REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Legalizacija banditizma: Šiškovi vampasti razcapanci blokirali policijsko postajo, strahopetni Aleš Hojs pa molči!

Legalizacija banditizma: Šiškovi vampasti razcapanci blokirali policijsko postajo, strahopetni Aleš Hojs pa molči!Aleš Hojs in vardisti

Slovenski notranji minister Aleš Hojs, ki ima na družbenih omrežjih veliko za povedati o kolesarjih, prepovedi javnih manifestacij, pomenu spoštovanju vladnih odlokov in podobnih dogodkih že cel dan molči ob zadnjem vpadu t. i. »štajerske« in »kranjske varde« v policijsko postajo v Slovenski Bistrici.

Uniformirance je namreč zmotilo dejstvo, da so policisti obiskali lastnika zemljišča, na katerem so izvajali svoje aktivnosti.

Vendar vprašanj v zvezi s postopki policistov ali celo pritožbo ni podal lastnik zemljišča, temveč več kot 50 vardistov.

Vardisti so se do policistov obnašali nespoštljivo in nasilno. Kakor da bi bili 'oblast' Šiško in njegovi vampasti (na Štajerskem se veliki vampi sicer ponosno imenujejo 'biermuskeln' - pivske mišice) razcapanci, ne pa – policija!

Dvojni kriteriji ministra za notranje zadeve in policije ob različnih, a podobnih dogodkih so zelo očitni.

Na podoben način se je v zadnjem času del politikov, med njimi sam predsednik vlade in del medijev razpisal o menda nesprejemljivih pozivih k »smrti janšizma«, pri tem pa so vsi pozabili, da se je s tem grozilo kvečjemu ideologiji in politiki, ne pa politiku.

Janši je v bran stopil Gregor Virant, vendar so ga mnogi prepričljivo zavrnili.

Policija je ukrepala tudi, ko so na dan, ko naj bi Janša po lastnem (pozneje zanikanem) zapisu letos pozimi smučal v tujini, v Ljubljani ob novi vladi pripravili demonstracije.

Tu je eden od protestnikov grozil Janši in janšizmu, tožilstvo pa je sedaj ugotovilo, da pregona tistih, ki nasprotujejo ideji »janšizma« seveda ne morejo izvesti, ob konkretnih in nesprejemljivih grožnjah s smrtjo pa da lahko tožilstvo preganja le, kadar poda ovadbo domnevni oškodovanec – torej Janša sam.

Vendar je v tem benignem primeru domnevnega »ogrožanja javnega reda in miru« policija vendarle ukrepala in zadevo predala tožilstvu.

Predvsem pa je smrt janšizmu seveda povsem legitimna parola.

In veliko bolj legitimna, kot obkladanje novinark s prostitutkami - kot je to storil Janez Janša.

Vir: Mladina

Toda po drugi strani policija sedaj molči ob tem, ko so člani varde na njih ne samo kričali in jih »blokirali«, pač pa grozili tudi, da bodo požgali policijsko postajo – zgolj zato, ker so bili nezadovoljni z ravnanjem policije.

Pri tem vardisti zelo očitno niso vzdrževali socialne distance in so s svojim ravnanjem ogrožali tudi zdravje policistov.

Pri tem vardisti zelo očitno niso vzdrževali socialne distance in so s svojim ravnanjem ogrožali tudi zdravje policistov.

Pri tem je okoli 50 »vardistov« policijsko postajo najprej »blokiralo«, šele nato, ko so se pošteno izdrli na policiste in so od policistov dobili zagotovilo, da policisti »ne bodo več vznemirjali« lastnika zemljišča, kjer so se zadrževali člani varde, so s svojim nasiljem prenehali.

Dogajanje na policijski postaji Slovenska Bistrica, kjer so zahtevali »pojasnila komandirja«, so predstavniki varde ob tem ves čas v živo predvajali na Facebook profilu.

Vardisti so se do policistov obnašali nespoštljivo in nasilno. Najbolj glasen je bil Andej Šiško, ki je vpil na dežurnega policista in vztrajal: »Odgovorite, zakaj lažete!«

Na odziv vidno šokiranega policista, da imajo možnost vložiti pritožbo, če menijo, da je policija kaj storila narobe, pa je Šiško odgovoril: »Ne bomo podali pritožbe, vas bomo dali zapret

Kakor da bi bili »oblast« Šiško in njegovi vampasti (na Štajerskem se veliki vampi sicer ponosno imenujejo 'biermuskeln' - pivske mišice) razcapanci, ne pa – policija!

Vmes tudi ni manjkalo pripomb preostalih članov, da je to zadnja »provokacija«, ki so si jo privoščili policisti, eden pa je celo grozil, da bodo »skurili« policijsko postajo.

Trdili so tudi, da so po odhodu iz tabora v Cigonci izvedeli, da naj bi policija nadlegovala mlajšo žensko, ki je bila zgolj na obisku pri lastniku sicer zasebnega zemljišča, medtem ko je bil lastnik zemljišča in hiše takrat z njimi v Slovenski Bistrici.

Podton je jasen - bojazljive policiste je bilo strah mogočnih, hrabrih vard!

Da je šlo za primer ustrahovanja policije, kaže tudi zapis na družbenem omrežju, kjer so pripadniki obeh »vard« ob posnetku dogajanja zapisali, da so se »vidno zbegani policisti najprej zaprli v prostore postaje, na njihovo vztrajanje in prigovarjanje pa naposled le prišli prednje.«

Podton je jasen - bojazljive policiste je bilo strah mogočnih, hrabrih vard!

Vodja vardistov Andrej Šiško je, kot so še zapisali, potem ko so policisti podali javno zagotovilo, da lastnika zemljišča ne bodo več vznemirjali, poskrbel za to, da so njihovi člani »odblokirali policijsko postajo«.

Varda slovenačka

Že v preteklosti so »vardisti« izvajali postroje pred mariborskim sodiščem, kjer je potekalo sojenje Šišku zaradi rušenja ustavne ureditve, nato so letos na kulturni praznik marširali po Ljubljani in celo vstopili v urad predsednika republike, tokrat pa so kolektivno »obiskali« kar policijsko postajo.

Od sedanjega ministra je seveda težko pričakovati, da bo zaščitil integriteto policije, saj pripada stranki, ki je aktivno podpirala delovanje omenjenih paravojaških skupin.

Čeprav ima policija omejene možnosti delovanja, bi poskuse »blokade« in ustrahovanja policije morali obravnavati tudi policisti, notranji minister pa ob takšnih dejanjih ne bi smel molčati.

Toda od sedanjega ministra je seveda težko pričakovati, da bo zaščitil integriteto policije, saj pripada stranki, ki je aktivno podpirala delovanje omenjenih paravojaških skupin.

»Če levičarji preprečujejo neprodušno zaprtje južne meje s Slovensko vojsko, naj se angažira lovce in druge domoljubne skupine civilne družbe. In to čim prej. Državo in nas, prebivalce, je potrebno zaščititi,« je na primer pred časom na Twitterju zapisal podpredsednik državnega zbora Jože Tanko iz Janševe SDS.

Jože Tanko podpira paravojaške skupine.

Tanko je sedaj dobil to »angažiranje« in sedaj mu je seveda težko temu nasprotovati.

Vsak »vardist« mu lahko pokaže njegov lasten tvit in se utemeljeno sklicuje na to, da kot pravi »domoljub« dela prav tisto, kar je zahteval podpredsednik parlamenta!

Člani SDS pa so bili aktivni tudi pri prvem postroju varde, zaradi katerega je Andrej Šiško sicer končal v zaporu zaradi poskusa rušenja ustavne ureditve.

Vse skupaj je res spominjalo na film »Napad na policijsko postajo št. 13«, toda v tem filmu so na koncu dobri fantje vendarle zmagali ...

V slovenski različici je molk notranjega ministra Aleša Hojsa omogočil medijsko zmago Šiška in vardistov.

Gre za banditizem, ne pa za »obisk« zaskrbljenih državljanov. Zato bi se morala policija na zadnji »obisk« odzvati povsem drugače. Policija, ki ne zna spraviti v red nekaj razcapancev pa seveda ne more biti učinkovita niti pri varovanju reda drugod v državi.

Ob tem pa ima, kar je prav neverjetno, Aleš Hojs celo čas, da se je na dan, ko se je to dogajalo, prilizoval srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću ter v tvitu žalil slovensko evroposlanko Tanjo Fajon, ki je v Evropskem parlamentu odgovorna za spremljanje napredovanja Srbije v EU.

Na družbenih omrežjih se je zvrstila vrsta kritik omenjenega dogodka.

Ljudje se sprašujejo, kje je reakcija državnega vodstva?

Nekateri se celo sprašujejo, ali bodo po novem policijo pred »vardisti«, ki imajo tako kot rjavosrajčiki v času tretjega rajha očitno podporo vlade, morala po novem varovati zasebna varovalna podjetja?

Postroji na poljanah morda res niso bili prepričljiv primer »rušenja ustavne ureditve«, zato smo obsodbo Šiška tudi javno kritizirali, toda poskusi ustrahovanja policije to vsekakor so.

Gre za banditizem, ne pa za »obisk« zaskrbljenih državljanov.

Zato bi se morala policija na zadnji »obisk« odzvati povsem drugače.

Policija, ki ne zna spraviti v red nekaj razcapancev pa seveda ne more biti učinkovita niti pri varovanju reda drugod v državi.

Desna vlada ima očitno problem v lastnih vrstah.

In celo tipkarska napaka na zaslonu televizije, kjer se je Jelko Kacin oglašal glede »Spodnje Desnice« je o tem povedala več, kot vse nakladanje vladnega govorca.

Desnica pač noče nastopati proti »svojim«, tudi takrat, ko bi morala.

In to je seveda velik problem.

 

Delite članek