REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Do parcele pod ceno: Zaradi suma korupcije ob nakupu svoje parcele bi Aleš Hojs moral preiskati – samega sebe

Do parcele pod ceno: Zaradi suma korupcije ob nakupu svoje parcele bi Aleš Hojs moral preiskati – samega sebeHojs in njegova parcela. Vir: Twitter, Google Maps

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je julija lani poceni prišel do zemljišča s pogledom na slovensko morje v Kolombanu, ki je bilo do leta 2017 v lasti Mestne občine Koper.

Hojs je tako dobil parcelo na Obali s pogledom na morje, hkrati pa po polovični ceni in na naš račun.

In predvsem »ob pomoči političnih prijateljev,« so zapisali v Mladini, kjer so zgodbo razkrili.

Primer dokazuje, kako se takšne in podobne 'kupčije' dogajajo tako, da je »legalno vse pokrito«, čeprav gre zelo očitno za koruptivno zgodbo, ki si zasluži temeljito kriminalistično preiskavo.

Zgodba pa kaže še nekaj drugega – kako se takšne in podobne kupčije dogajajo tako, da je »legalno vse pokrito«, čeprav gre zelo očitno za koruptivno zgodbo, ki si zasluži temeljito kriminalistično preiskavo.

V tem primeru je namreč točno tako, le sosledje dogodkov pokaže, da sta bili občina in država oškodovani.

Občina zato, ker bi isto zemljišče lahko ob drugačnem vrstnem redu korakov prodala za milijon evrov, država pa zato, ker je bil posledično obračunan manjši davek.

Minister Aleš Hojs je privarčeval – okroglih 190.000 evrov, kolikor bi jih moral plačati za komunalno opremljeno parcelo.

Zemljišče bo namreč občina zdaj še komunalno opremila in to na lokaciji, kjer na kanalizacijo čakajo že desetletja.

V tej zgodbi imajo glavno vlogo Hojs, nekdanji koprski župan Boris Popović, Popovićev svetovalec Radivoj Anđelković in ruski poslovnež Marat Idrisov.

Koprska občina je namreč aprila 2017 na javni dražbi prodajala 3894 kvadratnih metrov veliko gradbeno parcelo, ki ni imela urejenega dostopa ali kanalizacije.

Hojsova parcela
Hojsova parcela. Vir: Screenshot TV

Zanjo se je potegoval le Rus Marat Idrisov, znanec Popovićevega svetovalca Anđelkovića.

Na javni dražbi so sodelovali »Popovićevi« člani komisije, recimo iz njegove liste 'Koper je naš' ali nekateri njegovi zaposleni, kot je bil denimo Georgi Bangiev iz občinskega urada za okolje in prostor.

Koprska občina pa se ni odločila za prodajo posameznih, urejenih parcel na transparenten, tržni način, ampak je sklenila prodati večji, domnevno komunalno neopremljen kos zemljišča, do katerega ni mogoč normalen dostop z avtomobilom.

Na javni dražbi je bil tako samo en dražitelj – Marat Idrisov.

Na javni dražbi so sodelovali »Popovićevi« člani komisije, recimo iz njegove liste Koper je naš ali nekateri njegovi zaposleni, kot je bil denimo Georgi Bangiev iz občinskega urada za okolje in prostor.

Bangieva je Janševa vlada maja letos imenovala za v. d. generalnega direktorja direktorata za prostor, graditev in stanovanja na ministrstvu za okolje in prostor, ki ga vodi Andrej Vizjak (SDS).

Idrisov je parcelo kupil za 67,5 evra na kvadratni meter, kar je ceneje od ostalih prodaj občinskih funkcionalnih zemljišč, je razkrila Mladina.

Pogodba o nakupu parcele - primer Aleša Hojsa Vir:Mladina
Pogodba o nakupu parcele - primer Aleša Hojsa.

Takoj ko je prodala parcelo, se je občina odločila, da bo točno tam zgradila komunalno infrastrukturo, torej cesto in kanalizacijo.

Rus Marat Idrisov, ki si je moral denar za nakup nepremičnine v celoti izposoditi, pa je že imel vnaprej izbrane kupce.

Vsak poslovnež bi seveda v tem primeru objavil oglas in poskušal iztržiti čim več. A Idrisov tega ni storil.

Parcelo, ki je merila 3894 kvadratnih metrov, je razdelil na več parcel in jo pod mizo ponudil izbrancem.

Vsak poslovnež bi seveda v tem primeru objavil oglas in poskušal iztržiti čim več. A Idrisov tega ni storil. Parcelo, ki je merila 3894 kvadratnih metrov, je razdelil na več parcel in jo pod mizo ponudil izbrancem.

Parcelo je razdelil na več manjših delov in jih prodal Popovićevi soprogi, Anđelkoviću in Hojsu.

Aleš Hojs je od Rusa kupil 882 kvadratnih metrov veliko parcelo po ceni 75.910 evrov ali 86 evrov na kvadratni meter.

Po javno dostopnih podatkih pa so cene gradbenih zemljišč na tistem območju vsaj dvakrat višje.

Po tržnih pogojih bi moral torej Aleš Hojs plačati okoli 260 tisoč evrov, tako pa je odštel zgolj 75.910 evrov (brez davka).

Toda po nakupu se je situacija bistveno spremenila.

Občina Koper je namreč sporočila, da bo točno tam zgradila komunalno infrastrukturo – torej cesto do vseh prodanih parcel skupaj s kanalizacijo.

Hojs, parcela, Google Maps
Hojs, parcela. Vir: Google Maps

Namesto zemljišča za cesto, ki jo bo občina zgradila po sredini prodane parcele, pa je Idrisov dobil od Občine Koper v zameno še preostale parcele in z njimi povečal funkcionalnost skupnega zemljišča; to je s tem postalo zaokrožena celota, primerna za prodajo po kosih.

