REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Koruptivni predsednik vlade napadel medije, ki ignorirajo pozive k njegovemu umoru in poročajo »kot v Severni Koreji«

Koruptivni predsednik vlade napadel medije, ki ignorirajo pozive k njegovemu umoru in poročajo »kot v Severni Koreji«Protesti proti Netanjahuju. Vir: Twitter

Predsednik vlade je opozoril, da državni mediji niso nevtralni poročevalci, ki zgolj poročajo o protestih, pač pa neposredno sodelujejo v njih.

'Od njihovega načina poročanja bi se lahko kaj naučili tudi v Severni Koreji. Ljudem polnijo glave s smetmi,' trdi predsednik vlade.

Televizijske postaje pa služijo kot podaljšana roka za anarhistično-levičarske proteste.

Obupno si prizadevajo za pranje možganov javnosti s ciljem strmoglaviti močnega desničarskega predsednika vlade.

Levičarjem omogočajo zastonjkarsko oglaševanje njihovih stališč.

Shod proti tretji vladi Janeza Janše

Od njihovega načina poročanja bi se lahko kaj naučili tudi v Severni Koreji. Ljudem polnijo glave s smetmi, medtem ko za argumente predsednika vlade, ki ga protestniki obtožujejo korupcije, nimajo posluha.

Demonstranti dnevno pozivajo k umoru predsednika vlade in njegove družine, vendar državni organi te pozive ignorirajo.

Zveni znano?

Točno tako in zelo podobno kot to v Sloveniji počne slovenski predsednik vlade Janez Janša namreč ravnanje izraelskih televizijskih postaj ocenjuje izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu, zoper katerega je te dni znova protestiralo več kot 10.000 ljudi.

הליכוד: ערוצים 12 ו-13 ממשיכים לשמש זרוע תעמולה להפגנות השמאל האנרכיסיטיות. הם עושים מאמץ נואש לשטוף את המוח של...

Objavil/a ‎Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו‎ dne Sobota, 01. avgust 2020

Obtožen je namreč zaradi več kaznivih dejanj, povezanih s korupcijo, kljub temu pa je z glavno, nekoč opozicijsko stranko sklenil dogovor, ki mu omogoča vladanje in vsaj dveletni mandat načelu vlade, kjer si bo ta položaj delil z Benijem Gancom (Benny Gantz), vodjo še nedavno »opozicijske« in »Izraelske odporniške stranke«, ki je zasedel mesto obrambnega ministra v koalicijski vladi in bo čez dve leti prevzel vodenje vlade.

Po oceni Benjamina Netanjahuja pa medtem državni mediji »popolnoma zanemarjajo nasilje demonstrantov«, saj naj bi bil eden od policistov v nedavnih protestih ranjen in je potreboval operacijo.

»Tudi vsakodnevni pozivi k umoru predsednika vlade in njegove družine se ignorirajo,« je dodal izraelski predsednik vlade.

'Tudi vsakodnevni pozivi k umoru predsednika vlade in njegove družine se ignorirajo,«'je dodal izraelski predsednik vlade.

»Nikoli ni bilo takšne pristranske mobilizacije. Dejal bi, da je kakor sovjetska, toda v resnici je že severnokorejska,« je pristavil predsednik vlade Izraela, ki je prepričan, da bi se tudi »severokorejski mediji lahko naučili od izraelskih,« kako je mogoče poročati popolnoma enostransko.

V boju proti njim je Netanjahu posegel po družbenih omrežjih. Na Facebooku je objavil karikaturo o tem, kako kanala 12 in 13 gledalcem polnita glave s smetmi in jima »pereta možgane«.

Odnosi med izraelskim predsednikom vlade in obema televizijama so že dalj časa napeti.

Pred nekaj tedni so na kanalu 13 odpustili več deset članov uredništva, med njimi tudi znane novinarje, ki so bili kritični do predsednika vlade.

Eden od novinarjev, Nir Becher, je trdil, da gre za »ciljano likvidacijo« in da je ukaz prišel iz »ulice Balfour«, kjer je rezidenca predsednika izraelske vlade.

Beni Ganc in Benjamin Netanjahu, nekoč ostra nasprotnika danes v Izraelu vladata skupaj. Skupna oblast opozicije in pozicije pa bi lahko privedla tudi do nevarne vojne, saj Izrael že kopiči vojsko na meji z Libanonom in se pripravlja na priključitev okupiranih palestinskih ozemelj. V ozadju pa Izraelu grozijo rakete Hezbolaha, ki so rezultat pomoči Irana.

V vodstvu televizije so sicer trdili, da so morali novinarje odpustiti zaradi finančnih razlogov.

Netanjahu je bil sicer obtožen podkupovanja, goljufije in kršitve javnega zaupanja v več primerih novembra lani. Nekatere od obtožb so povezane prav s poskusom nezakonitega vpliva predsednika vlade na medije. Nadzor nad njimi si je prizadeval pridobiti preko lastnikov nekaterih medijev.

V začetku julija pa se je moral sin predsednika vlade Yair Netanjahu opravičiti Dani Weiss, voditeljici kanala 12, potem ko jo je v tvitu obtožil, da ima koruptivne odnose z državnim tožilcem Avichai Mandelblitom in je postavil pod vprašaj njeno novinarsko integriteto.

Sinovo opravičilo je retvital tudi Netanjahu.

Medtem pa se demonstracije nadaljujejo.

Od predsednika vlade, ki naj bi v skladu z obtožnico prejemal številna neprimerna darila ter večkrat zlorabil uradni položaj zahtevajo, da odstopi.

Nezadovoljni so tudi zaradi odziva na pandemijo, saj so mnogi izgubili delo, obljubljene državne pomoči pa niso dobili.

Netanjahu je bil sicer obtožen podkupovanja, goljufije in kršitve javnega zaupanja v več primerih novembra lani.

Nekatere od obtožb so povezane prav s poskusom nezakonitega vpliva predsednika vlade na medije.

Nadzor nad njimi si je prizadeval pridobiti preko lastnikov nekaterih medijev ...

Delite članek