej površni, a imajo njihove besede globok pomen.

Peto zodiakovo znamenje je lev; sem sodi tudi Ljudmila Novak. Lev, predstavnik ognja, je rojen voditelj in kot tak uživa veliko pozornost pri ljudeh, pri čemer hkrati krepi svojo veljavo. Veliko da na zvestobo in je radodaren do tistih, ki ga upoštevajo. Je tudi dober spodbujevalec razvoja sposobnosti pri drugih ljudeh.

Sledi šesto astrološko znamenje, ki je devica. Predstavnik devic med kandidati je Boris Popovič. Device, ki so zemeljsko znamenje, so znane po analitičnosti, kritičnosti in načrtovanju. Posledično je devica sposobna uresničiti svoje cilje tudi na račun odrekanja. Najbolje deluje z ljudmi, ki prav tako znajo dosegati cilje in se znajo organizirati. Devica ni najboljši inovator, ampak uporablja preizkušene metode.

Kar dva kandidata sta rojena v istem, osem zodiakovem znamenju. Škorpijona sta tako Borut Pahor kot Romana Tomc. Škorpijoni, ki so vodno znamenje, imajo sposobnost »branja« ljudi, saj lahko hitro prepoznajo naravo sogovornika. Veliko dajo na svoj instinkt in želijo vedno prodreti v srž problema. Govorijo odkrito, brez olepšav in zavajanja, kar lahko pri sogovorniku privede do občutka užaljenosti.

Edini strelec med kandidati je Marjan Šarec. Tretje ognjeno znamenje zaznamuje ljudi, ki so domiselni in aktivni. Najbolje se počutijo v družbi, a hkrati potrebujejo več zaupanja, optimizma. Dobri so v prenašanju sporočil, preučevanju filozofskih vprašanj ter v dostojanstvenemu obnašanju. Zaradi svojega znanja se dostrikrat počutijo napadeni s strani drugih.

Angelca Likovič je bila rojena v znamenju kozoroga. Kozorog, ki predstavlja zemeljske kvalitete, je oseba, ki na podlagi svojega življenja in predvsem dela gradi svojo osebnost. So zelo ambiciozni in so uspešni v delu, pri čemer je njihov končni cilj postati močan in prepričljiv. So varčni in uspešni z denarjem.

V zadnjem znamenju zodiaka, ribah, je bila rojena Suzana Lara Krause. Ribi, ki sta zadnji vodni znak, predstavljata dvojno naravo osebe. So premalo odločne, nesamozavestne in občutljive, zaradi tega znajo zaznati dejstva in čustva, ki brbotajo pod površjem. Posledično ne marajo biti v družbi, ampak so raje v samoti, kjer razvijajo svojo umetniško naravo. Preko te blagodejno delujo na okolico.

Kitajski horoskop

Predsedniški kandidati 2017 kitajski horoskop

Kitajski horoskop temelji na dvajstletnih ciklih, v nasprotju z mesečnimi astrološkimi znamenji. V znamenju tigra je rojen Boris Popovič. Ljudje, rojeni v tem znamenju, so pogumni, tekmovalni, nepredvidljivi in samozadostni. Lahko so očarljivi ter se s tem prikupijo drugim. A v življenju jih ovira zaletavost, hitra jeza in uživanje v boljših stvareh.

Pahor je bil rojen v znamenju zajca, četrtega znamenja. Zajci se lepo obnašajo v javnosti, pri čemer jih vedno spremlja očarljiv nasmeh, ki daje občutek zaupljivosti in iskrenosti. Ker se s težavami soočajo z mirnim in potrpežljivim pristopom, na koncu vedno dosežejo želeni uspeh.

V šestem znamenju – kača – sta rojena dva kandidata: Šarec in Tomčeva. Kače v kitajski kulturi veljajo za najbolj intuitivne. Zanašajo se na lastno presojo, so zadržane in veliko dajo na zasebnost. Želijo na vsak način uspehe in sovražijo neuspehe. Veljajo za inteligentne, modre, pri čemer lahko z malo besedami povedo veliko.

Med kandidati je bila ena, Krause, rojena v koze. So mile osebe, sramežljive, a vseeno stabilne, priljubljene in simpatične. Veljajo za dobrosrčne in privržene pravici. Kot visokokreativne osebnosti so zavezane vztrajnosti in zlahka pridobivajo različne sposobnosti in veščine. Imajo dobro razvit samoobrambni čut.

V devetem letu, ko vlada znamenje opice, je bila rojena Angelca Likovič. Opice so privlačne osebnosti, so inteligentne in iznajdljive. Hitro se učijo in zlahka izkoriščajo različne prisotnosti. Aktivne so na mnogih področjih. Rade se veselijo in povzročajo norčije.

Tudi v znamenju petelina sta bila rojena dva kandidata: Maja Makovec Brenčič in Andrej Šiško. Ljudje, rojeni v tem znamenju, so dobri opazovalci, trdo delavni, iznajdljivi, pogumni in so polni samozavesti. So vedno aktivni v družbi, kjer veliko govorijo, a to odkrito, resnično. Radi so v središču pozornosti, veliko dajo na lastni izgled in govorijo o lastnih dosežkih, kar drugi razumejo kot hvalisanje.

V zadnjem znamenju kitajskega horoskopa, prašič, je bila rojena Novakova. Prašiči veljajo za osebe, ki so marljive, dobrodušne in sočutne. V primeru, če si zadajo kakšno nalogo, bodo naredili vse potrebno za dosego svojega cilja. Malokrat prosijo za pomoč, radje pomagajo drugim. Dobro se znajdejo v težavnih situacijah, v kateri dostikrat pristanejo zaradi prevelike zaupljivosti. 

Kaj znano?

Ali ste v zgornjih kratkih opisih znamenj dveh horoskopov prepoznali tudi dejanske lastnosti letošnjih kandidatov? Bo to vplivalo na vašo odločitev, komu boste zaupali svoj glas?

Pregled kandidatov za predsednika države
Kandidat(ka)PredlagateljRojstni datumStarost na dan volitev
Suzana Lara Krause Slovenska ljudska stranka 15. 3. 1979 38 let 7 mesecev 7 dni
Angela (Angelca) Likovič Glas za otroke in družine 27. 1. 1944 73 let 8 mesecev 25 dni
Maja Makovec Brenčič Stranka modernega centra 27. 5. 1969 48 let 4 mesece 25 dni
Boris Popovič Slovenija za vedno 5. 9. 1962 55 let 1 mesec 17 dni
Andrej Šiško Gibanje Zedinjena Slovenija 24. 4. 1969 48 let 5 mesecev 28 dni
Marjan Šarec Lista Marjana Šarca 2. 12. 1977 39 let 10 mesecev 20 dni
Borut Pahor Dejan Židan in skupina volivcev 2. 11. 1963 53 let 11 mesecev 20 dni
Ljudmila Novak Nova Slovenija – krščanski demokrati 1. 8. 1959 58 let 2 meseca 21 dni
Romana Tomc Slovenska demokratska stranka 2. 11. 1965 51 let 11 mesecev 20 dni