Skupaj je zemljišče prodal štirim izbranim kupcem – eden od njih je bil Aleš Hojs, parcelo pa je kupila tudi Popovićeva soproga Eva Popović. Tretjo parcelo je kupil Tadej Peter Dovšak, četrto pa Anđelkovićev sin Peter Kovač.

Če bi občina najprej uredila parcele in jih potem prodala, bi lahko za kvadratni meter takšne parcele dobila več kot 300 evrov na kvadratni meter oziroma skupno več kot milijon evrov.

Če bi občina najprej uredila parcele in jih potem prodala, bi lahko za kvadratni meter takšne parcele dobila več kot 300 evrov na kvadratnih meter oziroma skupno več kot milijon evrov.

Hojs bi potemtakem za svojo parcelo moral odšteti 264.600 evrov, kar pomeni, da jo je kupil s popustom v višini 190 tisoč evrov.

Anđelković je pojasnil, da je bil on tisti, ki je Rusu pomagal najti kupce za parcele. Zato je poklical svoje prijatelje, tudi Hojsa.

Njuno prijateljstvo se je v preteklosti poznalo tudi na poslih.

Po tem, ko je Aleš Hojs leta 2014 dobil službo v državnem podjetju DRI, je to začelo sodelovati s turistično agencijo Interconti v lasti Anđelkovića in do februarja letos je Interconti od DRI prejel nekaj več kot 123.000 evrov, poroča necenzurirano.si.

Je torej Anđelković Hojsu le vrnil »uslugo«?

Nekdanji koprski župan Boris Popović. Vir: Twitter

Pri tem je bil Popovićev svetovalec na mestni občini prav Radivoj Anđelković, poslovnež, ki je od leta 2016 do 2018 pod Popovićem dobival po 1600 evrov na mesec za to, da je skrbel za »prostorske, okoljske, naravovarstvene, ekološke, trajnostno razvojne in infrastrukturne projekte kot tudi svetovanje pri načrtovanju občinskih projektov, sofinanciranih iz naslova nepovratnih evropskih sredstev,« kot so sporočili z občine.

Dejstvo je, da je notranji minister Aleš Hojs eden najtesnejših zaupnikov predsednika vlade Janeza Janše.

Preden je postal notranji minister, je bil direktor strankarske televizije SDS Nova24, še pred tem pa obrambni minister v drugi vladi Janeza Janše.

Ob tem sta imela zmeraj zelo dobre odnose tudi Popović in Janša.

Da vse ni bila običajna prodaja in da zadeva diši po korupciji kaže tudi dejstvo, da je bila kupoprodajna pogodba sklenjena lani, vendar jo je prodajalec hotel skriti in podatkov iz nje ni sporočil geodetski upravi, čeprav je to prekršek.

Hojs je ves čas tudi predsednik alternativnega veteranskega Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve.

Ima se za velikega domoljuba, na suknjiču pa nosi slovensko zastavo.

Toda, kot je v teh primerih pogosto, je patriotizem zadnje pribežališče koristljubnežev.

Kot kaže ta primer, je tudi sam ravnal tako, da je bila na koncu oškodovana prav država.

Da vse ni bila običajna prodaja in da zadeva diši po korupciji kaže tudi dejstvo, da je bila kupoprodajna pogodba sklenjena lani, vendar jo je prodajalec hotel skriti in podatkov iz nje ni sporočil geodetski upravi, čeprav je to prekršek.

Gre tudi za korupcijo?

Na prvi pogled je ruski poslovnež pač naredil napako in pod ceno prodal parcelo, ki jo je pred tem kupil ob pomoči prijateljev.

Toda ker so od tega imeli koristi tudi prijatelji, ki so organizirali prodajo in so tudi v poslovnih in drugih stalnih stikih vse kaže, da gre za klasično koruptivno navezo in ne za splet neverjetnih naključij.

Komisija za preprečevanje korupcije

Kaj je torej korupcija?

Po najenostavnejši razlagi, ki jo lahko izpeljemo iz zakonske definicije, gre za vsako kršitev dolžnega ravnanja z namenom pridobiti korist zase ali za drugega.

Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije jo definira kot: »Vsaka kršitev dolžnega ravnanja uradnih in odgovornih oseb v javnem ali zasebnem sektorju, kot tudi ravnanje oseb, ki so pobudniki kršitev ali oseb, ki se s kršitvijo lahko okoristijo, zaradi neposredno ali posredno obljubljene, ponujene ali dane oziroma zahtevane, sprejete ali pričakovane koristi zase ali za drugega.«

Kuverta, Hojs in Janša
Neodprta kuverta, Hojs in Janša. Vir: Twitter
Čas je torej da minister Aleš Hojs preišče – samega sebe. Pa bo res?

Pri vseh ravnanjih, ki jih dojemamo kot korupcijo, je bistven »koruptivni namen,« pojasnjuje tudi Komisija za preprečevanje korupcije.

»Treba je uveljaviti ničelno toleranco, kjer so nesprejemljiva vsa koruptivna ravnanja. Tudi več tovrstnih majhnih dejanj namreč vpliva na rušenje prava in ustvarja možnosti za pojav še hujših oblik kršitev,« piše na njihovi spletni strani.

Da bi se to dokazalo, pa je potrebno ugotoviti, kaj je kdo vedel o spornih prodajah zemljišč in komunalni opremljenosti istih – in kdaj.

Podatki o tem so morda v sporočilih, dokumentih, na računalnikih.

To pa je delo za policijo.

Čas je torej da minister Aleš Hojs preišče – samega sebe.

Pa bo res?

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek